Test: Quantitative Techniques- 1


25 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2021 | Test: Quantitative Techniques- 1


Description
This mock test of Test: Quantitative Techniques- 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Quantitative Techniques- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Quantitative Techniques- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Quantitative Techniques- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Quantitative Techniques- 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

If the marked price of Q on D is Rs.6,000, then what is the marked price of Q on A?

Solution:

Selling price of Q on D = 6000 x 0.75 = Rs.4,500
4500
Therefore, selling price of Q on A = —— = Rs.2,250 Hence, marked price of Q on A
Rs.2,812.50.

QUESTION: 2

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

If the marked price of Q on A is Rs.4,000 and the marked price of Q on B is 20% more than the marked price of Q on A, what is the total marked price of Q in all 4 given online websites?

Solution:

The marked price of Q on B = 4000 x 1.2 = Rs.4,800 Selling price of Q on C = Selling price of Q on A = 4000 x 0.8 = Rs.3,200 Therefore, marked price of Q on C = Rs.5,000
Selling price of Q on D = 3200 x 2 = Rs.6,400 Therefore, marked price of Q on D
Rs.8,533.33
Hence, total marked price of Q in all 4 given online websites = 4000 + 4800 + 5000 + 8533.33 = Rs.22,333.33.

QUESTION: 3

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

If the discount on P on B is Rs. 300 and the profit is 10%, what is the cost price of P on B?

Solution:

Let the marked price of P on B be Rs.x.
Then, 0.15x = 300 ^ x = Rs.2,000 Therefore, selling price of P on B = 2000 - 300 = Rs.1,700
1700
Hence, cost price of P on B = n = Rs. 1,545.45.

QUESTION: 4

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

The ratio of the marked price of Q on A to the marked price of Q on B is 3 : 5. What is the rate of discount on Q on B?

Solution:

Let the marked price of Q on A and the marked
price of Q on B be 3x and 5x respectively.
Then, selling price of Q on A = 3x x 0.8 = 2.4x Therefore, selling price of Q on B = 2.4x x 2 = 4.8x (Given selling price ratio = 1 : 2)
Hence, rate of discount of Q on B
5x - 4.8x
5x

QUESTION: 5

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

The total cost price of P on A and on C is Rs.8,000 and the selling price of P on A is Rs. 80 more than that on C. If the profit on P on C is 10%, then what is the selling price of P on A?

Solution:

Since the ratio of cost price of P on A and on C = 1 : 1 Therefore, cost price of P on A = cost price of P on 8000 C = -2- = Rs.4,000
Therefore, selling price of P on C
= 4000 x 1.1 = Rs.4,400 Hence, selling price of P on A
= 4400 + 80 = Rs.4,480.

QUESTION: 6

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The bar graph given below shows the number of internet users in India from 2015 to 2019 as well as the projected number of internet users every year till 2023.

The second bar graph shows the percentage distribution of internet users in India in 2016 and estimated distribution for the year 2020 by gender

The number of years in which the number of internet users in India was more than the average number of internet users per year in India from 2015 to 2019 is:

Solution:

The average number of internet users per year in
India from 2015 to 2019
258.8 + 295.4 + 436.4 + 482 + 525.4 1998
= 5 = -5-= 399.6.
Hence, required number of years is 3.

QUESTION: 7

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The bar graph given below shows the number of internet users in India from 2015 to 2019 as well as the projected number of internet users every year till 2023.

The second bar graph shows the percentage distribution of internet users in India in 2016 and estimated distribution for the year 2020 by gender

What is the estimated difference in the number of male and female internet users in the year 2020? 

Solution:

Estimated difference in the number of male and female internet users in the year 2020 = 0.2 x 564.5 = 112.9 million.

QUESTION: 8

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The bar graph given below shows the number of internet users in India from 2015 to 2019 as well as the projected number of internet users every year till 2023.

The second bar graph shows the percentage distribution of internet users in India in 2016 and estimated distribution for the year 2020 by gender

In which of the following years did the number of internet users in India increase by less than 10% from 2015 to 2019?

Solution:

In 2015-16, 258.8 x 0.10 = 25.88, but 295.4 is
greater than that. Similarly,
In 2016-17, 295.4 x 0.10 = 29.54, but 436.4 is much greater than that.
In 2017-2018, 436.4 x 0.10 = 43.64, but 482 is slightly greater than that. And, Finally,
In 2018-2019, 482 x 0.10 = 48.2, and 482 + 48.2 = 530.2 > 525.4.
Therefore, in year 2019 the number of internet users in India increases by less than 10%.

QUESTION: 9

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The bar graph given below shows the number of internet users in India from 2015 to 2019 as well as the projected number of internet users every year till 2023.

The second bar graph shows the percentage distribution of internet users in India in 2016 and estimated distribution for the year 2020 by gender

In percentage terms, approximately what will be the increase in number of male users in year 2020 as compared to year 2016?

Solution:

The increase in number of male users in year 2020 as compared to year 2016 564.5 x 0.60 - 295.4 x 0.70

QUESTION: 10

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The bar graph given below shows the number of internet users in India from 2015 to 2019 as well as the projected number of internet users every year till 2023.

The second bar graph shows the percentage distribution of internet users in India in 2016 and estimated distribution for the year 2020 by gender

If male internet users increase by 10% and 20% in 2017 and 2018 respectively as compared to year 2016 and if female internet users are expected to increase by 20% and 40% in year 2021 and 2022 respectively as compared to year 2020, then, which of the following sequence is correct order of years in increasing order of female internet users?

Solution:
QUESTION: 11

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

If the marked price of Q on D is Rs.6,000, then what is the marked price of Q on A?

Solution:

Selling price of Q on D = 6000 x 0.75 = Rs.4,500
4500
Therefore, selling price of Q on A = —— = Rs.2,250 Hence, marked price of Q on A Rs.2,812.50.

QUESTION: 12

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

If the marked price of Q on A is Rs.4,000 and the marked price of Q on B is 20% more than the marked price of Q on A, what is the total marked price of Q in all 4 given online websites?

Solution:

The marked price of Q on B = 4000 x 1.2 = Rs.4,800 Selling price of Q on C = Selling price of Q on A = 4000 x 0.8 = Rs.3,200 Therefore, marked price of Q on C = Rs.5,000
Selling price of Q on D = 3200 x 2 = Rs.6,400 Therefore, marked price of Q on D
Rs.8,533.33
Hence, total marked price of Q in all 4 given online websites = 4000 + 4800 + 5000 + 8533.33 = Rs.22,333.33.

QUESTION: 13

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

If the discount on P on B is Rs. 300 and the profit is 10%, what is the cost price of P on B?

Solution:

Let the marked price of P on B be Rs.x.
Then, 0.15x = 300 ^ x = Rs.2,000 Therefore, selling price of P on B = 2000 - 300 = Rs.1,700
1700
Hence, cost price of P on B = n = Rs. 1,545.45.

QUESTION: 14

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

The ratio of the marked price of Q on A to the marked price of Q on B is 3 : 5. What is the rate of discount on Q on B?

Solution:

Let the marked price of Q on A and the marked
price of Q on B be 3x and 5x respectively.
Then, selling price of Q on A = 3x x 0.8 = 2.4x Therefore, selling price of Q on B = 2.4x x 2 = 4.8x (Given selling price ratio = 1 : 2)
Hence, rate of discount of Q on B
5x - 4.8x
5x

QUESTION: 15

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. The table given below shows the discount offered on the marked price for two items - P and Q on four online websites - A, B, C and D.
The ratio of the cost price of item P is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively. The ratio of the selling price of item Q is 1 : 2 : 1 : 2 for websites A, B, C and D respectively.

The total cost price of P on A and on C is Rs.8,000 and the selling price of P on A is Rs. 80 more than that on C. If the profit on P on C is 10%, then what is the selling price of P on A?

Solution:

Since the ratio of cost price of P on A and on C = 1 : 1 Therefore, cost price of P on A = cost price of P on 8000 C = -2- = Rs.4,000
Therefore, selling price of P on C
= 4000 x 1.1 = Rs.4,400 Hence, selling price of P on A
= 4400 + 80 = Rs.4,480.

QUESTION: 16

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
A rectangular park has length and breadth in the ratio 6 :
Ravi takes 2 minutes and 12 seconds to jog once around of the park at a speed of 5 feet/sec. At the centre of the park there is a circular water body, whereas the remaining area has a lawn. Ravi takes 1 minute and 28 seconds to jog once around the water body. There is a path of width 5 feet outside the perimeter and along the edges of the park.
Distance covered by Ravi in one round of the park = 5 x 132 = 660 feet
Let the length and breadth of the park be 6k and 5k respectively.
Perimeter = 2 x (6k + 5k) = 22k
⇒ 22k = 660 ⇒ k = 30
Length = 180 feet and breadth = 150 feet.
Total area of park = 180 x 150 = 27000 square feet. Circumference of water body = 5 x 88 = 440 feet 440
Radius = 70 feet
2n

The circular water body has a depth of five feet. What is the maximum volume water (in cubic feet) that can be contained in it?

Solution:

dArea of water body = n x 702 = 15400 square feet.
Volume of water = 5 x 15400 = 77000 cubic feet.

QUESTION: 17

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
A rectangular park has length and breadth in the ratio 6 :
Ravi takes 2 minutes and 12 seconds to jog once around of the park at a speed of 5 feet/sec. At the centre of the park there is a circular water body, whereas the remaining area has a lawn. Ravi takes 1 minute and 28 seconds to jog once around the water body. There is a path of width 5 feet outside the perimeter and along the edges of the park.
Distance covered by Ravi in one round of the park = 5 x 132 = 660 feet
Let the length and breadth of the park be 6k and 5k respectively.
Perimeter = 2 x (6k + 5k) = 22k
⇒ 22k = 660 ⇒ k = 30
Length = 180 feet and breadth = 150 feet.
Total area of park = 180 x 150 = 27000 square feet. Circumference of water body = 5 x 88 = 440 feet 440
Radius = 70 feet
2n

What is the ratio of the area of the lawn to the area of the path surrounding the park?

Solution:

Area of lawn = 27000 - 15400 = 11600 square feet.
Area of path = (190 x 160) - (180 x 150)
= 3400 square feet.
Ratio of the area of the lawn to the area of the path = 11600 : 3400 = 58 : 17.

QUESTION: 18

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
A rectangular park has length and breadth in the ratio 6 :
Ravi takes 2 minutes and 12 seconds to jog once around of the park at a speed of 5 feet/sec. At the centre of the park there is a circular water body, whereas the remaining area has a lawn. Ravi takes 1 minute and 28 seconds to jog once around the water body. There is a path of width 5 feet outside the perimeter and along the edges of the park.
Distance covered by Ravi in one round of the park = 5 x 132 = 660 feet
Let the length and breadth of the park be 6k and 5k respectively.
Perimeter = 2 x (6k + 5k) = 22k
⇒ 22k = 660 ⇒ k = 30
Length = 180 feet and breadth = 150 feet.
Total area of park = 180 x 150 = 27000 square feet. Circumference of water body = 5 x 88 = 440 feet 440
Radius = 70 feet
2n

What will be the total cost of paving the path surrounding the park at the rate of Rs.15 per square feet?

Solution:

Area of path = (190 x 160) - (180 x 150) = 3400 square feet.
Cost of paving the path = 3400 x 15 = Rs.51,000.

QUESTION: 19

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The pie chart given below shows the number of Dengue patients in each of the states mentioned below during the year 2013.

 

If the states are ranked according to the incidence of Dengue, then which three states have first, second and third ranks during the year 2013?

Solution:

By observing the pie chart we can see that Kerala
(7911), Odisha (7132) and Karnataka (6408) are the three states with the first, second and third ranks when they are ordered according to the incidence of Dengue.

QUESTION: 20

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The pie chart given below shows the number of Dengue patients in each of the states mentioned below during the year 2013.

 

Select the option with the states in which approximately 25% of the total dengue cases occurred during 2013.

Solution:

The total number of Dengue cases in the country
is 66159. Going by the options, the three states that account for approximately 25% of the Dengue cases in 2013 are Kerala, Karnataka and Pondicherry with the total number of cases
=7911 +6408+2215=16534.
16534
This is approximately = 66759 X1Q0
= 24.99% of the total.
1246 + 4526

QUESTION: 21

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The pie chart given below shows the number of Dengue patients in each of the states mentioned below during the year 2013.

 

Approximately what percentage of the total Dengue cases in the country occurred in Assam and Bihar together?

Solution:

Required percentage = —66159— x1Q0 “ 872 %

QUESTION: 22

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below.
The pie chart given below shows the number of Dengue patients in each of the states mentioned below during the year 2013.

 

If the mortality rate among the Dengue victims of Gujarat in 2013 was 20%, then find the number of persons who survived the disease.

Solution:

Number of persons who survived form Dengue in
Gujarat = 0.80 * 6170 = 4936.

QUESTION: 23

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. Certain number of people order gifts for Christmas from three online shopping sites - X, Y and Z. Assume that they order from only three sites and each person orders from at least one of these three sites. 50% of people order from shopping site X and number of people ordering from only shopping site Z was 2/5 th of people ordering from X. Number of people ordering from both Z and Y but not from X are 50. People ordering from Y only are 50 more than the people ordering from Z only. Number of people ordering from X only is 20% more than number of people ordering from Y only. The number of people ordering from all three sites is one fifth of those who order from at least two sites. People who order from X and Y only is 100 more than the people who order from X and Z only.
Let total number of people be 100x.
People ordering from X = 50x People ordering from Z only = 20x People ordering from Y only = 20x + 50 People ordering from Y and Z but not X = 50 Also: (100x - 50x - 20x) - (20x + 50) = 50 => x = 10 Total number of people ordering from X = 50 * 10 = 500
People ordering from X only = 1°°0020 x 250 = 300 Poeple ordering from X and at least one more site = 200 People ordering from at least two or more sites = 200 + 50 = 250
1
People ordering from all three sites = 5 x 250 = 50
Since people who order from X and Y only is 100 more than the people who order from X and Z only.
. 2y + 100 + 50 = 200 => y = 25 People ordering from X and Y only = 125 Poeple ordering from X and Z only = 25
X                       Y

What is the total number of people who order from X, but not only from X?

Solution:

Required number of people = 125 + 50 + 25
= 200.

QUESTION: 24

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. Certain number of people order gifts for Christmas from three online shopping sites - X, Y and Z. Assume that they order from only three sites and each person orders from at least one of these three sites. 50% of people order from shopping site X and number of people ordering from only shopping site Z was 2/5 th of people ordering from X. Number of people ordering from both Z and Y but not from X are 50. People ordering from Y only are 50 more than the people ordering from Z only. Number of people ordering from X only is 20% more than number of people ordering from Y only. The number of people ordering from all three sites is one fifth of those who order from at least two sites. People who order from X and Y only is 100 more than the people who order from X and Z only.
Let total number of people be 100x.
People ordering from X = 50x People ordering from Z only = 20x People ordering from Y only = 20x + 50 People ordering from Y and Z but not X = 50 Also: (100x - 50x - 20x) - (20x + 50) = 50 => x = 10 Total number of people ordering from X = 50 * 10 = 500
People ordering from X only = 1°°0020 x 250 = 300 Poeple ordering from X and at least one more site = 200 People ordering from at least two or more sites = 200 + 50 = 250
1
People ordering from all three sites = 5 x 250 = 50
Since people who order from X and Y only is 100 more than the people who order from X and Z only.
. 2y + 100 + 50 = 200 => y = 25 People ordering from X and Y only = 125 Poeple ordering from X and Z only = 25
X                       Y

What is the total number of people ordering from at least two shopping sites?

Solution:

Required number of people = 125 + 50 + 25 + 50
= 250.

QUESTION: 25

Directions : Answer the questions on the basis of the information given below. Certain number of people order gifts for Christmas from three online shopping sites - X, Y and Z. Assume that they order from only three sites and each person orders from at least one of these three sites. 50% of people order from shopping site X and number of people ordering from only shopping site Z was 2/5 th of people ordering from X. Number of people ordering from both Z and Y but not from X are 50. People ordering from Y only are 50 more than the people ordering from Z only. Number of people ordering from X only is 20% more than number of people ordering from Y only. The number of people ordering from all three sites is one fifth of those who order from at least two sites. People who order from X and Y only is 100 more than the people who order from X and Z only.
Let total number of people be 100x.
People ordering from X = 50x People ordering from Z only = 20x People ordering from Y only = 20x + 50 People ordering from Y and Z but not X = 50 Also: (100x - 50x - 20x) - (20x + 50) = 50 => x = 10 Total number of people ordering from X = 50 * 10 = 500
People ordering from X only = 1°°0020 x 250 = 300 Poeple ordering from X and at least one more site = 200 People ordering from at least two or more sites = 200 + 50 = 250
1
People ordering from all three sites = 5 x 250 = 50
Since people who order from X and Y only is 100 more than the people who order from X and Z only.
. 2y + 100 + 50 = 200 => y = 25 People ordering from X and Y only = 125 Poeple ordering from X and Z only = 25
X                       Y

What is the number of people ordering only from a single shopping site?

Solution:

Required number of people = 300 + 250 + 200
= 750.

Related tests