Test: Political Theory : An Introduction


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Political Theory : An Introduction


Description
Attempt Test: Political Theory : An Introduction | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Identify the leader who advocated the cause of the scheduled castes.

Solution:

B.R.Ambedkar advocated the cause of SCs and STs and ensured that the provisions of reservations were being incorporated in the Constitution.

QUESTION: 2

Human beings are unique because they

Solution:

Human beings alone have the ability to think and argue logically and reflect on events critically. Reasoning and reflection is crucial in analysing and examining situations and arriving at solutions.

QUESTION: 3

The concept of "separation of powers" is given by

Solution:

In order to eradicate the corruption of absolute power, Montesquieu identified three branches of government between which power should be allocated and separated.

QUESTION: 4

A new threat to freedom that has emerged in the contemporary world is

Solution:

Terrorism is a modern day threat to human freedom; it has taken various dimensions, such as revolutionary, nationalist, religious etc. The impact of terrorism is massive because of advancements in science and information technology.

QUESTION: 5

An important non-state actor in any democracy in present times is

Solution:

Civil society organisations like non-governmental institutions are crucial in any democracy as they throw light on new challenges and give a platform to marginalised groups. They work outside the state set up and influence policy making.

QUESTION: 6

Mark the correct statement related to Traditional View of politics.

Solution:

Traditional View of politics is related to the study of state and the government.

QUESTION: 7

Identify the thinker associated with the Modern Approach.

Solution:

Robert Merton and David Easton were the advocates of Modern Approach. Emphasis was being placed on the impact of an environment on the political system.

QUESTION: 8

A political party must have

Solution:

Ideology reflects the ideas, values and principles which guide a political party. This ideology is communicated to the people through a well-crafted manifesto, which highlights the programme of action of a political party.

QUESTION: 9

“Man by nature is a social and political animal” is the cornerstone of the philosophy of:

Solution:

He cannot live by bread alone. Like a child deprived of mothers care, develops psychological and physical problems in an adult, like a solitary confinement being a punishment most severe, social interaction is an inevitable ingredient of civilized society.

QUESTION: 10

To deal with the challenge of communalism, we need to inculcate

Solution:

Tolerance is an important value underlying democratic principles of right to equality, right to dignity. It refers to the acceptance and recognition of diverse opinions, cultures and practices.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code