Test: Indus Valley Civilization (UPSC Level)


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Indus Valley Civilization (UPSC Level)


Description
This mock test of Test: Indus Valley Civilization (UPSC Level) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indus Valley Civilization (UPSC Level) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indus Valley Civilization (UPSC Level) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indus Valley Civilization (UPSC Level) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indus Valley Civilization (UPSC Level) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Arrange the following Indus Valley Sites in chronological order of their discovery
1. Harappa  
2. Chanhudaro  
3. Mohenjodaro  
4. Banwali
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:
  • Harappa was discovered in 1826 and first excavated in 1920 and 1921.
  • Mohenjo-daro was excavated in 1924–25 and 1925–26.
  • Chanhudaro was first excavated in March 1930.
  • Banwali was excavated in 1973.
QUESTION: 2

Consider the following statements regarding theories of Indus Valley Civilization?
1. Sumerian Origin  theory was proposed by William Mortimer
2. According to proto-Dravidian theory, the IVC people were originally Dravidian who had come from the Arctic region
3. According to Aryan origin theory, the IVC people were essentially the ancestors of the Vedic Aryans.
Which of the statements given above is/ are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct - Sumerian Origin - According to William Mortimer, the IVC people were actually of Sumerian origin.

► Statement 2 is incorrect - Proto-Dravidian Origin - the IVC people were originally Dravidian people who had come there from the Mediterranean region

► Statement 3 is correct - Aryan Origin - According to this theory, the Harappans were essentially the ancestors of the Vedic Aryans. 

QUESTION: 3

Consider the following pairs: 

Which of the pairs given above is/are correctly matched? 

Solution:

 Statement 1 is correct - Banawali - It is an archaeological site belonging to Indus Valley Civilization period in Haryana. Also referred to as Vanavali, it is on the left banks of dried up Sarasvati River. Hence pair 1 is correctly matched. 

► Statement 2 is incorrect - Kalibangan - It is an ancient town located on the banks of the Ghaggar river in Rajasthan. It means 'black bangles' which it derives from the dense distribution of the fragments of black bangles which were found at the surface of its mounds 

► Statement 3 is correct - Dholavira - It is an archaeological site in Kutch District of Gujarat.

►  Statement 4 is incorrect - Shortughai - It is located in the Amu Darya (Oxus River) valley, in northern Afghanistan. There the remains of a small Harappan colony presumably sited to provide control of the lapis lazuli export trade originating in the neighbouring city of Badakhshan.

QUESTION: 4

Consider the following statements about the sites associated with the Indus Valley Civilization:
1. Chanhudaro was an important centre of craft activity and hosted a bead factory.
2. Lothal was famous for its dockyard which lies on the eastern edge of the site.
3. The city of Dholavira had a unique water harvesting and management system.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct - Chanhudaro was about 130 km south of Mohenjodaro. Chanhudaro was an important centre of a craft activity. Some of the houses yielded raw material such as carnelian, agate, amethyst, and crystal as well as finished and unfinished beads and drills. More striking was the discovery of a bead factory, with lots of finished and unfinished beads, mostly made of steatite.

► Statement 2 is correct - Lothal is located between the Sabarmati river and its tributary, the Bhogava , in Saurashtra in Gujarat. The most distinctive feature of Lothal is the dockyard, which lies on the eastern edge of the site.

► Statement 3 is correct - Dholavira is located on Kadir island in the Rann of Kutch in Gujarat. The city had an impressive and unique water harvesting and management system. It can be noted that this area receives less than 160 cm of rain every year and is very prone to droughts.

QUESTION: 5

Consider the following statements regarding seals of Harappan Civilization:
1. Copper was the most common element used to make the seal.
2. Seals were used for the identification of persons.
3. Religious symbols were found in Harappan sites.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Most of the seals were made of steatite, which is a kind of soft stone. A few of them were also made of terracotta, gold, agate, chert, ivory and faience. The standard Harappan seal was square in shape with a 2X2 dimension. It is believed that the seals were used for commercial purposes.

Seals were utilized to make a fixing, or positive engraving while doing trade. Sealings were utilized as a part of antiquated circumstances for exchange. They would be made on earthenware production or the mud labels used to seal the rope around bundles of goods.

The Indus Valley religion is polytheistic and is made up of Hinduism, Buddhism and Jainism. There are many seals to support the evidence of the Indus Valley Gods. Some seals show animals which resemble the two gods, Shiva and Rudra. Other seals depict a tree which the Indus Valley believed to be the tree of life.

QUESTION: 6

Concerning the religious practices of the Indus Valley civilization, consider the following statements:
1. One of the major features was the worship of the female goddess associated with fertility.
2. Several big temple constructions have been excavated from the ruins of Harappa and Mahenjo-daro.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

 Statement 1 is correct - In Harappa, numerous terracotta figurines of women have been found. In one figurine, a plant is shown growing out of the embryo of a woman. The image probably represents the goddess of Earth and was intimately connected with the origin and growth of plants. The Harappans, therefore, looked upon the Earth as a fertility goddess and worshipped her in the same way as the Egyptians worshipped the Nile goddess Isis.

► Statement 2 is incorrect - Evidently, therefore, the inhabitants of the Indus region worshipped gods in the form of trees, animals and human beings, but the gods were not placed in temples, a practice that was common in ancient Egypt and Mesopotamia. No temple has been discovered from the ruins of Harappa and Mahenjo-daro.

QUESTION: 7

Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements :
1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene
2. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct - the Indus civilization was highly developed & it was not bound by religious rule, it was a secular civilization. Sir John Marshall an archaeologist says that it was not a new civilization on Indian soil, it was quite old & developed

► Statement 2 is correct - Farmers in Indus valley civilization were the first to weave cotton textiles. Some of the cotton textiles were unearthed in 1929 in Mohenjo-Daro site which is now in Pakistan.

QUESTION: 8

At which of the following places has it been revealed that not only the citadel but the lower town too was enclosed by a wall and fortified?

Solution:

Like Kalibangan, the citadel and the town were fortified, each having independent entrances in the South and also an intercommunicating gate

QUESTION: 9

Which one of the following is not a Harappan Site?

Solution:
  • Chanhudaro and Desalpur are Harappan sites.
  • Kot Diji is contemporaneous to Harappan era.
  • Sohgura, on the other hand, is famous for the Ashokan era inscription.
QUESTION: 10

It is situated on the Bhadar River near Bhuj, Gujarat. It was a fortified township built of dressed stone with mud filling inside. The houses were constructed just against the fortification wall. In the centre, there was a building with massive walls and s pacious rooms. Remains of a glazedware pottery were found here.

Q. The above passage is discussing which of the following site?

Solution:

Desalpur

  • It is situated on the Bhadar River near Bhuj, Gujarat.
  • It was a fortified township built of dressed stone with mud filling inside.
  • The houses were constructed just against the fortification wall.
  • In the centre, there was a building with massive walls and spacious rooms.
  • Remains of a glazedware pottery were found here.
QUESTION: 11

Which of the following statement is correct regarding banwali site?

Solution:

Banawali

  • It is situated on the left bank of the dried up Saraswati River in Haryana, India.
  • Similar to Kalibangan, Amri, KotDiji and Harappa, Banawali also shows two cultural phases: pre-Harappan and Harappan.
  • Large quantities of barley, sesame and mustard were discovered here.
  • A multi-roomed house having a kitchen and a toilet was found, indicating that it may have belonged to a rich person.
  • The settlement at Banawali was in an oval shape.
  • It is the only IVC city that had radial streets.
QUESTION: 12

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above is are correct?    

Solution:

► Statement 1 is correct - Lothal - The discovery of weights and measures proves that they knew arithmetic as well which is shown by a scale found at Lothal.

► Statement 2 is correct - Kotdiji - Wheel made of painted pottery, traces of a defensive wall and well -aligned streets, knowledge of metallurgy, artistic toys etc.

► Statement 3 is correct - The discovery of a dog buried below a human oval pit burial is interesting.

QUESTION: 13

Consider the following statements regarding Indus Valley Civilization Rakhigarhi Site:
1. It is located on the seasonal Ghaggar-Hakar river plains in Haryana.
2. Unlike other sites, here burials were also done in the prone position.
Which of the statements given above is/are incorrect?

Solution:

► Statement 1 is correct - It is located on the seasonal Ghaggar-Hakar river plains in Haryana, India. The architecture here was similar to other Harappan cities.

► Statement 2 is correct - A unique feature from this site is that unlike other Harappan sites, here burials were also done in the prone position.

QUESTION: 14

Consider the following statements regarding Indus Valley Civilization town planning:
1. In some sites, they lived in double stored houses.
2. Chanduhara is the only city which doesn’t have citadel.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct - Some of the stairs present in the buildings indicate that they might have been a double-storey.

► Statement 2 is correct - Some of the buildings in citadels might have been the residence of the rulers and aristocrats. Chanduharais the only city which doesn’t have citadel.

QUESTION: 15

Consider the following statements regarding terracotta sculpture:
1. These sculptures were fine and polished.
2. They used fire-baked clay for making sculpture.
Which of the statements given above is/are incorrect?

Solution:

► Statement 1 is incorrect - Terracotta sculptures were often crude and lacked finesse.

► Statement 2 is correct - Terracotta refers to the use of fire-baked clay for making sculptures.

QUESTION: 16

Consider the following statements regarding the later phase of the Indus valley Burial Practices:
1. A dog buried with human oval pit burials was discovered in Ropar.
2. The placing of the body in a foetal position is the hallmark of the later phase of IVC.
3. The separate burial pits for dogs were discovered in Kashmir
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct - A dog buried with human oval pit burials was discovered in Ropar, Punjab.

► Statement 2 is incorrect - The placing of the body in a foetal position is the hallmark of the early phase of IVC.

► Statement 3 is correct - In Kashmir’s Burzahom site, separate burial pits for dogs were discovered.

QUESTION: 17

Consider the following seals:
1. Rectangular seals
2. Pentagon seals
3. Circular seals
4. Cylindrical seals
5. Triangular seals
6. Semi circular seals
Which of the above type of seals is/are found in the Indus Valley Civilization base?

Solution:

The presence of different seals suggests the high standards of craftsmanship, knowledge of metrology and flourishing trade and commerce. Seals were predominantly square-shaped although triangular, rectangular, circular and cylindrical seals existed as well.

QUESTION: 18

Consider the following statements regarding Indus script:
1. The script follows a boustrophedon method of writing.
2. The script characters are largely pictorial only.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct - The script was usually written right to left and sometimes followed the boustrophedon method of writing.
Boustrophedon

  • A type of bi-directional text, mostly seen in ancient manuscripts and other inscriptions.
  • It literally means “ox-turning” in ancient Greek.
  • In this system, alternate lines of writing are flipped.
  • If the 1st line is read from right to left, then the 2nd line would be read from left to right and so on.

► Statement 2 is incorrect - The characters are largely pictorial but include many abstract signs, thus it is possibly a logo-syllabic script.

QUESTION: 19

In which of the following site, A dog buried with human oval pit burials were discovered?

Solution:

A dog buried with human oval pit burials was discovered in Ropar, Punjab.

QUESTION: 20

Which of the following items were being imported by the Indus Valley traders?

Solution:

Import/export of other metals and stones – Silver – imported from Afghanistan and Turquoise from Iran. Besides ivory works, combs, pearls, cotton goods were exported to West Asia from the Indus cities.