Test: Rights


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Rights


Description
Attempt Test: Rights | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Freedom of expression is important for

Solution:

In a democratic government, freedom of expression allows for the free expression of beliefs and opinions. Rights such as right to livelihood or freedom of expression would be important for all human beings who live in the society and are described as universal in nature.

QUESTION: 2

Right to franchise is a

Solution:

Political rights include the right to political participation, that is, citizens’ right to seek to influence and participate in the public affairs of the society to which they belong.

QUESTION: 3

In a state, it is also the duty of the citizens to

Solution:

Rights not only place obligations upon the state to act in a certain way- for instance, to ensure sustainable development – but they also place obligations upon each of us.

QUESTION: 4

The provision to abolish untouchability is reflected in the Indian constitution under

Solution:

"Untouchability" is abolished and its practice in any form is forbidden. It is an offence punishable in accordance with law.

QUESTION: 5

Civil liberties and political rights form the basis of a

Solution:

Political rights include such rights as the right to vote and elect representatives, the right to contest elections; the right to form political parties or join them.

QUESTION: 6

Human rights, traditionally are divided into

Solution:

Traditionally, human rights are civil and political in nature to serve and protect the individual from excesses of the state. E.g., freedom of speech, right to a fair trial and freedom of religion.

QUESTION: 7

According to the German philosopher Immanuel Kant, human beings unlike other objects are:

Solution:

According to him, every person has dignity and ought to be treated by virtue of being a human being. For Kant to treat people with dignity was to treat them morally.

QUESTION: 8

The political right is the right to

Solution:

Political rights includes right to free and fair trial, right to contest elections and right to vote, etc.

QUESTION: 9

The natural right that was not advocated by the political theorists of 17th and 18th centuries was right to

Solution:

Right to Information is not been advocated by the political theorists and is a recent development. The rest of the rights are considered as natural rights.

QUESTION: 10

A Bill of Rights is enshrined in the

Solution:

Constitutions represent the highest law of the land and so constitutional recognition of certain rights give them a primary importance.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code