Science And Technology - MCQ Online Test (3)


30 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Science And Technology - MCQ Online Test (3)


Description
This mock test of Science And Technology - MCQ Online Test (3) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Science And Technology - MCQ Online Test (3) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Science And Technology - MCQ Online Test (3) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Science And Technology - MCQ Online Test (3) exercise for a better result in the exam. You can find other Science And Technology - MCQ Online Test (3) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Jaundice results from the malfunctioningof the

Solution:

iver, yellow color due to high bilirubin levels in blood

QUESTION: 2

In terms of evolution of organisms, the prokaryotes are considered to be primitive because their cells :

1. Lack well defined nucleus
2. Lack important cell organelles
3. Lack DNA and RNA

Which among the above statements is /are correct?

Solution:

The distinction is that eukaryotic cells have a "true" nucleus containing their DNA, whereas prokaryotic cells do not have a nucleus. Both eukaryotes and prokaryotes contain large RNA/protein structures called ribosomes, which produce protein

QUESTION: 3

A man met with a serious road accident while going to his office and was immediately rushed to a nearby hospital where the doctors advised for blood transfusion. The man’s blood group was found to be ‘A’ Since the required blood group was not available in the blood bank, the relatives were asked to donate

Whose blood group was found to be:
1. Wife: O
2. Son: A
3. Daughter: O
4. Brother: AB

Who among the above relations coulddonate blood to the, man?

Solution:

Blood group O is a universal donor and can be donated to anyone.

QUESTION: 4

In context with the Trans-Fats, consider the following statements:
1. They are always unsaturated
2. They increase level of LDL (i.e. Bad
Cholesterol) however they don't impact at the level of HDL (i.e. Good Cholesterol)

Which among the above statements is / are correct?

Solution:

They are found in nature 2. They are always
unsaturated 3. They increase level of LDL (i.e. Bad Cholesterol) 4. They decrease the level of HDL (i.e. Good Cholesterol) 5. They are outcome of the Partial Hydrogenation and not the complete Hydrogenation, because complete Hydrogenation would end the double bonds.

QUESTION: 5

Assertion: Carbon has the ability to form a very large number of compounds.

Reason: Carbon exhibits the property of Catenation.

Solution:

Catenation is the linkage of atoms of the same element into longer chains. Catenation occurs most readily in carbon, which forms covalent bonds with other carbon atoms to form longer chains and structures. This is the reason for the presence of the vast number of organic compounds in nature

QUESTION: 6

The equipment SONAR is used todetermine the —

Solution:

Sonar is a modern technology which helps us to track submarines, fish, ship wrecks, map the seabed and for other navigational purposes. The four main factors that affect the performance of a sonar system are a high power transmitter, an efficient transducer, a sensitive receiver and an acoustic communication system.

QUESTION: 7

Enzymes in living systems
1. Provide energy
2. Provide immunity
3. Transport oxygen
4. Catalyze biological reactions

Solution:

Enzymes are proteins that allow certain chemical reactions to take place much quicker than the reactions would occur on their own. Enzymes function as catalysts, which means that they speed up the rate
at which metabolic processes and reactions occur in living organisms.

QUESTION: 8

Fog is an example of a colloidal system of

Solution:

Liquid aerosol is fog and dust so d

QUESTION: 9

A bacterium divides every minute andtakes an hour to fill a cup. How muchtime will it take to fill half the cup?

Solution:

The number of bacteria in one hour have been formed by half the number of bacteria in previous minute since bacterial cells divides into two each minute, therefore the answer is 59 minutes.

QUESTION: 10

A rocket and a jet engine differ because.


1. Their working principles are entirely different.
2. A rocket uses only liquid fuels where as a jet can use solid as well
3. While a rocket carries its own oxygen supply , a jet draws its air out of the atmosphere
4. A rocket can propel vehicle into outer space whereas a jet cannot

Solution:

Jet engines and rockets work on the same
principle. They produce thrust through an internal pressure difference and, as explained by Newton’s Third Law of Motion, eject exhaust gases in an equal and opposite direction. The main difference between them is that jets get the oxygen to burn fuel from the air and rockets carry their own oxygen, which allows them to operate in space. This also leads to a second major difference. Jet engines have two openings (an intake and an exhaust nozzle). Rocket engines only have one opening (an exhaust nozzle).

QUESTION: 11

With reference to the Coriolis force, consider the following statements:


1. It is a real force caused by the rotation of earth.
2. It deflects the winds to their right in Northern Hemisphere.
3. Higher the speed of the wind greater is the Coriolis force.

Which of the above statements is/arecorrect?

Solution:

The Coriolis effect is caused by the rotation of the Earth and the inertia of the mass experiencing the effect. It is a apparent force and not real force.

QUESTION: 12

Consider the following:

1. Nucleic Acids
2. Proteins
3. Carbohydrates
4. Lipids

Which among the above is / are biopolymers?

Solution:

A macromolecule is a very large molecule
commonly created by polymerization of smaller subunits. In biochemistry, the term is applied to the three conventional biopolymers (nucleic acids, lipids, proteins and carbohydrates), as well as non-polymeric molecules with large molecular mass such as lipids and macrocycles. The individual constituent molecules of macromolecules are called monomers (mono=single, meros=part). Some examples of macromolecules are bio-polymers (DNA, carbohydrates, proteins, and lipids), synthetic polymers (plastics, synthetic fibers, and synthetic rubber), graphene, and carbon nano tubes

QUESTION: 13

Eco Marks are awarded to products that are environmentally safe. What are the conditions required to award Eco Marks?


1. Products should meet the standards prescribed by the BIS.
2. All the products should display the composition on the label Pasted on the container of the product along with dates of manufacturing and expiry
3. The manufacture of a product should use recyclable packaging materials only.

Select the correct code

Solution:

The Scheme is being operated on a national basis and provides certification and labeling for house-hold and other consumer products which meet certain
environmental criteria along with quality requirements prescribed in relevant Indian Standards for the product. For the implementation of the scheme, BIS is
responsible.

QUESTION: 14

Consider the following statement:-

1. Open Source Drug Discovery (OSDD) is an. initiative of the World Health Organization to provide affordable Health care.
2. Under OSDD the objective is to discover novel therapies for diseases like TB, Malaria and Kala-Azar.

Which one of the above is/are correct

Solution:

Open Source Drug Discovery (OSDD) is an.
initiative of the CSIR not the WHO. Open Source Drug Discovery is a Council of Scientific and Industrial Research, India (CSIR)-led Team India Consortium with global participation. Offering a collaborative drug discovery platform for neglected tropical diseases like leishmaniasis, which draw limited attention of research, based pharmaceutical enterprises

QUESTION: 15

Life on Earth is Carbon based, while some opine the view that it could be Silicon based also.
Why Carbon is superior to Silicon in this context:

1. Carbon can sustain more bonding patterns than Silicon
2. Carbon is more abundant in nature than silicon
3. Carbon compounds are more reactive than Silicon

Which among the above is / are correctstatements?

Solution:

What is the difference between Carbon and
silicon?
- Carbon is a nonmetal, and silicon is a metalloid.
- Carbon and silicon have the same common electron configuration as s2, p2. But in silicon, the electrons are spread into the 3rd energy level, whereas in carbon it is
only to the 2nd energy level. This difference occurs because of carbon in the 2nd period, but silicon in the 3rd.
- Silicon is less reactive than carbon.
- Silicon atom is larger than the carbon atom.
- Pure carbon compounds occur in nature such as diamond, graphite and coal. But pure silicon compounds are hardly found. They exist as oxides or silicates.

QUESTION: 16

Consider following statements regarding SAGA-20.

1. This is fastest Super Computer built in India.
2. It has been designed by Centre for Development of Advanced computing (C-DAC) Pune.
3. It will be used in the development of Computer Simulation Technology of nuclear explosion.
4. It has peak performance capacity of  450 Tera Flops.

Which of the above statements arecorrect?

Solution:

Designed by ISRO. answer is b. Used for solving complex aeronautical problems
SAGA built by ISRO, is capable of performing at 450 teraflop/s

QUESTION: 17

Antarctica Treaty plays an important role in controlling, human activity in Antarctica.

What is correct about Antarctica Treaty-

1. It prohibits the military maneuvers and weapon deployment
2. Freezes territorial claim by consultative parties
3. Ensures freedom of scientific research
4. It prohibits weapon testing and disposal of radioactive wastes.

Options:-

Solution:

Doesn't recognizes territorial claims.
The Antarctic Treaty and related agreements, collectively known as the Antarctic Treaty System (ATS), regulate international relations with respect to
Antarctica, Articles of the Antarctic Treaty [edit]
Article 1 – The area is to be used for peaceful purposes only; military activity, such as weapons testing, is prohibited but military personnel and equipment may be used for scientific research or any other peaceful purpose;
Article 2 – Freedom of scientific investigations and cooperation shall continue;
Article 3 – Free exchange of information and personnel in cooperation with the United Nations and other international agencies;
Article 4 – The treaty does not recognize, dispute, nor establish territorial sovereignty claims; no new claims shall be asserted while the treaty is in force;
Article 5 – The treaty prohibits nuclear explosions or disposal of radioactive wastes;

QUESTION: 18

Consider the following statements related to local winds.

1. Local winds are limited in the lower parts of the troposphere,
2. Temperature increases during Loo.
3. The Chinook is helpful in grazing and livestock activity.
4. Temperature falls below the freezing point during the prevalence of the Mistral.

Select the correct statement from theabove.

Solution:

Mistral helps in clearing the sky fresh weather in summer mistral

QUESTION: 19

The climate of India is influenced by large number of factors and these are,

1. Upper air circulation
2. Southern Oscillation
3. Tropical and temperate cyclones
4. Physiography

Codes:-

Solution:

Only tropical cyclone in India, as it is part of
tropical and subtropical belt.

QUESTION: 20

It is interesting that the Arabian Sea branch of the monsoon is much more power full than the Bay of Bengal branch and the reasons are-

1. The Arabian Sea is larger than the Bay of Bengal.
2. The Arabian Sea branch covers Short distance to reach the Indian landmass.
3. The entire Arabian Sea current advances toward India.
4. The Arabian sea branch hits More or less perpendicularly to the coast of India.

Solution:

Arabian sea is less land locked than that of Bay of Bengal.

QUESTION: 21

The phenomena of cloud burst is associated with

Solution:

Heavy precipitation with hails occurs very few minutes. Rapid precipitation from cumulonimbus clouds is possible due to Langmuir process where large droplets can grow rapidly by coagulation with small droplets

QUESTION: 22

SAMEER- a research Centre has beenworking in the fields of

Solution:

Society for applied microwave electronic
engineering and research

QUESTION: 23

Consider the following statements,

1. Livestock contributes the maximum to production of methane.
2. Rice cultivation is also a significant contributor to atmospheric methane release.

Which of the following statements are true?

Solution:

More temperature and more CO2 in atmosphere results rice to release more CH4

QUESTION: 24

The Single largest source of mercurypollution is-

Solution:

Coal-fired power plants. Mercury exists naturally in coal, making coal-fired power plants the largest source of mercury pollution. Coal accounts for nearly 50 percent of the electricity generated and almost 50 tons of mercury emissions annually

QUESTION: 25

Consider the following statements about Project Elephant:-

1. To Protect Elephant, their habitat and corridor.
2. To address issue of man-animal conflict.
3. Welfare of domesticated Elephant.

Objective of project Elephant are:-

Solution:

Project Elephant (PE) was launched by the
Government of India in the year 1992 as a Centrally
Sponsored Scheme with following objectives:
• To protect elephants, their habitat & corridors
• To address issues of man-animal conflict
• Welfare of captive elephants

QUESTION: 26

Consider the following statement:

1. The Cartagena Protocol deals with the safe transfer, handling and use of living modified organism.
2. The Cartagena protocol was negotiated under the aegis of the convention on Bio-diversity.

Correct Codes:-

Solution:

The Cartagena Protocol on Bio safety is a legally binding protocol to the Convention on Biological Diversity (CBD). It assists developing countries in building their capacity for managing modern
biotechnology
• It creates an advanced informed agreement (AIA) procedure that requires exporters to seek consent from importing countries before the first shipment of LMOs meant to be introduced into the environment (e.g. seeds for planting,
fish for release, and microorganisms for
bioremediation)
• It establishes an internet-based “Bio safety
Clearing-House” to help countries exchange scientific, technical, environmental and legal information about LMOs.

QUESTION: 27

Consider the following statement regarding marine life and deposits. Which of them is/are not correct?

1. Neritic zone is the most important for marine life.
2. Calcareous oozes cover the largest are of oceanic deposits.
3. Red oozes are inorganic in nature.

Correct codes:

Solution:

Neritic zone- shallow part, having good sunlight and oxygen.
Oozes are organic .
Calcareous forms large part in earth

QUESTION: 28

Consider the following statement about the Food Nutrition Board (FNB) and select the correct answer?

i. The main function of FNB is to oversee implementation of various nutrition sectoral schemes.
ii. The board also focuses on reduction of micronutrient malnutrition among people.
iii. The board undertakes awareness campaign on prevention and control of malnutrition at all levels including infant and young child nutrition issues.
iv. The food & Nutrition Board (FNB ) is under the ministry of health and family welfare.

Codes:

Solution:

It works under the ministry of women and child development.

QUESTION: 29

Consider the following statements regarding "VoIP Technology":

1. It means Voice and Video Telephony over Internet Protocol Technology.
2. It uses circuit switching technology and makes communication possible over internet protocol.
3. It uses the power of the internet to manage the service delivery of both voice and visual communications via online streaming methods instead of traditional method.

Which of the above statements arecorrect?

Solution:

Voice over IP (VoIP) is a methodology and group of technologies for the delivery of voice communications and multimedia sessions over Internet Protocol (IP) networks, such as the Internet. Other terms commonly associated with VoIP are IP telephony, Internet telephony, broadband telephony, and broadband phone service

QUESTION: 30

Nowadays there is a large scale promotion of using Olive oil in cooked food. Which of the following is implicit to this?

1. Olive oil has more than 70% monounsaturated fats, meaning a single bond in its structure which reduces
bad fats and -triglycerides.
2. Using these oils can be highly beneficial in reducing the fat deposition in liver.
3. There is also a problem associated with olive oil-its overabundance of oleic acid, which creates an imbalance on the cellular level that can inhibit prostaglandin production, which can increase the risk of breast cancer
4. It is widely considered to make a significant decrease in the waist circumference, body mass index levels
and, insulin resistance in people.

Select the correct answer using the codebelow:

Solution:

1. Olive oil has more than 70% -monounsaturated fats, meaning a double bond in its structure
2. Olive oil reduces the risk of fatty liver disease
3. Even though an equivocal association was observed for the consumption of total monounsaturated fatty acids (MUFA) and the risk of breast cancer, there exists an inverse association in the case of oleic acid

Similar Content

Related tests