Test: Social Justice


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Social Justice


Description
Attempt Test: Social Justice | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

An international institution that work for justice is

Solution:

ICJ is the primary judicial organ of the UN. It resolves legal disputes between countries. IMF and WTO are economic oraginsations while civil services deal with administrative responsibilities.

QUESTION: 2

Mark out the ministry that is entrusted with the welfare, social justice and empowerment of disadvantaged and marginalized sections of the society in India.

Solution:

Ministry of social justice and empowerment is entrusted with the welfare, social justice and empowerment of disadvantaged and marginalized sections of the society in India.

QUESTION: 3

The essential principles of modern justice is that

Solution:

There should be independence of Judiciary for proper functioning of the system. Separation of Power should be maintained.

QUESTION: 4

Mark out the type of stages of equality advocated by John Rawls.

Solution:

Three stages of equality were advocated by John Rawls, namely, Natural Liberty, Liberal Equality and Democratic Equality.

QUESTION: 5

Our political rights and participation are insured only when our

Solution:

Our political rights and participation are insured only when our basic needs like food, shelter clothing and health are being taken care of.

QUESTION: 6

Identify stage of equality which rejects formal institutions of inequalities.

Solution:

Natural Liberty rejects formal institutions of inequalities such as slavery.

QUESTION: 7

Mark out the incorrect statement.

Solution:

Quality of services provided by the private sector is better than the government institutions. Private sector is profit oriented. Out of the reach of the poor .In order to bring social justice it is important for the state to see that all the members of the society are able to enjoy basic facilities. To remove social and economic inequalities, role of the state cannot be undermined.

QUESTION: 8

The famous quote "In a country well governed, poverty is something to be ashamed of. In a country badly governed, wealth is something to be ashamed of." is given by

Solution:

Confucius was venerated as a Chinese saint. He was possibly one the first philosophers to think about ethics in relation to political order.

QUESTION: 9

State's failure to provide individuals with basic necessities of life such as; food and housing is an example of

Solution:

State's failure to provide individuals with basic necessities of life such as; food and housing is an example of economic injustice.

QUESTION: 10

Free market is a product of

Solution:

Free market is a product of neo-liberalism. It contends minimum role for the state/government in the regulation of the economy. In most countries, the model followed is mixed economy, i.e., a combination of free market and a welfare state.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code