Test: Specific Surface


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Specific Surface


Description
This mock test of Test: Specific Surface for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Specific Surface (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Specific Surface quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Specific Surface exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Specific Surface extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Specific surface is termed as__________

Solution:

Specific surface is usually defined as the total surface area of the soil particle in a unit mass.

QUESTION: 2

Specific surface of the soil particle increase very rapidly ,as the grain size____________

Solution:

The subdivision of a mass yields greater surface area, than the same mass itself. Specific surface of a mass increases as the grain size decreases.

QUESTION: 3

A factor, which is important for the magnitude of specific surface of soil particles is__________

Solution:

Specific surface varies for different shapes of particle having the same mass. Hence grain shape is important factor for determining specific surface.

QUESTION: 4

The specific surface of a soil particle will be___________

Solution:

The electrical force responsible for inter-particle effect is proportional to the specific surface.

QUESTION: 5

The harmonic diameter, can be found out by using__________

Solution:

The harmonic diameter DH can be found by using kozney’s method using the formula
F=6/ρs×1/Dn.

QUESTION: 6

Specific surface of a soil is related with__________

Solution:

As specific surface is associated with surface characteristics of a particle, therefore it is related with physical properties.

QUESTION: 7

Microscopic soil particles have a very___________

Solution:

As the specific surface increases as the size of the grain decreases .Therefore Microscopic particles have a large specific surface.

QUESTION: 8

specific surface(SS) can also expressed as________

Solution:

From the expression, specific surface = surface area of particle/volume of particle ,it can be seen that specific surface is the surface area of a particle.

QUESTION: 9

Permeability of the soil depends on__________

Solution:

Permeability of soil greatly depends on specific surface of the soil because of the viscous effects associated with surface characteristics of the grains.

QUESTION: 10

Chemical activity of a clay mineral depends on__________

Solution:

The chemical activity of the clay mineral depends upon the surface area, because of the electrical charge of clay minerals is high per unit mass.

Similar Content

Related tests