Test: Analogy- 2


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Test: Analogy- 2


Description
Attempt Test: Analogy- 2 | 20 questions in 15 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Logical Reasoning for CLAT for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Needle: Watch :: Wheel :_____

Solution:

Wheel is the moving part of the vehicle, just as needle is the moving part of a watch.

QUESTION: 2

Dictionary:  Word  :: Flower : _____

Solution:

Dictionary constitutes of words, just as flowers constitute of petals.

QUESTION: 3

First: Last:: Faithfulness : _____

Solution:

The antonym of first is last and the antonym of faithfulness is treason.

QUESTION: 4

Air: Wind:: Water : _____

Solution:

Wind is the horizontal motion of air, due to the pressure difference between two places. Tides are characterized by water moving up and down over a long period of time. When used in association with water, the term "current" describes the motion of the water.

QUESTION: 5

Student: Teacher :: Player:_____

Solution:

Just like a student learns from a teacher, a player learns from a coach.

QUESTION: 6

Watch: Second :: Calendar : _____

Solution:

Watch informs seconds while calendar informs date.

QUESTION: 7

Railway line: Train :: Sea : _____

Solution:

Train operates on railway lines, similarly ship operates on sea.

QUESTION: 8

Well: Deep :: Word: _____

Solution:

Deep is a characteristic of well while, Meaning is a characteristic of a word.

QUESTION: 9

Milk: Cream :: Paddy: _____

Solution:

We get cream from milk, similarly we get rice from paddy.

QUESTION: 10

When: Time :: Which : _____

Solution:

When is associated with time, while Which is associated with place.

QUESTION: 11

Doctor: Nurse ::_____ : Follower

Solution:

Just as a nurse follows the doctor'o instructions, so also a follower works as directed by the leader.

QUESTION: 12

Cattle: Herd :: Sheep: _____

Solution:

Herd is a group of cattle, similarly flock is a group of sheep.

QUESTION: 13

Fear: Threat :: Anger : _____

Solution:

Fear arises from Threat. Similarly Anger arises from provocation.

QUESTION: 14

Paw: Cat :: Hoof: _____

Solution:

The cat's foot is called a paw. The horse's foot is called a hoof.

QUESTION: 15

Moon: Satellite :: Earth: _____

Solution:

Moon is a satellite and Earth is a planet.

QUESTION: 16

Flower: Bud :: Plant: _____

Solution:

As bud is the initial stage of flower, in the same way seed is the initial stage of plant.

QUESTION: 17

Gun: Bullet :: Chimney: _____

Solution:

Second comes out of the first.

QUESTION: 18

Skeleton: Body :: Grammar  : _____

Solution:

Just as skeleton forms the framework of the body, Grammar lays down the essentials of language.

QUESTION: 19

Sorrow: Death ::Happiness : _____

Solution:

First is the feeling associated with the second.

QUESTION: 20

Hermit: Solitude :: Intruder : _____

Solution:

The words in each pair are synonyms.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code