Test: Bubble Growth


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Bubble Growth


Description
This mock test of Test: Bubble Growth for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Bubble Growth (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bubble Growth quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Bubble Growth exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bubble Growth extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The bubble diameter at the time of detachment from the surface can be worked out from the relation proposed by

Solution:

It is given by Fritz, an American scientist.

QUESTION: 2

The nucleate pool boiling is influenced by the following factors
(i) Pressure
(ii) Liquid properties
(iii) Material
Identify the correct statements

Solution:

It depends on pressure, material and liquid properties.

QUESTION: 3

Consider the following phenomena
(i) Boiling
(ii) Free convection in air
(iii) Forced convection in air
(iv) Conduction in air
Identify the correct sequence (heat transfer coefficient)

Solution:

Heat transfer coefficient is maximum for conduction in air and is least for boiling.

QUESTION: 4

The bubble diameter at the time of detachment from the surface can be worked out from the relation proposed by Fritz and is given by

Where, β is the angle of contact

Solution:

The constant C has the value 0.0148 for water bubbles.

QUESTION: 5

In spite of large heat transfer coefficient in boiling liquids, fins are used advantageously when the entire surface is exposed to

Solution:

Here all modes of boiling i.e. film, transition and nucleate are of great importance.

QUESTION: 6

With increase in excess temperature, the heat flux in boiling

Solution:

It first increases to 50% then decreases not to zero and again increases to its maximum value.

QUESTION: 7

The excess temperature range 50 degree Celsius < d t < 200 degree Celsius is indicative of the region of

Solution:

The physical phenomenon of pool boiling is generally divided into four different regions based on the excess temperature.

QUESTION: 8

Heat flux increases with temperature excess beyond the Leiden-frost point due to

Solution:

Heat flux increases with temperature excess beyond the Leiden-frost point due to radiation effect becomes predominant.

QUESTION: 9

Leiden-frost expansion is related to

Solution:

It is related to boiling of liquid on a hot surface.

QUESTION: 10

Consider the following statements regarding nucleate boiling
(i) The temperature of the surface is greater than the saturation temperature of the liquid
(ii) Bubbles are created by the expansion of entrapped gas oil vapor at small cavities in the surface
(iii) The temperature is greater than that in film boiling
(iv) The heat transfer from the surface to the liquid is greater than that in the film boiling
Which of these statements are correct?

Solution:

The temperature must be less than that in film boiling.

Related tests