Test: Biological Characteristics Of Water


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Biological Characteristics Of Water


Description
This mock test of Test: Biological Characteristics Of Water for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Biological Characteristics Of Water (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biological Characteristics Of Water quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Biological Characteristics Of Water exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biological Characteristics Of Water extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which type of bacteria has a rod shaped structure?

Solution:

Explanation: Bacilli (Singular-Bacillus) has a rod shaped structure. Cocci has a spherically shaped structure, Spirilla has a spiral shaped structure and Vibrio has a comma shaped structure.

QUESTION: 2

 ________ represents the bacterial density that is most likely to be present in water.

Solution:

Explanation: Most Probable Number is a number that indicates the bacterial density present in water.BOD and COD are the terms related to the oxygen required by microorganism to oxidize organic and inorganic matter.

QUESTION: 3

Which of the following is a better test to identify Coliforms?

Solution:

Explanation: Membrane filter technique is a better and simpler technique to identify Coliforms. Various results are obtained in a shorter time than multiple tube fermentation technique. MPN test and coliform index are not used now.

QUESTION: 4

What is the temperature at which MPN test is performed?

Solution:

Explanation: MPN test is performed at 37oC where different samples of water are mixed with lactose broth and incubated in test tubes for 48 hours.

QUESTION: 5

Which of the following statement is/are correct regarding coliform bacteria?
1. It is gram negative
2. It is rod shaped bacteria
3. It is a harmless aerobic microorganism

Solution:

Explanation: Coliform bacteria is a gram negative, rod shaped and harmless aerobic microorganism which is found in the intestine of warm blooded animals including human beings.

QUESTION: 6

 Which of the following is the disease caused by bacterial infections?

Solution:

Explanation:Amoebic dysentery is caused by protozoan infection, Infectious hepatitis and Poliomyelitis are caused by a viral infection and Typhoid fever is caused by bacterial infection.

QUESTION: 7

The number of bacterial colonies by Agar plate count test should not exceed ____ per ml for potable water.

Solution:

Explanation: Agar plate count test is a test to count the number of bacterial colonies growing on a specified medium and the permissible limit for the number of bacterial colonies is 100 per ml.

QUESTION: 8

 If the acid and gas are formed in the multiple tube fermentation technique, the test is _____

Solution:

Explanation: The acid and gas formation in Multiple tube fermentation technique indicates that the test is positive and there is coliform bacteria in the sample.

QUESTION: 9

 Which bacteria cause the reddish brown deposits in the tank?

Solution:

Explanation: The growth of Iron bacteria causes the discoloration of tank due to reddish brown deposits and turbidity in wat

QUESTION: 10

Which bacteria results in the corrosion of iron and steel pipes embedded in soil?

Solution:

Explanation: Sulphur bacteria cause the corrosion of iron and steel pipes embedded in soil. They are both aerobic and anaerobic and are more destructive in marshy or clay soils where anaerobic conditions prevails.

Related tests