Test: US Hegemony In World Politics- 1


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: US Hegemony In World Politics- 1


Description
Attempt Test: US Hegemony In World Politics- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

United States was founded in which year?

Solution:

USA was a colony of Britain. In 1776, American colonies of Britain revolted against the foreign rule with the army under the command of George Washington. Americans defeated the British to win their freedom.

QUESTION: 2

The root of the word 'hegemony' lies in the

Solution:

Hegemony is the term originated from Greek society, according to which one group dominates the rest of groups in a society and runs the society according to its own will.

QUESTION: 3

The 'Operation Iraqi Freedom' was launched on __________.

Solution:

USA and more than forty counties invaded Iraq after the UN refused to give its mandate to the invasion.

QUESTION: 4

The US Hegemony began in

Solution:

The US Hegemony began in 1991 after the disintegration of Soviet and the world became unipolar.

QUESTION: 5

The World Trade Center and Pentagon buildings of USA were attacked by:

Solution:

The September 11, 2001 attacks were a series of coordinated suicide attacks by Al-Qaeda upon the United States of America. On that morning, 19 Al-Qaeda terrorists hijacked four commercial passenger jet airlines. These hijackers intentionally crashed two of the airliners into the Twin Towers of the World Trade Center in the New York City, killing everyone on board and many other people working in the buildings.

QUESTION: 6

The hegemony that shapes minds through ideological forces like values, beliefs, etc., is referred as

Solution:

It is the ability to persuade rather than to coerce.

QUESTION: 7

The headquarters of the US defence department is at

Solution:

Pentagon is the headquarter of the United States Department of Defence, located in Arlington, Virginia.

QUESTION: 8

The first business school in the world is

Solution:

It is situated at the University of Pennsylvania, established in 1881.

QUESTION: 9

US embassies were bombed by Al-Qaeda in

Solution:

C is the correct option.The 1998 United States embassy bombings were attacks that occurred on August 7, 1998.
Deaths: 224 (213 in Nairobi, 11 in Dar es Salaam)
Location: Nairobi, Kenya; “Dar es Salaam”
Perpetrators: al-Qaeda and Egyptian Islamic Jihad
 

QUESTION: 10

The duration of Cold War was__________.

Solution:

Cold War was an outcome of the emergence of US and USSR as two superpowers, rivals of each other for hegemony over world. The disintegration of USSR in 1991 ended the Cold War.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code