Test: Evolution & Classification


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Evolution & Classification


Description
This mock test of Test: Evolution & Classification for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Evolution & Classification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Evolution & Classification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Evolution & Classification exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Evolution & Classification extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is correct about human evolution ?

Solution:

Evolution is the change in the inherited characteristics of biological populations over successive generations. Evolution is the gradual development of more complex species from pre-existing simpler forms. Evolution resulted in diversity of organismswhich is influenced by environmental selection

QUESTION: 2

Which is not correct regarding the relation of human beings with chimpanzees ?

Solution:

Humans did not evolve from apes, gorillas or chimps. We are all modern species that have followed different evolutionary paths, though humans share a common ancestor with some primates, such as the African ape.

QUESTION: 3

Which is not a tool of tracing evolutionary relationships ?

Solution:

Evolutionary relationships can be easily traced with the help of tools like time dating, excavating and information about DNA sequences. Historical details of organisms are not helpful in tracing their evolutionary relationships.

QUESTION: 4

The first human like creature found in East African grasslands was known as:

Solution:

Homo habilis is the earliest known species in the human lineage.  Named in 1964 by Richard Leakey, the term ‘habilis’ refers to ’being handy.’  This name was suggested because the hand and foot remains of this species were of special interest to the anthropologists studying.

QUESTION: 5

Selecting for arrested flower development in wild cabbage led to the development of which plant ?

Solution:

Some farmers wanted to select for arrested flower development, and have bred broccoli.

QUESTION: 6

Among the following which is the most fundamental characteristic of all living organisms?

Solution:

The unified cell theory states that: all living things are composed of one or more cells; the cell is the basic unit of life; and new cells arise from existing cells. 

QUESTION: 7

Theoretically taking about a common ancestor and making small groups of species on this basis, we keep going

Solution:

It is so because we are only in the influence of our culture and heritage and making small groups make us remote and self centered so ultimately not aware of the activities outside of group of species and this overall makes us backward.

QUESTION: 8

Identify the incorrect statement:

Solution:

The use of feathers by birds for flying means that birds have evolved from reptiles. Dinosaurs had feathers but could not fly using them. Birds, later adapted the feathers for flight. Since, dinosaurs were reptiles, this means that birds have evolved from them.

QUESTION: 9

By identifying hierarchies of characteristics between species, we are able to trace:

Solution:

Characteristics assist us to trace the evolutionary relationship between organisms. Evolutionary relationships help us to trace who we are more close to and who is our common ancestor.

A group of organisms is similar enough to be thought of together by certain characteristics.

QUESTION: 10

Which feature has to be selected in wild cabbage if the vegetable kale has to be artificially bred from it?

Solution:

Selecting and breeding wild cabbage plants with slightly larger leaves gave rise to the leafy vegetable called kale.

Similar Content

Related tests