Frequency - Domain Analysis - MCQ Test


20 Questions MCQ Test Mock Test Series for Electrical Engineering (EE) GATE 2020 | Frequency - Domain Analysis - MCQ Test


Description
This mock test of Frequency - Domain Analysis - MCQ Test for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Railways Frequency - Domain Analysis - MCQ Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Frequency - Domain Analysis - MCQ Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this Frequency - Domain Analysis - MCQ Test exercise for a better result in the exam. You can find other Frequency - Domain Analysis - MCQ Test extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An under damped second order system having a transfer function of the form

has a frequency response plot shown in fig.

 

Q. The system gain K is

Solution:



From the fig. P6.5.1-2, |T(j0)| = 1

QUESTION: 2

An under damped second order system having a transfer function of the form

has a frequency response plot shown in fig.

 

Q. The damping factor ξ is approximately

Solution:

The peak value of T(jω) occurs when the denominator of function |T(jω)|2 is minimum i.e. when


QUESTION: 3

Consider the Bode plot of a ufb system shown in fig.

Q. The steady state error corresponding to a rampinput is

Solution:

The Bode plot is as shown in fig.


QUESTION: 4

Consider the Bode plot of a ufb system shown in fig.

The damping ratio is

Solution:

From Fig.:

QUESTION: 5

The Nyquist plot of a open-loop transfer function G(jω)H(jω) of a system encloses the (-1, j0) point. The gain margin of the system is

Solution:

If Nyquist plot encloses the point (-1, j0), the system is unstable and gain margin is negative.

QUESTION: 6

Consider a ufb system

The angle of asymptote, which the Nyquist plotapproaches as ω → 0 is

Solution:


Hence, the asymptote of the Nyquist plot tends to an angle of -90° as ω→ 0.

QUESTION: 7

If the gain margin of a certain feedback system isgiven as 20 dB, the Nyquist plot will cross the negativereal axis at the point

Solution:


Since system is stable, it will cross at s = -0.1

QUESTION: 8

The transfer function of an open-loop system is

The Nyquist plot will be of the form

Solution:




Hence (B) is correct option.

QUESTION: 9

Consider a ufb system whose open-loop transfer function is

The Nyquist plot for this system is

Solution:





Due to s there will be a infinite semicircle. Hence (C) is correct option. 

QUESTION: 10

The open loop transfer function of a system is

The Nyquist plot for this system is

Solution:

∠GH(jw) = -270°+ 2 tan-1ω 
For ω = 0, GH(jω) = ∞∠ -270°
For ω = 1 , ∠GH(jω) =  -180°
For ω = ∞, GH(jω) = 0 ∠ - 90°
As ω increases from 0 to ∞, phase goes -270° to -90°.
Due to s3 term there will be 3 infinite semicircle. 

QUESTION: 11

For the certain unity feedback system

The Nyquist plot is

Solution:


∠GH(j(ω) = -90 °- tan-1 ω - tan-1 2ω - tan -1 3ω,
For ω = 0, GH(jω) = ∞∠ - 90°,
For ω = ∞, GH(jω) = 0∠- 360°,
Hence (A) is correct option. 

QUESTION: 12

The Nyquist plot of a system is shown in fig. The open-loop transfer function is

The no. of poles of closed loop system in RHP are

Solution:

The open-loop poles in RHP are P = 0. Nyquist path enclosed 2 times the point (-1 + j0). Taking clockwise encirclements as negative N = -2.
N = P - Z, -2 = 0 -Z , Z = 2 which implies that two poles of closed-loop system are on RHP. 

QUESTION: 13

The open-loop transfer function of a feedback control system is

Q. The Nyquist plot for this system is

Solution:



QUESTION: 14

If the damping of the system becomes equal to zero, which condition of the resonant frequency is likely to occur?

Solution:
QUESTION: 15

A unity feedback system has the open loop transfer function G(s)=1/((s−1)(s+2)(s+3))
The Nyquist plot of GG encircle the origin

Solution:
QUESTION: 16

The open-loop transfer function of a feedback system is

Q. The Nyquist plot of this system is

Solution:



QUESTION: 17

The open-loop transfer function of a feedback system is

The system is stable for K

Solution:

RHP poles of open-loop system P = 1, Z = P - N .
For closed loop system to be stable, Z = 0, 0 =1 -  N ⇒N = 1
There must be one anticlockwise rotation of point (-1+ j0). It is possible when K > 1.

QUESTION: 18

A unity feedback system has open-loop transfer function

Q. The Nyquist plot for the system is

Solution:





The intersection with the real axis can be calculated as {GH(jω)} = 0, The condition gives ω(2ω2 -1) = 0 

With the above information the plot in option (C) is correct. 

QUESTION: 19

A unity feedback system has open-loop transfer function

Q. The phase crossover and gain crossover frequenciesare

Solution:

The Nyquist plot crosses the negative real axis

Hence phase crossover frequency is 

The frequency at which magnitude unity is

QUESTION: 20

A unity feedback system has open-loop transfer function

The gain margin and phase margin are

Solution:


∠GH(jω) = -90°- tan-1 ω- tan-1 2ω ,
At unit gain ω1 = 0.57 rad/sec,
Phase at this frequency is ∠GH(jω1) = -90°- tan-1 0.57 -tan-1 2(0.57) = -168.42°
Phase margin = -168.420+180° = 11.6°
Note that system is stable. So gain margin and phase margin are positive value. Hence only possible option is (D).