Test: Human Settlements


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Human Settlements


Description
This mock test of Test: Human Settlements for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Settlements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Settlements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Settlements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Settlements extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the fertile lands, we found settlements of

Solution:

Compact settlements are those where spacing between houses as well as settlements is very less.

QUESTION: 2

The basic unit of residence is

Solution:

Residence is the place where one resides; a dwelling or habitation; especially, a settled or permanent home or domicile. House is the basic unit of residence.

QUESTION: 3

A Statutory town is that has

Solution:

Statutory town have local bodies like municipal corporations, municipalities, etc., irrespective of their demographic characteristics as reckoned on 31st December 2009. Examples: Vadodara (M Corp.), Shimla (MCorp.) etc.

QUESTION: 4

Scattered settlements are found in

Solution:

As the pressure of population is low; thus, man land ratio is very high, people live in large houses.

QUESTION: 5

The largest slum of Asia is

Solution:

Dharavi, in Mumbai (India) is the largest and highly populated slum area in Asia, with 1 million people.

QUESTION: 6

In India scattered settlements are found in :

Solution:

Hilly topography and uneven terrain is the major reason responsible for scattered settlement in Himachal Pradesh.

QUESTION: 7

The following form of settlement develop along either side of roads, rivers etc, namely,

Solution:

In such settlements, houses are located along a road, railway line, river, canal edge of a valley or along a levee.

QUESTION: 8

Which one of the following types of activities dominate in a rural settlement?

Solution:

People are involved in primary activites.

QUESTION: 9

Rural settlements are dominated by

Solution:

In the rural settlements, most of the people are engaged in primary occupations such as agriculture, fishing, lumbering, mining, animal husbandry, etc.

QUESTION: 10

Compact settlements are found in

Solution:

Compact settlements are found in river valleys and plains because of the availability of water, plain surface and fertile soils.

Related tests