CLAT Exam  >  CLAT Tests  >  Quantitative Techniques for CLAT  >  Test: Average- 4 - CLAT MCQ Download as PDF

Test: Average- 4 - CLAT MCQ


Test Description

20 Questions MCQ Test Quantitative Techniques for CLAT - Test: Average- 4

Test: Average- 4 for CLAT 2024 is part of Quantitative Techniques for CLAT preparation. The Test: Average- 4 questions and answers have been prepared according to the CLAT exam syllabus.The Test: Average- 4 MCQs are made for CLAT 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Average- 4 below.
Solutions of Test: Average- 4 questions in English are available as part of our Quantitative Techniques for CLAT for CLAT & Test: Average- 4 solutions in Hindi for Quantitative Techniques for CLAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CLAT Exam by signing up for free. Attempt Test: Average- 4 | 20 questions in 15 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Techniques for CLAT for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
Test: Average- 4 - Question 1

The average age of Husband and wife was 30yr, 4 yr ago. What will be their average age at present ?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 1

Answer – B)34 Explanation : Avg of H  and W age 4yr ago = 30 Present avg age of H  and W = 30+4 = 34

Test: Average- 4 - Question 2

The average weight of 20 students is 60kg.If the weight of the teacher is added, average is increased by 2kg.What was the teacher’s weight ?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 2

 Option ..( c)  

The average weight of 20 students is 60 kg

Therfore, the total weight of 20 students = 20*60  = 1200 kg 

When the teacher is added then average is increased by  2 kg 

=>  Average weight  of 20 students and 1 teacher become  62 kg. 

=>  Total weight of 20 students and 1 teacher :-

21 * 62 = 1302 kg 

The required weight of teacher:-

=>  [ 1302  - 1200] kg  =  102 kg

So., the right answer is 102 kg. 

Test: Average- 4 - Question 3

The average mark in 2 subjects is 35 and in three other subject is 40.Then find the average mark in all the five matches ?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 3

Answer – D)38 Explanation : x/2 = 35; x = 70 x/3 = 40; x = 120 5 sub avg = (70+120)/5 = 38

Test: Average- 4 - Question 4

The average height of 15 students is calculated as 75. But later it was found that the height of 1 student wrongly entered as 35 instead of 38 and another as 46 instead of 63.The correct average is

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 4

Answer – D)76 Explanation : {(15*75)-(35+46)+(38+63)} / 15 = (1125 – 81 + 101) / 15
= 1145/15 = 76.33 = 76

Test: Average- 4 - Question 5

Among the three number the first is thrice the third number and second number is half of the first number. If the average of the three number is 65.8 then find the third number

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 5

Answer – C)35.89 Explanation : Let third num = x, 1 numb = 3x, second no = 3x/2 [3x+(3x/2)+x] / 3 = 65.8 11x/2 = 197.4 X = (2×197.4) / 11 = 35.89

Test: Average- 4 - Question 6

The average weight of 3 students P,Q and R is 84kg.Anothe students S joins the group and the average becomes 80kg. If another man T whose weight is 3kg more than that of S, replaces P, then the average weight of Q,R,S and T becomes 79 kg then the weight of P is

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 6

Answer – A)75 Explanation : P+Q+R = 84*3 = 252
P+Q+R+S = 4*80 = 320
S = 320 – 252 = 68
Q+R+S+T = 79*4 = 316
Q+R+2S+3 = 316
S =68, Q+R =177
P = 252 – 177 = 75

Test: Average- 4 - Question 7

The average of 5 consecutive number is 58.Find the first number ?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 7

Answer – B)56 Explanation : X+x+1+x+2+x+3+x+4 = 58*5 = 290 5x+10 = 290 X = 290 – 10/5 = 280/5 = 56

Test: Average- 4 - Question 8

The average weight of 8 staff is increased by 3kg when one of them whose weight is 50kg is replaced by a new staff. The weight of the new staff is

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 8

Answer – D)74 Explanation :50+(8*3) = 50 + 24 = 74.

Test: Average- 4 - Question 9

The average age of 15  army men is 60yrs.5 new army men of average age 30yrs join them. Find the new average age

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 9

Answer – B)52.5 Explanation : 15 army men age = 15*60 =900 5 army men age = 5*30 = 150 New avg = 900+150/20 =52.5

Test: Average- 4 - Question 10

The average ages of 4 member, each having the age difference of 2yrs is 54 yrs.What is the sum of the youngest and oldest family member ?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 10

Answer – D) 108 Explanation : X+X+2+X+4+X+6 = 54*4 = 216
4X+12 = 216
X = 216-12/4 =51
X+6 = 51+6 = 57
Required = 51+57 = 108

Test: Average- 4 - Question 11

3 years ago, the average of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born, the average age of the family is the same today. The present age of the baby is:

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 11

Answer – B (2 years) Explanation – Total age of 5 members, 3 years ago = (17 x 5) years = 85 years Total age of 5 members now = (85 + 3 x 5) years = 100 years Total age of 6 members now = (17 x 6) years = 102 years Age of the baby = (102 – 100) years = 2 years

Test: Average- 4 - Question 12

Of the four numbers, the first is twice the second, the second is one-third of the third and the third is 5 times the fourth. The average of the numbers is 24.75.The largest of these numbers is:

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 12

Answer – A (45) Explanation – Let the fourth number be a then hen, third number = 5a, second number= 5a/3 and first=10a/3 a+ 5a+ 5a/3 + 10/3 = 24.75 x 4 so,a=9 So, the numbers are 9, 45, 15 and 30

Test: Average- 4 - Question 13

The average age of students of a class is 15.8 years. The average age of boys in the class is 16.4 years and that of the girls is 15.4 years. The ratio of the number of boys to the number of girls in the class is:

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 13

Answer – B (2 : 3) Explanation – Let the ratio be k:1 Then, k x 16.4 + 1 x 15.4 = (k + 1) x 15.8 (16.4 – 15.8) k = (15.8 – 15.4) k=2/3

Test: Average- 4 - Question 14

The average price of 10 books is Rs. 12 while the average price of 8 of these books is Rs. 11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 14

Answer – A (Rs 10 and Rs 16) Explanation – Total price of the two books = Rs. [(12 x 10) – (11.75 x 8)] = Rs. (120 – 94) = Rs. 26 Let the price of one book be Rs.x Then, the price of other book = Rs. (x + 60% of x )= x + (3/5)x= (8/5)x so, x +(8/5)x=26 , x=10 The prices of the two books are Rs. 10 and Rs. 16

Test: Average- 4 - Question 15

The average age of 30 boys of a class is equal to 14 years. When the age of the class teacher is included the average becomes 15 years. Find the age of the class teacher?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 15

Answer – C (45) Explanation – Total ages of 30 boys = 14 x 30 = 420 years Total age when class teacher is included = 15 x 31 = 465 years Age of class teacher = 465 – 420 = 45 years

Test: Average- 4 - Question 16

The Average of marks obtained by 120 candidates in a certain examination is 35. If the average marks of passed candidates is 39 and that of failed candidates is 15, what is the number of candidates who passed the examination?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 16

Answer – B (100) Explanation – Let the number of passed candidates be a Then total marks =>120 x 35 = 39 a + (120 – a) x 15 4200 = 39 a + 1800 – 15 a a = 100

Test: Average- 4 - Question 17

The average of 11 results is 50. If the average of first 6 results is 49 and that of last 6is 52, find the sixth result?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 17

Answer – B (56) Explanation – The total of 11 results = 11 x 50 = 550 The total of first 6 results = 6 x 49 = 294 The total of last 6 results = 6 x 52 = 312 The sixth result is common to both: Sixth result = 294 + 312 – 550 = 56

Test: Average- 4 - Question 18

The average age of a family of 6 members is 22 years. If the age of the youngest member be 7 years, then what was the average age of the family at the birth of the youngest member?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 18

Answer – B (18) Explanation – Total age of all members = 6 x 22 = 132 years 7 years ago, total sum of ages = 132 – (6 x 7) = 90 years But at that time there were 5 members in the family Average at that time = 90 /5 = 18 years

Test: Average- 4 - Question 19

A batsman in his 17th innings makes a score of 85, and thereby increases his average by 3. What is his average after 17 innings?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 19

Answer – B (37) Explanation – Let the average after 16th innings be a, then total score after 17th innings => 16a+85 = 17 (a+3) a = 85-51 = 34 Average after 17 innings = a + 3 = 34 + 3 = 37

Test: Average- 4 - Question 20

There were 35 students in a hostel. If the number of students increase by 7, the expenses of the mess increase by Rs 42 per day while the average expenditure per head diminishes by Rs 1. Find the original expenditure of the mess?

Detailed Solution for Test: Average- 4 - Question 20

Answer – B (420) Explanation – Suppose the average expenditure was Rs a.
Then total expenditure = 35a When 7 more students join the mess, total expenditure = 35a + 42 Now, the average expenditure= (35a+42) / (35 + 7) Now, we have (35a + 42)/ 42 =(a – 1) or, 35a + 42 = 42a – 42 7a = 84 a = 12

56 videos|104 docs|95 tests
Information about Test: Average- 4 Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Average- 4 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Average- 4, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice
56 videos|104 docs|95 tests
Download as PDF
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!