Test: Design Of Activated Sludge Plant


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Design Of Activated Sludge Plant


Description
This mock test of Test: Design Of Activated Sludge Plant for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Design Of Activated Sludge Plant (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Design Of Activated Sludge Plant quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Design Of Activated Sludge Plant exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Design Of Activated Sludge Plant extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is the correct expression of the aeration period in hours?

Solution:

Explanation: Aeration period = 24V/Q where, V is the volume of the tank and Q is the quantity of sewage. It is measured in hours.

QUESTION: 2

 Which of the following activated sludge process has minimum food to microorganism ratio?

Solution:

Explanation: Extended aeration process has minimum food to microorganism ratio of 0.5 which means it has the maximum BOD removal efficiency.

QUESTION: 3

The maximum aeration period for a conventional activated sludge system is

Solution:

Explanation: The detention period for a conventional activated sludge system is between 4 to 6 hours.

QUESTION: 4

 The organic loading in an activated sludge plant is defined as

Solution:

Explanation: The organic loading in an activated sludge plant is defined as the mass of BOD to the aeration tank in grams per unit volume of aeration tank in m3.

QUESTION: 5

_________ is defined as a volume in ml occupied by 1gram of solid in the mixed liquor after 30 minutes of settling.

Solution:

Explanation: Sludge volume index is used to indicate the settling behavior of sludge. It is measured in ml/gm.

QUESTION: 6

 The design value of food to microorganism ratio in the tapered aeration sludge process is

Solution:

Explanation: The design value of food to microorganism ratio is 0.3-0.4 for a tapered aeration sludge process.

QUESTION: 7

Which of the following sludge process has maximum aeration period?

Solution:

Explanation: Extended process has the maximum aeration period of 12 to 24 hours.

QUESTION: 8

The maximum BOD removal efficiency of the Step aeration process of the activated sludge system is

Solution:

Explanation: The BOD removal efficiency of the step aeration process of the activated sludge system is between 85% to 92%.

QUESTION: 9

 _________ is the time at which sewage is detained in the aeration tank.

Solution:

Explanation: Aeration period decides the loading rate at which sewage is introduced in the aeration tank.

QUESTION: 10

Which of the following has minimum hydraulic retention time?

Solution:

Explanation: Modified aeration process has a minimum hydraulic retention time with an aeration period of 1.5 hours.

Similar Content