Test: Physical Characteristics Of Water


15 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Physical Characteristics Of Water


Description
This mock test of Test: Physical Characteristics Of Water for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Physical Characteristics Of Water (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Physical Characteristics Of Water quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Physical Characteristics Of Water exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Physical Characteristics Of Water extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The size of suspended solids lies in the range of ________

Solution:
QUESTION: 2

Suspended solids are measured by which of the following?

Solution:

Explanation: Turbidity rod and Jackson’s turbidity meter is used to find turbidity whereas chromatography is used to detect odour . Hence b is the correct answer.

QUESTION: 3

 The maximum permissible limit for suspended solids is ___

Solution:

Explanation: The maximum permissible limit for suspended solids is 30mg/l for testing waste water which is set by the Environmental Protection Agency (EPA).

QUESTION: 4

 Identify the correct relation between the following?

Solution:

Explanation: Dissolved solid is the difference between total solid and suspended solid. Suspended solid is non-filterable solid whereas dissolved solid is filterable solid.

QUESTION: 5

Which method is used to measure the color of water?

Solution:

Explanation: The colors in water are measured by Tintometer method.It is measured on Burgess scale or cobalt scale by Nessler’s tube.

QUESTION: 6

1 TCU (True Color Unit) is equivalent to _____

Solution:

Explanation: 1 TCU (True Color Unit) is equivalent to color produced by 1 mg of platinum cobalt in 1L of distilled water. The true color unit is also called as Hazen unit.

QUESTION: 7

The range for threshold odour number is

Solution:

Explanation: The maximum value of Threshold odour number is 3 and its range is 1-3. The threshold odour number is used to measure the intensity of taste and odour.

QUESTION: 8

State whether the following statement is True or False.
Threshold odour number testing is preferred in hot water. 

Solution:

Explanation: TON testing is preferred in cold water as in hot water due to increase in temperature, taste and odour can change.

QUESTION: 9

 One JTU is equivalent to turbidity produced by

Solution:

Explanation: 1 JTU is equivalent to turbidity produced by 1mg of fine silica dissolved in 1L of distilled water. It is called as Jackson’s turbidity unit and is based on absorption principle.

QUESTION: 10

If the PO value is 6, what does it imply?

Solution:

Explanation: The PO value indicates the odour intensity. 6 is the maximum PO value and it indicates extremely strong odour.

QUESTION: 11

 The range of temperature of water that is required to do the temperature test is__ 0C.

Solution:

Explanation: To do the temperature test of water, its temperature should be between 100C and 250C and the temperature higher than 250C is considered objectionable.

QUESTION: 12

Which of the following statement is wrong regarding turbidity?

Solution:

Explanation: Turbidity rod is a field method not a laboratory method to measure turbidity.

QUESTION: 13

The permissible limit of turbidity of domestic water is ____ ppm.

Solution:

Explanation: According to WHO, the permissible limit for drinking water is 5NTU.

QUESTION: 14

What is the full form of NTU in context with turbidity?

Solution:

Explanation: The value of turbidity measured by nephelometer is expressed in terms of NTU. Sometimes, it is referred as FTU or Formazin turbidity unit.

QUESTION: 15

When depth of insertion of turbidity rod increases, the reading in the turbidity rod ___

Solution:

Explanation: Turbidity rod is inserted inside the water and the reading at which needle becomes invisible gives the turbidity.

Related tests