CLAT Exam  >  CLAT Tests  >  Quantitative Techniques for CLAT  >  Test: Data Interpretation- 4 - CLAT MCQ

Test: Data Interpretation- 4 - CLAT MCQ


Test Description

20 Questions MCQ Test Quantitative Techniques for CLAT - Test: Data Interpretation- 4

Test: Data Interpretation- 4 for CLAT 2024 is part of Quantitative Techniques for CLAT preparation. The Test: Data Interpretation- 4 questions and answers have been prepared according to the CLAT exam syllabus.The Test: Data Interpretation- 4 MCQs are made for CLAT 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Data Interpretation- 4 below.
Solutions of Test: Data Interpretation- 4 questions in English are available as part of our Quantitative Techniques for CLAT for CLAT & Test: Data Interpretation- 4 solutions in Hindi for Quantitative Techniques for CLAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CLAT Exam by signing up for free. Attempt Test: Data Interpretation- 4 | 20 questions in 30 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Techniques for CLAT for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
Test: Data Interpretation- 4 - Question 1

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

A large cistern can be filled by two pipes P and Q. How many minutes will it take to fill the Cistern from an empty state if Q is used for half the time and P and Q fill it together for the other half?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 1

Part filled by P and Q = 1/15 + 1/10 = 1/6
Part filled by Q = 1/10
x/2(1/6 + 1/10) = 2/15 = 15/2 = 7.5 minutes

Test: Data Interpretation- 4 - Question 2

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Two pipes M and N can fill a tank. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time should N be closed so that the tank is full in 8 minutes?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 2

Required time = y(1-(t/x)) = 27(1-(8/24))= 18 minutes

Test: Data Interpretation- 4 - Question 3

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Three pipe E, F, and R can fill a tank. If Pipe R alone can fill a tank in 24 minutes then the pipe R is closed 12 minutes before the tank is filled. In what time the tank is full?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 3

Let T is the time taken by the pipes to fill the tank
(1/12 + 1/18 + 1/24)*(T – 12) + (1/12 + 1/18)*12 = 1
We will get T = 108/13 = 8.(4/13)

Test: Data Interpretation- 4 - Question 4

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Two pipes C and D can fill a cistern. If they are opened on alternate minutes and if pipe C is opened first, in how many minutes will the tank be full?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 4

Pipe P can fill = 1/12
Pipe Q can fill = 1/4
For every two minutes, 1/12 + 1/4 = 1/3 Part filled
Total = 6 minutes

Test: Data Interpretation- 4 - Question 5

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Two pipes, A and B are opened simultaneously and it is found that due to the leakage in the bottom, 17/7 minutes are taken extra to fill the tank. If the tank is full, in what approximate time would the leak empty it?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 5

Total time taken by both pipes before the leak was developed = 60/7 minutes
now, leaks is developed which will take T time to empty the tank so, (1/15 +1/20 – 1/T) = 1/11
solve for T, we will get 660/17 minutes = 39 minutes (approx.)

Test: Data Interpretation- 4 - Question 6

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

A waste pipe, W can carry off 12 litre of water per minute. If all the pipes I, J and W are opened when the tank is full and it takes one hour to empty the tank. Find the capacity of the tank.

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 6

Let the waste pipe take ‘T’ time to empty the tank.
(1/10 + 1/12 – 1/T)*60 = -1
We will get T = 5 min
So capacity = 5*12 = 60ltr

Test: Data Interpretation- 4 - Question 7

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Two pipes G, and H are opened and when the tank is 1/3 full a leak is developed due to which 1/3 water supplied by the pipe leaks out. What is the total time to fill the tank?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 7

(1/15 + 1/30)*T1 = 1/3, T1 = 10/3 minutes
Now after leak is developed, [(1/15 + 1/30) – (1/3)*(1/15 + 1/30)]*T2 = 2/3
T2 = 10 minutes. So total time = 10 + 10/3 = 40/3 minutes

Test: Data Interpretation- 4 - Question 8

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Two pipes E and F are opened simultaneously and it is found that due to leakage in the bottom of the tank it took 48 minutes excess time to fill the cistern. When is the cistern full, in what time will the leak empty it?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 8

Work done by the two pipes in 1 hour = (1/12)+(1/18) = (15/108).
Time taken by these pipes to fill the tank = (108/15)hrs = 7 hours 12 min.
Due to leakage, time taken = 7 hours 12 min + 48 min = 8 hours
Work done by two pipes and leak in 1 hour = 1/8.
Work done by the leak in 1 hour =(15/108)-(1/8)=(1/72).
Leak will empty the full cistern in 72 hours.

Test: Data Interpretation- 4 - Question 9

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Three pipes C, A and B can fill a tank. If pipe C is opened all the time and pipe A and B are opened for one hour alternatively. The tank will be full in

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 9

(1/12 + 1/15) + (1/12 + 1/20) = 17/60 (in 2 hrs this much tank is filled)
so in 6 hrs 51/60 is filled. Remaining, 9/60 = (1/12 + 1/15)*t, so T = 1hr
so total = 6 + 1 = 7 hr

Test: Data Interpretation- 4 - Question 10

 Study the following graph carefully to answer the given questions

Time taken by the pipes to fill a tank/cistern (hours/minutes)

Three pipes R, P and Q can fill the tank. R can fill the tank 5 minutes less than that of Q. If all the pipes are opened together and pipe P is turned off 5 minutes before the tank is filled. Then find the time in which the tank will full.

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 10

Let total time taken by the pipes is T hrs, then
(1/5 + 1/10 + 1/15)*(T – 5) + (1/5 + 1/15)*5 = 1

Test: Data Interpretation- 4 - Question 11

Study the following graph carefully to answer the given questions

P and R started the work jointly. A few days later U also joined them and thus all of them completed the whole work in 10 days. All of them were paid total Rs.600. What is the Share of U?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 11

Efficiency of P = 4%
Efficiency of R = 2%
[(4+2)*10] = 60%
The remaining work was done by U = 40%.
40% of 600 = 240

Test: Data Interpretation- 4 - Question 12

Study the following graph carefully to answer the given questions

Q and S work together for 5 days, the rest of the work is finished by M in two more days. If they get Rs. 6000 as wages for the whole work, what are the daily wages of Q, S and M respectively?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 12

Explanation:
Q’s 5 days work = 50%
S’s 5 days work = 33.33%
M’s 2 days work = 16.66% [100- (50+33.33)] Ratio of work of Q, S and M = 3: 2: 1
Q’s total share = Rs. 3000
S’s total share = Rs. 2000
M’s total share = Rs. 1000
Q’s one day’s wage = Rs.600
S’s one day’s wage = Rs.400
M’s one day’s wage = Rs.500

Test: Data Interpretation- 4 - Question 13

Study the following graph carefully to answer the given questions

The efficiency of L is 25% more than P. L started a work alone and then P joined her 5 days before actual completion of the work. For how many days L worked alone?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 13

Efficiency (L : P) = 5 : 4
Number of days(L : P) = 4x : 5x = 4x : 25
∴ Number of days required by L to finish the work alone = 4x
= 4 x 5 = 20.
L and P work together for last 5 days = 5 x 9 = 45%
Efficiency of L = 5% and P’s efficiency = 4%
∴ No. of days taken by L to complete 55% work = 55/5 = 11days

Test: Data Interpretation- 4 - Question 14

Study the following graph carefully to answer the given questions

R started the work and left after some days, when 25% work was done. After it Z joined and completed it working for 25 days. In how many days R and Z can do the complete work, working together?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 14

Efficiency of R = (100/50) = 2%
Rest work = 75%
∴ Efficiency of Z = 75/25 = 3%
∴ Combined efficiency of R and Z = 5%
∴ Number of days required by R and Z to work together = 100/5 = 20 days.

Test: Data Interpretation- 4 - Question 15

Study the following graph carefully to answer the given questions

T and V started the work. After 3 days Z joined them, who can complete alone the same whole work in 3 days. What is the total number of days in which they had completed the work?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 15

Efficiency of T and V = 11.11 + 5.55 = 16.66%
Work done in 3 days = 3 x 16.66 = 50%
Rest work done by T, V and Z = 50/50 = 1 day
Work can be completed in 4 days.

Test: Data Interpretation- 4 - Question 16

Study the following graph carefully to answer the given questions

A is twice efficient as B and together they do the same work in as much time as T and V together. In how many days A can complete the work individually?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 16

1/x + 1/2x = 1/9 + 1/18
3/2x = 3/18
Number of days taken by A = 9 days

Test: Data Interpretation- 4 - Question 17

Study the following graph carefully to answer the given questions

After working for 3 days S is joined by O. If they complete the remaining work in 3 more days, in how many days can O alone complete the work?

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 17

Total days S worked = 3+3 = 6
6/15 = 2/5
So 3/5 = 3/x
x = 5

Test: Data Interpretation- 4 - Question 18

Study the following graph carefully to answer the given questions

M can do a piece of work 5 days less than that of P. M and P began to work together but M leaves after some days and P completed the remaining work in 12 days. Number of days after which M left the job-

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 18

(1/20 + 1/25)*T + 12/25 = 1
We will get T = 52/9 i.e. 5.7/9 days

Test: Data Interpretation- 4 - Question 19

Study the following graph carefully to answer the given questions

X can do a certain work in the same time in which Y and R together can do it. If X and Y together could do it in the same time as that of Q then Y alone could do it in:

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 19

X, Y and R’s 1 day work = 1/10 + 1/50 = 6/50 = 3/25
X’s 1 day work = Y + R‘s 1 day work
2*( x’s 1 day work) = 3/25
x’s 1 day work = 3/50
Y’s 1 day work = 1/10 – 3/50 = 2/50 = 1/25

Test: Data Interpretation- 4 - Question 20

Study the following graph carefully to answer the given questions

A can do a piece of work 10 days more than that of Q. Both of them start the work but A leaves the work 5 days before its completion. Find the time in which work is completed

Detailed Solution for Test: Data Interpretation- 4 - Question 20

(1/10 + 1/20)*(T-5) + 5/20 = 1 (T is the number of days in which the work is completed)

56 videos|104 docs|95 tests
Information about Test: Data Interpretation- 4 Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Data Interpretation- 4 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Data Interpretation- 4, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice
56 videos|104 docs|95 tests
Download as PDF
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!