Test: Heat Exchange Between Black Bodies


10 Questions MCQ Test Heat Transfer for Engg. | Test: Heat Exchange Between Black Bodies


Description
This mock test of Test: Heat Exchange Between Black Bodies for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Heat Exchange Between Black Bodies (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heat Exchange Between Black Bodies quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Heat Exchange Between Black Bodies exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heat Exchange Between Black Bodies extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Engineering problems of practical interest are involved with heat exchange between two or more surfaces, and this exchange is strongly dependent upon
(i) Radiative properties
(ii) Temperature levels
(iii) Surface geometrics
Identify the correct statements

Solution:

For black surface, it is necessary to determine what portion of radiation emitted by one will be intercepted by the other.

QUESTION: 2

The fraction of the radiative energy that is diffused from one surface element and strikes the other surface directly with no intervening reflections is called
(i) Radiation shape factor
(ii) Geometrical factor
(iii) Configuration factor
Choose the correct answer

Solution:

Radiation shape factor, geometrical factor and configuration factor are all same.

QUESTION: 3

The interchange factor is also known as

Solution:

The interchange factor is also known as equivalent emissivity.

QUESTION: 4

For the same type of shapes, the value of radiation shape factor will be higher when

Solution:

Obviously the value of radiation shape factor will be higher when surfaces are larger and held closer.

QUESTION: 5

A thin shield of emissivity E 3 on both sides is placed between two infinite parallel plates of emissivities E 1 and E 2 and temperatures T and T 2. If E 1 = E 2 = E 3, then the fraction radiant energy transfer without shield takes the value

Solution:

The ratio of radiant energy transfer without and with shield is given by
(1/E 1 + 1/E – 1)/ [(1/E 1 + 1/E – 1) + (1/E 3 + 1/E – 1)].

QUESTION: 6

The grey body shape factor for radiant heat exchange between a small body (emissivity = 0.4) in a large enclosure (emissivity = 0.5) is

Solution:

(F) 12 = 1/ (1 – E 1 + 1 + 0).

QUESTION: 7

Two long parallel surfaces, each of emissivity 0.7 are at different temperatures and accordingly have radiation exchange between them. It is desired to reduce 75% of this radiant heat transfer by inserting thin parallel shields of equal emissivity 0.7 on both sides. What should be the number of shields?

Solution:

Without shields/with shield = 1/N + 1.

QUESTION: 8

An enclosure consists of four surfaces 1, 2, 3 and 4. The view factors for radiation heat transfers are
11 = 0.1
12 = 0.4
13 = 0.25
The surface areas A 1 and A 2 are 4 m2 and 2 m2. The view factor F 41 is

Solution:

11 + F 12 + F 13 + F 14 = 1.

QUESTION: 9

The value of shape factor depends on how many factors?

Solution:

Geometry and orientation.

QUESTION: 10

Find the shape factor F12 for the arrangement shown in the figure. The areas Aand Aare perpendicular but do not share the common edge

Solution:

A 5 = A + A and A = A + A 4. The sequence of the solution is, A 5 F 56 = A 16 + A 3 F 36.