Test: Therapeutic Approaches


10 Questions MCQ Test Psychology Class 12 | Test: Therapeutic Approaches


Description
This mock test of Test: Therapeutic Approaches for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Therapeutic Approaches (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Therapeutic Approaches quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Therapeutic Approaches exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Therapeutic Approaches extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What type of marital, occupational, and social adjustment requires major changes in an individual’s environment?

Solution:

The inadequate marital, occupational, and social adjustment also requires major changes in an individual’s personal environment.

QUESTION: 2

What is one goal of psychotherapy?

Solution:

Lessening emotional pressure is one of the goals of psychotherapy.

QUESTION: 3

How many significant components of a therapeutic alliance are there?

Solution:

There are two major components of a therapeutic alliance. The first component is the contractual nature of the relationship in which two willing individuals, the client and the therapist, enter into a partnership that aims at helping the client overcome her/his problems. The second component of the therapeutic alliance is the limited duration of the therapy. This alliance lasts until the client becomes able to deal with her/his problems and take control of her/ his life.

QUESTION: 4

What type of therapy assumes that the therapist understands the client’s intrapsychic conflicts better than the client?

Solution:

Psychodynamic therapy assumes the therapist understands the clients intrapsychic conflicts better than the client. Hence, the therapist interprets the client’s thoughts and feelings of the client to her/him so that s/he gains an understanding of the same.

QUESTION: 5

What is the chief benefit of humanistic therapy?

Solution:

Humanistic therapy values personal growth as the chief benefit.

QUESTION: 6

Who looks upon dreams as symbols of the psyche?

Solution:

Psychoanalysts look upon dreams as symbols of the unfulfilled desires present in the unconscious.

QUESTION: 7

What type of transference is present when the client has feelings of hostility, anger, and resentment towards the therapist?

Solution:

Negative transference is present when the client has feelings of hostility, anger, and resentment towards the therapist. The process of transference is met with resistance.

QUESTION: 8

What type of client would be treated differently from a client who is anxious?

Solution:

A depressed client would be treated differently from a client who is anxious.

QUESTION: 9

What requires free emotional expression?

Solution:

Self-actualisation requires free emotional expression. Just as lack of food or water causes distress, the frustration of self-actualisation also causes distress.

QUESTION: 10

The process of reflection helps the client to become what?

Solution:

This process of reflection helps the client to become integrated.

Related tests

  • Test