Test: Convective Mass Transfer


10 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Convective Mass Transfer


Description
This mock test of Test: Convective Mass Transfer for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Convective Mass Transfer (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Convective Mass Transfer quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Convective Mass Transfer exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Convective Mass Transfer extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The mass transfer by convection can take place under how many conditions?

Solution:

Explanation: Free or forced conditions.

QUESTION: 2

Lewis number is given by

Solution:

Explanation: It forms the connecting link between the temperature and concentration profiles.

QUESTION: 3

Prandtl number is given by

Solution:

Explanation: It is related with velocity and temperature profiles.

QUESTION: 4

Schmidt number is given by

Solution:

Explanation: It is related with velocity and concentration profiles.

QUESTION: 5

Sherwood number is given by 

Solution:

Explanation: It is a non-dimensional mass transfer number.

QUESTION: 6

The solution for velocity, concentration and temperature boundary layers will be same if

Solution:

Explanation: All the three boundary layers must coincide.

QUESTION: 7

Convective mass transfer involves the transportation of material between a boundary surface and a moving fluid or between two immiscible fluids. It is prescribed by the relation 

Solution:

Explanation: It is equal to m/A = h (d C B).

QUESTION: 8

Which number forms the connecting link between the velocity and temperature profiles?

Solution:

Explanation: These profiles becomes identical when Prandtl number is equal to one.

QUESTION: 9

Which number forms the connecting link between the velocity and concentration profiles?

Solution:

Explanation: These profiles becomes identical when Schmidt number is equal to one.

QUESTION: 10

Which number forms the connecting link between the temperature and concentration profiles?

Solution:

Explanation: When Lewis number is equal to unity, these two profiles are identical.

Related tests