Test: An Empire Across Three Continents- 2


20 Questions MCQ Test History Class 11 | Test: An Empire Across Three Continents- 2


Description
This mock test of Test: An Empire Across Three Continents- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: An Empire Across Three Continents- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: An Empire Across Three Continents- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: An Empire Across Three Continents- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: An Empire Across Three Continents- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What continent did the roman empire include most of?

Solution:

The roman empire covered a vast stretch of territory that included most of Europe as we know it today and a large part of the fertile crescent and north Africa.

QUESTION: 2

Textual sources include histories of the period written by contemporaries called what?

Solution:

Textual sources include histories of the period written by contemporaries (these were usually called annals because the narrative was constructed on a year-by-year basis), letters, speeches, sermons, laws, and so on.

QUESTION: 3

Which empires lay next to each other, separated only by a narrow strip of land that ran along the river Euphrates?

Solution:

The Romans and Iranian empires lay next to each other, separated only by a narrow strip of land that ran along the river Euphrates.

QUESTION: 4

What is the name of the sea that stretches all the way from Spain in the west to Syria in the east?

Solution:

This sea is called the Mediterranean, and a sea that stretches all the way from Spain in the west to Syria in the east was the heart of Rome’s empire. Rome dominated the Mediterranean and all the regions around that sea in both directions.

QUESTION: 5

What is the name of the huge expanse of desert in the southern part of the Rome empire?

Solution:

There was a huge expanse of desert called the Sahara in the south of the empire. 

QUESTION: 6

Who controlled the whole area south of the Caspian sea down to eastern Arabia?

Solution:

Iran controlled the whole area south of the Caspian sea down to eastern Arabia and sometimes large parts of Afghanistan as well.

QUESTION: 7

The roman empire was culturally much more diverse than that of what country?

Solution:

A significant difference between the two superpowers and their respective empires was that the roman empire was culturally much more diverse than that of Iran.

QUESTION: 8

What language did the upper classes of the east speak and write in?

Solution:

The upper classes of the east spoke and wrote in greek.

QUESTION: 9

Who established the Principate?

Solution:

The regime established by Augustus, the first emperor, in 27 BCE was called the principate.

QUESTION: 10

What body had controlled Rome earlier, in the days when it was a republic?

Solution:

Senate had controlled Rome earlier in the days when it was a republic.

QUESTION: 11

Most of the Roman histories that survive in Greek and Latin were written by people from what background?

Solution:

Most of the Roman histories that survive in Greek and Latin were written by people from a senatorial background.

QUESTION: 12

What did the soldiers agitate for better wages and service conditions often take the form of?

Solution:

These agitations often took the form of mutinies if the soldiers felt let down by their generals or even the emperor.

QUESTION: 13

Who hated and feared the army?

Solution:

The senate hated and feared the army because it was a source of often unpredictable violence, especially in the tense conditions of the third century when the government was forced to tax more heavily to pay for its mounting military expenditures.

QUESTION: 14

Who was the second in the long line of Roman emperors?

Solution:

Tiberius, the second in the Roman emperor, was not the natural son of Augustus, the ruler who founded the principate, but Augustus adopted him to ensure a smooth transition.

QUESTION: 15

What age is remembered for the peace?

Solution:

The Augustan age is remembered for the peace it ushered in after decades of internal strife and military conquest.

QUESTION: 16

What was a roman silver coin containing about 4 gm of pure silver?

Solution:

The denarius was a Roman silver coin containing about 4 gm of pure silver.

QUESTION: 17

Who did Gallienus forbid from serving in the army or having access to it?

Solution:

Gallienus forbade senators from serving in the army or having access to it to prevent control of the empire from falling into their hands.

QUESTION: 18

Which Iranian ruler claimed he had annihilated a Roman army of 60,000?

Solution:

Shapur I, the Iranian ruler, claimed he had annihilated a Roman army of 60,000 and even captured the eastern capital of Antioch.

QUESTION: 19

Who was forced to abandon much of the territory beyond the Danube?

Solution:

The Romans were forced to abandon much of the territory beyond the Danube.

QUESTION: 20

Who was the great catholic bishop who spent most of his life in North Africa?

Solution:

Augustine was the great catholic bishop who spent most of his life in North Africa.

Related tests