Test: Migration : Types, Causes And Consequences


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Migration : Types, Causes And Consequences


Description
This mock test of Test: Migration : Types, Causes And Consequences for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Migration : Types, Causes And Consequences (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Migration : Types, Causes And Consequences quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Migration : Types, Causes And Consequences exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Migration : Types, Causes And Consequences extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which stream is dominated by male migrants in India?

Solution:

Males in India predominate the rural to urban stream of migration due to economic reasons.

QUESTION: 2

The highest number of tribes is found in

Solution:
  • Madhya Pradesh, Maharastra, Orissa, Rajasthan, Gujarat, Jharkhand, Chhattisgarh, Andhra Pradesh, West Bengal, and Karnataka are the State having a larger number of Scheduled Tribes These states account for 83.2% of the total Scheduled Tribe population of the country. Assam, Meghalaya, Nagaland, Jammu & Kashmir, Tripura, Mizoram, Bihar, Manipur, Arunachal Pradesh, and Tamil Nadu, accounting for another 15.3% of the total Scheduled Tribe population. The share of the remaining states / Uts is negligible.
QUESTION: 3

There is no Scheduled caste population in:

Solution:

The correct option is B.
In Nagaland, Lakshadweep, and A & N Islands, no Scheduled Caste is notified. Total population of Scheduled Tribes is 84,326,240 as per the Census 2001 which accounts for 8.2% of the total population of the country.

QUESTION: 4

Migration out of the country and into the country from the other countries is called

Solution:

Migration out of the country and into the country from the other countries is called international migration. Migration within the country is called internal migration.

QUESTION: 5

Which is the main reason for the male migration in India:?

Solution:

Male migration in India is due to work and employment whereas the female population migrates mainly because of marriage.

QUESTION: 6

Which of the following states do not have tribal population more than three-fourth of the state population?

Solution:

In Assam, the tribal population is less than three-fourth of the state population.

QUESTION: 7

The state in India which has the highest concentration of Buddhists and Jains is

Solution:

The largest concentration of Buddhism is in Maharashtra (58.3%), where (73.4%) of the total Buddhists in India reside. The percentage of Jain population to the total population is maximum in Maharashtra (1.3%), Rajasthan (1.2%), Delhi (1.1%) and Gujarat (1.0%).

QUESTION: 8

Which is the state with the largest concentration of Christians in India?

Solution:

Chistians are mostly concentrated inrural areas of Kerala, Goa and in the hills of Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Manipur and Chotanagpur area.

QUESTION: 9

After Hinduism, which religion in India has the maximum followers?

Solution:

The religious groups of India include Hindus, Muslims, Christians, Sikhs, Buddhists, Jains, Zoroastrians, tribal and other indigenous faiths and beliefs. After Hinduism, Islam has the maximum followers in India.

QUESTION: 10

The second most commonly spoken language in India is:

Solution:

Bengali is the second most commonly spoken language after Hindi.