Test: Laser


10 Questions MCQ Test Engineering Physics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Laser


Description
This mock test of Test: Laser for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Laser (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Laser quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Laser exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Laser extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which of the following is a unique property of laser?

Solution:

Coherence is an important characteristic of laser beam because in laser beams, the wave trains of same frequency are in phase/ Due to high coherence it results in an extremely high power.

QUESTION: 2

Which of the following is an example of optical pumping?

Solution:

The atoms of Ruby are excited with the help of photons emitted with the help of photons emitted by an external optical source. The atoms absorb energy from photos and raises to excited state. Therefore Ruby laser is an example of optical pumping.

QUESTION: 3

When laser light is focussed on a particular area for a long time, then that particular area alone will be heated. True or false?

Solution:

Laser beam has very high intensity, directional properties and coherence. When it is focussed on a particular area for a long time, then the area alone will be heated and the other area will remain as such. This is called thermal effect.

QUESTION: 4

Calculate the wavelength of radiation emitted by an LED made up of a semiconducting material with band gap energy 2.8eV.

Solution:

 E = hc/ʎ
Therefore, ʎ = hc/E
ʎ = 4430.8 Å

QUESTION: 5

Calculate the number of photons, from green light of mercury (ʎ = 4961 Å),required to do one joule of work.

Solution:

E = hc/ʎ
E = 4.006×10-19 Joules
Number of photons required = (1 Joule)/(4.006×10-19 )
N = 2.4961×1018/m3

QUESTION: 6

Which of the following can be used for generation of laser pulse?

Solution:

Since Nd YAG laser has a higher thermal conductivity than other solid state lasers, it lends itself for generation of laser pulses at a higher pulse repetition rate or a quasi continuous wave operation.

QUESTION: 7

What is the need to achieve population inversion?

Solution:

 When population inversion is achieved, the majority of atoms are in the excited state. This causes amplification of the incident beam by stimulated emission. Thus the laser beam is produced.

QUESTION: 8

Laser is called as non-material knife. True or false?

Solution:

In laser surgery, without knife, bloodless operation, cutting tissues etc can be made, hence laser is
called non-material knife.

QUESTION: 9

 DVD uses laser. 

Solution:

A DVD player contains a laser. By moving the lens longitudinally, different depths can be reached in the disc. In order to make room for a lot of information on every disc, the beam has to be focused on as small an area as possible. This cannot be done with any other light source.

QUESTION: 10

which of the following is used in atomic clocks?

Solution:

 Before laser maser was used. It stood for microwave amplification by stimulated emission of radiation. This was based of Albert Einstein’s principle of stimulated emission. It was used in atomic clock.

Related tests