Test: Clay Material & Soil Structure- 2


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Clay Material & Soil Structure- 2


Description
This mock test of Test: Clay Material & Soil Structure- 2 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Clay Material & Soil Structure- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Clay Material & Soil Structure- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Clay Material & Soil Structure- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Clay Material & Soil Structure- 2 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The structure of illite is similar to that of __________ crystal.

Solution:

Both illite and montmorillonite are made up of sheet like unit.

QUESTION: 2

The thickness of each sheet in montmorillonite is ______________

Solution:

Thickness of montmorillonite, T = 7 × 10-10mm
T = 7 Å.

QUESTION: 3

What are the Soil properties, which are influenced by soil structure?

Solution:

Soil structure is an important factor which influences many soil properties such as permeability, compressibility, and shear strength.

QUESTION: 4

The single grained structure is a characteristic of __________

Solution:

Single grained structure is usually found in coarse-grained soil.

QUESTION: 5

Soil structure usually defines __________

Solution:

Soil structure is defined as the arrangement and state of aggregation of soil particle in a soil mass.

QUESTION: 6

An arrangement composed of ‘flocs’ of soil particle is known as __________

Solution:

An arrangement composed of ‘flocs’ of soil particle is known as flocculent structure. As the particles are oriented ‘edge-to-edge’ (or) ‘edge-to-face’ with respect to one another.

QUESTION: 7

An arrangement composed of soil particle having a parallel orientation is ___________

Solution:

In dispersed structure of particle are oriented face to face with one another in a dispersed state.

QUESTION: 8

The skeleton and matrix structure represent ___________

Solution:

An arrangement of coarse grains forming a skeleton and matrix represent composite soils.

QUESTION: 9

The soil structure, having comparative loose stable structure is ____________

Solution:

Honey comb structure is composed of loosely arranged bundle of particle. Hence they have comparatively less stable structure than others.

QUESTION: 10

The honey comb, flocculent and dispersed structure are found in ___________

Solution:

Related tests