Test: Transmissivity


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Transmissivity


Description
This mock test of Test: Transmissivity for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Transmissivity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transmissivity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Transmissivity exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transmissivity extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The value of transmissivity may vary from

Solution:

This is very small quantity. The response of the body to incident radiations is, however, completely independent of and unaffected by the simultaneous emission from the body.

QUESTION: 2

Of the radiant energy 350W/m2 incident upon a surface 250W/m2 is absorbed, 60W/m2 is reflected and the remainder is transmitted through the surface. Workout the value for absorptivity for the surface material

Solution:

Transmissivity = fraction of total energy transmitted by the body = 350 – (250 + 60)/350 = 0.115.

QUESTION: 3

“Transmissivity can also be defined as ratio of transmitted radiation to that of incident energy flow”. True or false

Solution:

It is the ratio of incident energy flow to that of transmitted radiations.

QUESTION: 4

A cavity with a small hole will always behave as a

Solution:

No radiation passing in and out will have any effect upon the equilibrium of radiation inside the cavity.

QUESTION: 5

What is the wavelength band of gamma rays?

Solution:

This is the maximum and minimum wavelength for gamma rays.

QUESTION: 6

Transmissivity is defined as

Solution:

It is fraction of total energy transmitted by the body.

QUESTION: 7

A polished metal pipe 5 cm outside diameter and 370 K temperature at the outer surface is exposed to ambient conditions at 295 K temperature. The emissivity of the surface is 0.2 and the convection coefficient of heat transfer is 11.35 W/m2 degree. Calculate the overall coefficient of heat transfer by the combined mode of convection and radiation

Solution:

The total heat exchange can be expressed as, Q = U A d t where U is the overall coefficient of heat transfer.

QUESTION: 8

Radiant energy with an intensity of 800 W/m2 strikes a flat plate normally. The absorptivity is thrice the reflectivity and twice the transmissivity. Determine the rate of transmission

Solution:

Rate of transmission = TQ= 145.47 W/m2.

QUESTION: 9

With respect to incident radiation, transmissivity varies with

Solution:

For transparent body, transmissivity is equal to unity.

QUESTION: 10

A body through which all the incident radiations passes, is called

Solution:

For transparent body, transmissivity is unity.

Related tests

  • Test