Test: Application Of Flow Net


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Application Of Flow Net


Description
This mock test of Test: Application Of Flow Net for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Application Of Flow Net (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Application Of Flow Net quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Application Of Flow Net exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Application Of Flow Net extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A flow net can be used for which of the following purpose?

Solution:

A flow net can be utilized for determination of seepage, seepage pressure .hydrostatic pressure, and exit gradient.

QUESTION: 2

The portion between two successive flow lines is known as___________

Solution:

The portion between any two successive flow lines is called as flow channel and the portion enclosed between two successive equipotential lines and successive flow lines is known as field.

QUESTION: 3

Who was the first to give graphical method of flow net construction?

Solution:

The graphical method of flow net construction first given by Forchheimer in 1930, based on trial sketching.

QUESTION: 4

The Darcy’s law governing the flow of water through is related to which of the following law?

Solution:

The electric models suggested by ohm, have the same geometric shape as the soil through which the water flows. And both Darcy and ohm’s law have corresponding analogous quantities.

QUESTION: 5

The flow lines and equipotential lines are____________

Solution:

The flow lines and equipotential lines always meet at right angles to one another.

QUESTION: 6

The hydrostatic pressure in terms of piezometric head can be calculated from which of the following equation?

Solution:

The equation hW=h – Z ,can be used to plot pressure net representing lines of equal water pressure without the saturated soil mass since all the three quantities in the equation can be expressed a the percentage of total hydraulic head H.

QUESTION: 7

The seepage medium can be replaced by____________electric model having the same geometric shape.

Solution:

 The seepage medium is replaced by an electric conductor consisting of water with some salt or dilute hydrochloric acid.

QUESTION: 8

What will be the hydrostatic pressure if, hW =30 % and Z =10 %?

Solution:

Using the formula, hW= h -Z
30 = h -10
h=30+10 =40
Hydrostatic pressure, h=40 %.

QUESTION: 9

In homogeneous soil ,every transition in the shape of curves drawn in flow net must be____________

Solution:

According to practical suggestion given by A.Casagrande, every transition in the shape of curve is smooth, being either elliptical or parabolic in shape.

QUESTION: 10

The exit gradient can be expressed by which of the following expression?

Solution:

ie =Δ h /i, represent gradient formula where Δ h=potential drop and l is the average of last field in the flow net at exit end.

Related tests