Test: Conventional Trickling Filter


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Conventional Trickling Filter


Description
This mock test of Test: Conventional Trickling Filter for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Conventional Trickling Filter (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Conventional Trickling Filter quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Conventional Trickling Filter exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Conventional Trickling Filter extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The breaking of the biomass from the slime layer in conventional filter is called _____

Solution:

Explanation: The breaking of the biomass from the slime layer in conventional filter is called sloughing. It makes the effluent turbid.

QUESTION: 2

The minimum hydraulic loading of percolating filter is 

Solution:

Explanation: The minimum hydraulic loading of percolating filter is 1m3/m2/d

QUESTION: 3

Which of the following is called as a conventional trickling filter?

Solution:

Explanation: Low rate trickling filter is called as a conventional trickling filter. It is also called as standard rate and percolating filter.

QUESTION: 4

 The BOD after the filtration of sewage from the low rate trickling filter is

Solution:

Explanation: The BOD of the effluent obtained after the filtration of sewage from the low rate trickling filter is between 80 to 90% and the effluent obtained is highly nitrified and stabilized.

QUESTION: 5

 The efficiency of a percolating filter is given by 

Solution:

Explanation: The efficiency of a percolating filter is given by η = 100/(1+0.0044 (μ)1/2) where, μ is the organic loading in kg per hectare meter per day.

QUESTION: 6

State whether the following statement is true or false.
The removal of BOD is independent of the loading conditions in infiltration process. 

Solution:

Explanation: When the loading conditions are less, the efficiency of the filter will be more and the removal of BOD from the effluent will be more.

QUESTION: 7

The organic loading in low rate trickling filter is 900 kg/hectare-meter/day. What is the efficiency of the filter?

Solution:

Explanation: Efficiency of low rate trickling filter = 100/(1+0.0044 (μ)1/2) = 100/(1+0.0044 (900)1/2) = 100/1.132 = 88.3.

QUESTION: 8

The organic loading in a trickling filter is measured in

Solution:

Explanation: The organic loading in a trickling filter is measured in kg / hectare-meter/day where, 1 hectare = 104m3.

QUESTION: 9

The hydrogen sulfide gas formed during the filtration of sewage can be removed by

Solution:

Explanation: The hydrogen sulfide gas is formed when the fixed nozzles are used during the filtration process, so sewage is chlorinated to prevent the formation of H2S gas.

QUESTION: 10

The recirculation factor in a low rate trickling filter is

Solution:

Explanation: The recirculation factor F = (1+ R/I) / (1+0.1 (R/I)) 2 = (1+0) /(1+0)2 = 1.