Test: Municipal Solid Waste


15 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Municipal Solid Waste


Description
This mock test of Test: Municipal Solid Waste for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Municipal Solid Waste (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Municipal Solid Waste quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Municipal Solid Waste exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Municipal Solid Waste extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The process of burning of municipal solid waste at high temperature is called

Solution:

Explanation: Incineration is the most sanitary method of disposal of municipal solid waste. Solid waste should have high calorific value.

QUESTION: 2

 Which of the following is a biodegradable waste?

Solution:

Explanation: Polythene bags, synthetic fiber and paper are non biodegradable wastes whereas food waste is a biodegradable waste.

QUESTION: 3

 In which method of disposal of municipal solid waste, the waste is dumped in the soil?

Solution:

Explanation: Land filling is a process of disposal of solid waste under the soil. It is usually done in low lying areas to prevent unhygienic conditions.

QUESTION: 4

 Which of the following is correct regarding disposal of waste by land filling?

Solution:

Explanation: Land fill gases are produced during the dumping of waste. They are foul smell creating unhygienic conditions.

QUESTION: 5

 The density of ash produced in the municipal solid waste is 

Solution:

Explanation: The range of the d density of ash produced from the municipal solid waste is 700-850kg/m3.

QUESTION: 6

 The process of decomposition of biodegradable solid waste by earthworms is called

Solution:

Explanation: The process of decomposition of biodegradable solid waste by earthworms is called Vermi-composting.

QUESTION: 7

 The waste produced in cotton mills are

Solution:

Explanation: The industrial waste is produced by cotton mills which are biodegradable and are non hazardous.

QUESTION: 8

 Which of the following is not the land filling method?

Solution:

Explanation: Bangalore method is a method of composting whereas area, depression and trench method are the land filling method.

QUESTION: 9

 ______ is a liquid that passes through solid waste and extract suspended impurities from it.

Solution:

Explanation: Leachate is a liquid that passes through solid waste and extract suspended impurities from it. It can be minimized by the use of clay lines.

QUESTION: 10

Which of the following is not the municipal solid waste?

Solution:

Explanation: Rubbish, food waste and food waste are municipal solid waste, whereas radioactive substances are industrial waste.

QUESTION: 11

 Which of the following waste can be decomposed by bacteria?

Solution:

Explanation: Food waste can be decomposed by bacteria as they are biodegradable waste, whereas ashes, rubbish is non biodegradable

QUESTION: 12

 ______ is the cutting and tearing of municipal solid waste.

Solution:

Explanation: Shredding is the cutting and tearing of municipal solid waste. It helps in reducing the size and volume of municipal solid waste.

QUESTION: 13

_________ is the crushing and grinding of municipal solid waste.

Solution:

Explanation: Pulverization is the crushing and grinding of municipal solid waste. It changes the character of municipal solid waste and reduced its volume by 40%.

QUESTION: 14

 In which method of composting, decomposition of anaerobic waste takes place?

Solution:

Explanation: In the Bangalore method of composting, decomposition of anaerobic waste takes place. It is better than Indore method.

QUESTION: 15

Which of the following is a biological method of disposal of municipal solid waste?

Solution:

Explanation: Composting is a biological method of decomposing the municipal solid waste under aerobic and anaerobic condition. It results in the production of humus.

Related tests