Test: Role of Government in Health- 1


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Role of Government in Health- 1


Description
Attempt Test: Role of Government in Health- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Health means:

Solution:

Health means our ability to remain free of illness.
Apart from disease, we need to think of other factors that affect our health.
Example: If people get clean drinking water or a pollution-free environment they are likely to be healthy. On the other hand, if people do not get adequate food to eat or have to live in cramped conditions, they will be prone to illness.

QUESTION: 2

PHC stands for

Solution:

Primary Healthcare Centres (PHC) are the cornerstone of rural healthcare. Primary health centers and their sub-centers are supposed to meet the health care needs of the rural population.

QUESTION: 3

OPD stands for

Solution:

OPD means an Out Patient Department of a hospital. It is the section of the hospital where patients are provided medical consultations and other allied services.

QUESTION: 4

India has the largest number of medical colleges in the

Solution:

India has a doctor-population ratio of 1:1700 against a world average of 1.5:1000. However, India has the highest number of medical colleges in the world at 314.

QUESTION: 5

India is the _____ largest producer of medicines in the world and is also a large exporter of medicines.

Solution:

India is the third-largest producer of medicines in the world and is also a large exporter of medicines. 
India tops in the world in exporting generic medicines worth Rs 50,000 crore and currently, the Indian pharmaceutical industry is one of the world's largest and most developed.

QUESTION: 6

In order to prevent and treat illnesses appropriate healthcare facilities that can provide the required care and services that patients need are as follows except

Solution:

A mid-day meal (MDM) is a wholesome freshly-cooked lunch served to children in government and government-aided schools in India.
On 28 November 2001, the Supreme Court of India passed a mandate stating, "We direct the State Governments/Union Territories to implement the Mid-Day Meal Scheme by providing every child in every Government and Government-assisted Primary School with a prepared mid-day meal."

QUESTION: 7

Which of the following is NOT the communicable disease

Solution:

Diabetes is called a non-communicable disease rather it takes many years to develop.

QUESTION: 8

PBKMS stands for

Solution:

Paschim Banga Khet Mazdoor Samity (PBKMS) works for the poorest farmers in the country and making sure that these farmers get access to satisfactory wages and guaranteed work.

  • Most of the farmers involved with this association are women.
  • They demand equal distribution of food and making sure that there is no corruption being acted upon in the system of food distribution. 
  • They have also helped the workers of tea gardens of Bengal where many kill themselves or die of starvation due to no crops.
QUESTION: 9

Healthcare facilities divided in two categories

Solution:

Healthcare infrastructure in Singapore consists of both public and private healthcare facilities with both offering high quality of medical care but generally different levels of service and comfort. Health plans, insurance, and benefits vary largely and depend typically on your immigration status and the employer. 

QUESTION: 10

Which organisation provides blood to an ill person

Solution:

blood bank is a center where blood gathered as a result of blood donation is stored and preserved for later use in blood transfusion after proper testing is performed.
However, it sometimes refers to a collection center, and indeed some hospitals also perform collection.

Blood banking includes tasks related to:
Blood collection, processing, testing, separation, and storage.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code