Test: Filtration Hydraulics


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Filtration Hydraulics


Description
This mock test of Test: Filtration Hydraulics for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Filtration Hydraulics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Filtration Hydraulics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Filtration Hydraulics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Filtration Hydraulics extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The head loss through the bed of solids of the filter can be determined by

Solution:

Explanation: The head loss through the bed of solids of the filter can be determined by both Carmen-Kozney and Rose equation where two cases are considered, one for homogeneous mixed bed and other for stratified bed.

QUESTION: 2

 Which of the following has highest shape factor as stated by Carmen?

Solution:

Explanation: The shape factor as stated by Carmen is 0.95 for Ottawa sand, 0.73 for pulverized coal and angular sand and 0.82 for rounded sand.

QUESTION: 3

Which of the following is the expression of the Carmen equation where symbols have their usual meanings? 

Solution:

Explanation: The expression of the Carmen equation is given by hf = f* (L/(s *d)) * ((1-e) /e3) * (v2/g) where hf =head loss, d= diameter of pipe. L= length of pipe and v=approach velocity.

QUESTION: 4

Which of the following represents the correct relation between dimensionless friction factor f and Reynolds number? 

Solution:

Explanation: The correct relation between dimensionless friction factor and Reynolds number is given by f = 150* ((1-e) /R) +1.75 Where R is the Reynolds number and the expression (1-e) represents the volume of solids.

QUESTION: 5

Which of the following is the expression of the Rose equation where symbols have their usual meanings? 

Solution:

Explanation: The expression of the Rose equation is given by hf = f* (L/(s *d)) * ((1-e4) /e3) * (v2/g) where hf =head loss, d= diameter of pipe. L= length of pipe and v=approach velocity and f= 1.067CD, Where CD is the coefficient of drag.

QUESTION: 6

When the Reynolds number is greater than 1.9 but less than 500, the coefficient of drag CD is 

Solution:

Explanation: When the Reynolds number is greater than 1.9 but less than 500, the coefficient of drag CD is CD = 18.5/R0.6 where R is the Reynolds number.

QUESTION: 7

 The value of Reynolds number R is 1.5. The coefficient of drag is

Solution:

Explanation: When R<1.9, the value of coefficient of drag = 24/R
R=1.5, the coefficient of drag = 24/1.5 = 16.

QUESTION: 8

 When does the particle become suspended in expanded bed?

Solution:

Explanation: During back washing, the bed remains fixed at low fluid velocity and as the superficial velocity increases, the lighter particles move upward and when this velocity equals the critical velocity, the particle becomes suspended.

QUESTION: 9

 The superficial velocity in a stratified bed is equal to

Solution:

Explanation: A stratified bed having a non uniform sized particles are completely fluidized when for the largest particle, the superficial velocity v = vs * e4.5 where vs is the terminal settling velocity and e is the porosity.

QUESTION: 10

Carmen-Kozney equation has been derived using which of the following equation?

Solution:

Explanation: Carmen-Kozney equation has been derived using Darcy Weisbach equation which is given by h = f*l*v2/(g*D) Where h is the head loss, D is the diameter of pipe, v is the velocity of the particle and f is the dimensionless friction factor.

Similar Content

Related tests