Test: Variations in Psychological Attributes- Case Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Psychology Class 12 | Test: Variations in Psychological Attributes- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Variations in Psychological Attributes- Case Based Type Questions | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Psychology Class 12 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the below case and answer the questions that follow:

Triarchic Theory of Intelligence

In 1985, Robert Sternberg proposed a three category theory of intelligence, integrating components that were lacking in Gardner’s theory. This theory is based on the definition of intelligence as the ability to achieve success based on your personal standards and your sociocultural context.

According to the triarchic theory, intelligence has three aspects: analytical, creative, and practical aspects (Sternberg, 1985).

Analytical intelligence, also referred to as componential intelligence, refers to intelligence that is applied to analyze or evaluate problems and arrive at solutions.

Creative intelligence: The ability to go beyond what is given to create novel and interesting ideas. This type of intelligence involves imagination, innovation and problem-solving.

Practical intelligence: The ability that individuals use to solve problems faced in daily life and it is when a person finds the best fit between themselves and the demands of the environment.

Choose the correct option:

Q. According to Sternberg, intelligence involves:

Solution: The adaptability to the physical environment is the first and the foremost aspect of intelligence.
QUESTION: 2

Read the below case and answer the questions that follow:

Triarchic Theory of Intelligence

In 1985, Robert Sternberg proposed a three category theory of intelligence, integrating components that were lacking in Gardner’s theory. This theory is based on the definition of intelligence as the ability to achieve success based on your personal standards and your sociocultural context.

According to the triarchic theory, intelligence has three aspects: analytical, creative, and practical aspects (Sternberg, 1985).

Analytical intelligence, also referred to as componential intelligence, refers to intelligence that is applied to analyze or evaluate problems and arrive at solutions.

Creative intelligence: The ability to go beyond what is given to create novel and interesting ideas. This type of intelligence involves imagination, innovation and problem-solving.

Practical intelligence: The ability that individuals use to solve problems faced in daily life and it is when a person finds the best fit between themselves and the demands of the environment.

Choose the correct option:

Q. Which of the following is not considered an aspect of intelligence according to the triarchic theory?

Solution: Spatial intelligence is considered as an aspect of intelligence according to Gardner’s Theory and not Stenberg’s Theory.
QUESTION: 3

Read the below case and answer the questions that follow:

Triarchic Theory of Intelligence

In 1985, Robert Sternberg proposed a three category theory of intelligence, integrating components that were lacking in Gardner’s theory. This theory is based on the definition of intelligence as the ability to achieve success based on your personal standards and your sociocultural context.

According to the triarchic theory, intelligence has three aspects: analytical, creative, and practical aspects (Sternberg, 1985).

Analytical intelligence, also referred to as componential intelligence, refers to intelligence that is applied to analyze or evaluate problems and arrive at solutions.

Creative intelligence: The ability to go beyond what is given to create novel and interesting ideas. This type of intelligence involves imagination, innovation and problem-solving.

Practical intelligence: The ability that individuals use to solve problems faced in daily life and it is when a person finds the best fit between themselves and the demands of the environment.

Choose the correct option:

Q. Which of the following is the theory proposed by Robert Sternberg?

Solution: The name of this theory of Robert Sternberg is the Triarchic Theory.

According to Sternberg (1985a), the triarchic theory seeks to understand human intelligence in terms of three subtheories: a contextual subtheory that related intelligence to the external world of the individual; a componential subtheory that related intelligence to the internal world of the individual; and an experiential subtheory that applies to both the internal and external environments.

QUESTION: 4

Read the below case and answer the questions that follow:

Triarchic Theory of Intelligence

In 1985, Robert Sternberg proposed a three category theory of intelligence, integrating components that were lacking in Gardner’s theory. This theory is based on the definition of intelligence as the ability to achieve success based on your personal standards and your sociocultural context.

According to the triarchic theory, intelligence has three aspects: analytical, creative, and practical aspects (Sternberg, 1985).

Analytical intelligence, also referred to as componential intelligence, refers to intelligence that is applied to analyze or evaluate problems and arrive at solutions.

Creative intelligence: The ability to go beyond what is given to create novel and interesting ideas. This type of intelligence involves imagination, innovation and problem-solving.

Practical intelligence: The ability that individuals use to solve problems faced in daily life and it is when a person finds the best fit between themselves and the demands of the environment.

Choose the correct option:

Q. Level II operating ability in the hierarchical model of intelligence proposed by Arthur Jensen is also called as

Solution: Level II operating ability in the hierarchical model of intelligence proposed by Arthur Jensen is also called as Cognitive Competence.

Cognitive competence refers to the cognitive processes that comprise (i) creative thinking, which includes various creative thinking styles, such as legislative, global, and local thinking styles; and (ii) critical thinking, which includes reasoning, making inferences, self-reflection, and coordination of multiple

QUESTION: 5

Read the case below and answer the questions that follow:

The evidence for hereditary influences on intelligence comes mainly from studies on twins and adopted children. The intelligence of identical twins reared together correlates almost 0.90. Twins separated early in childhood also show considerable similarity in their intellectual, personality and behavioural characteristics. The intelligence of identical twins reared in different environments correlated 0.72, those of fraternal twins reared together correlated almost 0.60, and those of brothers and sisters reared together correlated about 0.50, while siblings reared apart correlated about 0.25. Another line of evidence comes from the studies of adopted children, which shows that children’s intelligence is more similar to their biological rather than adoptive parents. With respect to the role of the environment, studies have reported that as children grow in age, their intelligence level tends to move closer to that of their adoptive parents. Children from disadvantaged homes adopted into families with higher socioeconomic status exhibit a large increase in their intelligence scores. There is evidence that environmental deprivation lowers intelligence while rich nutrition, good family background, and quality schooling increases intelligence. There is a general consensus among psychologists that intelligence is a product of complex interaction of heredity (nature) and environment (nurture). Heredity can best be viewed as something that sets a range within which an individual’s development is actually shaped by the support and opportunities of the environment.

Choose the correct option:

Q. Quality schooling ____________ intelligence

Solution: The quality of schooling is directly proportional to the intelligence it develops in the young minds.
QUESTION: 6

Read the case below and answer the questions that follow:

The evidence for hereditary influences on intelligence comes mainly from studies on twins and adopted children. The intelligence of identical twins reared together correlates almost 0.90. Twins separated early in childhood also show considerable similarity in their intellectual, personality and behavioural characteristics. The intelligence of identical twins reared in different environments correlated 0.72, those of fraternal twins reared together correlated almost 0.60, and those of brothers and sisters reared together correlated about 0.50, while siblings reared apart correlated about 0.25. Another line of evidence comes from the studies of adopted children, which shows that children’s intelligence is more similar to their biological rather than adoptive parents. With respect to the role of the environment, studies have reported that as children grow in age, their intelligence level tends to move closer to that of their adoptive parents. Children from disadvantaged homes adopted into families with higher socioeconomic status exhibit a large increase in their intelligence scores. There is evidence that environmental deprivation lowers intelligence while rich nutrition, good family background, and quality schooling increases intelligence. There is a general consensus among psychologists that intelligence is a product of complex interaction of heredity (nature) and environment (nurture). Heredity can best be viewed as something that sets a range within which an individual’s development is actually shaped by the support and opportunities of the environment.

Choose the correct option:

Q. Which of these indicates correlation between the siblings who are reared apart?

Solution: 0.25 indicates correlation between the siblings who are reared apart
QUESTION: 7

Read the case below and answer the questions that follow:

The evidence for hereditary influences on intelligence comes mainly from studies on twins and adopted children. The intelligence of identical twins reared together correlates almost 0.90. Twins separated early in childhood also show considerable similarity in their intellectual, personality and behavioural characteristics. The intelligence of identical twins reared in different environments correlated 0.72, those of fraternal twins reared together correlated almost 0.60, and those of brothers and sisters reared together correlated about 0.50, while siblings reared apart correlated about 0.25. Another line of evidence comes from the studies of adopted children, which shows that children’s intelligence is more similar to their biological rather than adoptive parents. With respect to the role of the environment, studies have reported that as children grow in age, their intelligence level tends to move closer to that of their adoptive parents. Children from disadvantaged homes adopted into families with higher socioeconomic status exhibit a large increase in their intelligence scores. There is evidence that environmental deprivation lowers intelligence while rich nutrition, good family background, and quality schooling increases intelligence. There is a general consensus among psychologists that intelligence is a product of complex interaction of heredity (nature) and environment (nurture). Heredity can best be viewed as something that sets a range within which an individual’s development is actually shaped by the support and opportunities of the environment.

Choose the correct option:

Q. What type of children are studied for this analysis?

Solution: The evidence for hereditary influences on intelligence comes mainly from studies on twins and adopted children.
QUESTION: 8

Read the case below and answer the questions that follow:

The evidence for hereditary influences on intelligence comes mainly from studies on twins and adopted children. The intelligence of identical twins reared together correlates almost 0.90. Twins separated early in childhood also show considerable similarity in their intellectual, personality and behavioural characteristics. The intelligence of identical twins reared in different environments correlated 0.72, those of fraternal twins reared together correlated almost 0.60, and those of brothers and sisters reared together correlated about 0.50, while siblings reared apart correlated about 0.25. Another line of evidence comes from the studies of adopted children, which shows that children’s intelligence is more similar to their biological rather than adoptive parents. With respect to the role of the environment, studies have reported that as children grow in age, their intelligence level tends to move closer to that of their adoptive parents. Children from disadvantaged homes adopted into families with higher socioeconomic status exhibit a large increase in their intelligence scores. There is evidence that environmental deprivation lowers intelligence while rich nutrition, good family background, and quality schooling increases intelligence. There is a general consensus among psychologists that intelligence is a product of complex interaction of heredity (nature) and environment (nurture). Heredity can best be viewed as something that sets a range within which an individual’s development is actually shaped by the support and opportunities of the environment.

Choose the correct option:

Q. Children’s intelligence is more closely related to their _____________ parents.

Solution: Biological parents are the natural parents of a child. The father and mother whose DNA a child carries are usually called the child's biological parents. Legal parents have a family relationship to the child by law, but do not need to be related by blood, for example in the case of an adopted child.
QUESTION: 9

Read the case below and answer the questions that follow:

Following the work of Thurstone, American psychologist Howard Gardner built off the idea that there are multiple forms of intelligence.

He proposed that there is no single intelligence, but rather distinct, independent multiple intelligences exist, each representing unique skills and talents relevant to a certain category.

Gardner (1983) initially proposed seven multiple intelligences: linguistic, logical-mathematical, spatial, musical, bodily-kinesthetic, interpersonal, and intrapersonal, and he has since added naturalist intelligence.

Gardner holds that most activities (such as dancing) will involve a combination of these multiple intelligences (such as spatial and bodily kinesthetic intelligences). He also suggests that these multiple intelligences can help us understand concepts beyond intelligence, such as creativity and leadership.

Q. Which of the following is not considered as the seven types of multiple intelligence?

Solution: The seven types of multiple intelligences are : linguistic, logical mathematical, spatial, musical, bodily kinesthetic, interpersonal and intrapersonal.
QUESTION: 10

Read the case below and answer the questions that follow:

Following the work of Thurstone, American psychologist Howard Gardner built off the idea that there are multiple forms of intelligence.

He proposed that there is no single intelligence, but rather distinct, independent multiple intelligences exist, each representing unique skills and talents relevant to a certain category.

Gardner (1983) initially proposed seven multiple intelligences: linguistic, logical-mathematical, spatial, musical, bodily-kinesthetic, interpersonal, and intrapersonal, and he has since added naturalist intelligence.

Gardner holds that most activities (such as dancing) will involve a combination of these multiple intelligences (such as spatial and bodily kinesthetic intelligences). He also suggests that these multiple intelligences can help us understand concepts beyond intelligence, such as creativity and leadership.

Q. How many types of intelligence did Gardner ’s theory of multiple intelligence identify?

Solution: Gardner ’s theory of multiple intelligence identifies 7 types of intelligence.

In order to capture the full range of abilities and talents that people possess, Gardner theorizes that people do not have just an intellectual capacity, but have many kinds of intelligence, including musical, interpersonal, spatial-visual, and linguistic intelligences

QUESTION: 11

Read the case below and answer the questions that follow:

Following the work of Thurstone, American psychologist Howard Gardner built off the idea that there are multiple forms of intelligence.

He proposed that there is no single intelligence, but rather distinct, independent multiple intelligences exist, each representing unique skills and talents relevant to a certain category.

Gardner (1983) initially proposed seven multiple intelligences: linguistic, logical-mathematical, spatial, musical, bodily-kinesthetic, interpersonal, and intrapersonal, and he has since added naturalist intelligence.

Gardner holds that most activities (such as dancing) will involve a combination of these multiple intelligences (such as spatial and bodily kinesthetic intelligences). He also suggests that these multiple intelligences can help us understand concepts beyond intelligence, such as creativity and leadership.

Q. Whom did American psychologist Howard Gardner follow?

Solution: Gardner was a staunch follower of the theories propounded by Thurstone.
QUESTION: 12

Read the case below and answer the questions that follow:

Following the work of Thurstone, American psychologist Howard Gardner built off the idea that there are multiple forms of intelligence.

He proposed that there is no single intelligence, but rather distinct, independent multiple intelligences exist, each representing unique skills and talents relevant to a certain category.

Gardner (1983) initially proposed seven multiple intelligences: linguistic, logical-mathematical, spatial, musical, bodily-kinesthetic, interpersonal, and intrapersonal, and he has since added naturalist intelligence.

Gardner holds that most activities (such as dancing) will involve a combination of these multiple intelligences (such as spatial and bodily kinesthetic intelligences). He also suggests that these multiple intelligences can help us understand concepts beyond intelligence, such as creativity and leadership.

Q. Sheetal would be much happier in a job where they could move around, such as a recreational leader, a forest ranger, or physical therapist. What is her type of intelligence?

Solution: The movement loving intelligence is bodily kinesthetic. Bodily kinesthetic intelligence is the capacity to manipulate objects and use a variety of physical skills. This intelligence also involves a sense of timing and the perfection of skills through mind–body union. Athletes, dancers, surgeons, and crafts people exhibit well-developed bodily kinesthetic intelligence.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code