Test: Reading Comprehension - 1


15 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2021 | Test: Reading Comprehension - 1


Description
This mock test of Test: Reading Comprehension - 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Reading Comprehension - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reading Comprehension - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Reading Comprehension - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reading Comprehension - 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Parents are prepared to pay any price for the elite education of their children.

Conclusions: I. All parents, these days, are very well-off.

II. Parents have an obsessive passion for a perfect development of their children through good schooling.

Solution: Since all parents are not very well off it must mean that all of them are driven by a desire as mentioned in conclusion II.

QUESTION: 2

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Patients with minor ailments usually do not go to eminent doctors.

Conclusions: I. Eminent doctors remain too busy with patients suffering from serious complications.

II. Their charges are rather high.

Solution: Only one of the two reasons mentioned could stop patients from going to eminent doctors.

QUESTION: 3

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: The increase in adult literacy will lead to the country’s development and progress.

Conclusions: I. Educated persons offer less resistance to new innovations.

II. This country’s population is totally illiterate.

Solution: The given conclusions are far-fetched and not certain.

QUESTION: 4

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: The doctors nurse only those bleeding wounds which are caused by bullets. A patient X was bleeding profusely.

Conclusions: I. X was nursed by the doctors.

II. The doctors did not nurse X.

Solution: Although no certain conclusion can be derived because it is not given whether X was hit by a bullet or not, yet one of the two conclusions must be true.

QUESTION: 5

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: These apples are too expensive to be bad.

Conclusions: I. When apples are in short supply, the prices go up.

II. The higher the selling price, the superior is the quality of the commodity.

Solution:

The first conclusion is irrelevant. The second is the meaning of the given statement. ‘Too expensive to be bad’ means that it can’t be bad because it is expensive.

According to the statement quality is directly proportional to the price. Hence, higher the selling price, the superior is the quality of the commodity.

 

QUESTION: 6

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Of all the television sets manufactured in India, the ‘solar’ brand has the largest sale.

Conclusions: I. The volume of sales of all the brands of television sets manufactured in India is known.

II. The production of no other television set in India is as large as that of ‘solar’.

Solution: The first conclusion is obviously true; otherwise how could one know that the brand has the largest sale? The second speaks of ‘production’ and not ‘sale’, and hence it is not certain.

QUESTION: 7

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Cases of bride-burning for dowry are not uncommon.

Conclusions: I. In Spite of anti-dowry laws, the ill practice continues.

II. The punishment inflicted on the party concerned is not sufficient.

Solution: The first conclusion is obviously valid as it is a restatement of the given sentence. The second may or may not be true.

QUESTION: 8

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Inspite of the claim of the government that terrorism is under check, killing continues.

Conclusions: I. The terrorists have not come to an understanding with the government.

II. The government has been constantly telling a lie.

Solution: Both conclusions are correct. Killing continues, means the first conclusion is valid. Killing continues while the government says that terrorists are in check, means that the second is valid.

QUESTION: 9

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Smoking is one of those human weaknesses which tends to test the will-power of the smoker to the edge.

Conclusions: I. It is very difficult for the smokers to give up smoking even if they want to do so.

II. Human beings have other weaknesses as well.

Solution: The first conclusion is obviously correct. The second is also correct because the statement talks of human ‘weaknesses’ and not just a single weakness.

QUESTION: 10

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Video libraries are flourishing very much these days.
Conclusions: I. People, in general, have got a video craze.
II. It is much cheaper to see as many movies as one likes on videos rather than in the cinema hall.

Solution:

Since both I and II provide suitable explanations to the given statement, so both follow.

QUESTION: 11

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Domestic demand has been increasing faster than the production of indigenous crude oil.

Conclusions: I. Crude oil must be imported.

II. Domestic demand should be reduced.

Solution: Both conclusions are invalid. Maybe, although the demand is increasing at a faster rate, yet its actual value is less than the production. [For example, India’s population is increasing at a faster rate than China’s although its population is less than that of China.] In this case, there may be a surplus and hence no need to import. Similarly, instead of reducing demand we may try for a boost in production.

QUESTION: 12

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: The oceans are a storehouse of practically every mineral, including uranium. But, like most other minerals, it is found in extremely low concentrations - about three grams for 1000 tonnes of water.

Conclusions: I. Sea water contains gold.

II. The oceans harbour radiation hazards.

Solution: Neither of the conclusions can be said to definitely follow. ‘Practically every mineral’ does not mean ‘every mineral’ and hence gold may or may not be there. Similarly, a uranium content of 3 grams per 1000 tonnes of water may or may not harbour radiation hazard.

QUESTION: 13

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: The devil can cite scripture for his purpose.

Conclusions: I. Even an unscrupulous person has some principles.

II. The real wisdom is to be found in scriptures.

Solution:
QUESTION: 14

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.

Conclusions: I. Fashion designers do not understand people’s mind very well.

II. People, by and large, are highly susceptible to novelty.

Solution: None of the conclusions is in any way related to the given statement.

QUESTION: 15

Directions: In the following questions, a statement or two are followed by two conclusions.

Statement: All those political prisoners were released on bail who had gone to jail for reasons other than political dharnas. Bail was not granted to persons involved in murders.

Conclusions: I. No political prisoner had committed murder.

II. Some politicians were not arrested.

Solution:

According to the statement, the political prisoners can be divided into two groups - those who were released and those who were put in jail for political dharnas. However, no person involved in murder was released. This means that no political prisoner had committed murder. So, I follows. Clearly, II is not directly related to the statement and does not follow.

 

Related tests