Test: Two Dimensional Flow : Laplace Equation


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Two Dimensional Flow : Laplace Equation


Description
This mock test of Test: Two Dimensional Flow : Laplace Equation for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Two Dimensional Flow : Laplace Equation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Two Dimensional Flow : Laplace Equation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Two Dimensional Flow : Laplace Equation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Two Dimensional Flow : Laplace Equation extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What are the types of flow head that exist at any point in a saturated soil mass?

Solution:

When water flows through a saturated soil mass ,the total head at any point in the soil mass consist of i)piezometric head or pressure head ii) the velocity y head iii)the position head.

QUESTION: 2

The quantity of water, flowing through a saturated soil mass can be estimated by which of the following theory?

Solution:

The quantity of water flowing through a saturated soil mass, as well as the distribution of water pressure can be estimated by the theory of fluids through porous medium.

QUESTION: 3

According to theory of flow of fluids through porous medium ,the saturated porous medium is___________

Solution:

The size of the pore spaces in saturated soil mass does not change with time, regardless of water pressure. Therefore the saturated porous medium is incompressible.

QUESTION: 4

The quantity of water which flows out from any element of volume is_________than quantity which flows out.

Solution:

According to the theoretical analysis of flow of fluids, the quantity of water flowing into any element of volume is equal to the quantity which flows out in the same length of time.

QUESTION: 5

In the zone of soil through which water seeps , there will be____________change in the degree of saturation.

Solution:

There is no change in the degree of saturation in the zone of soil through which water seeps.

QUESTION: 6

The path along which ,the individual particles of water seep through the soil are___________

Solution:

The direction of seepage is always perpendicular to the equipotential line. But both equipotential line and stream line (flow line) is mutually orthogonal .So the individual particle of the water seep through stream line.

QUESTION: 7

The solution of velocity potential φ can be obtained by which of the following methods?

Solution:

solution for velocity potential equation can be obtained from analytical, graphical and experimental methods which give two set of curves.

QUESTION: 8

The loss of head per unit distance in soil is called___________

Solution:

The loss of head or the dissipation of the hydraulic head per unit distance of flow through the soil is called hydraulic gradient
i.e. i=h/L.

QUESTION: 9

Seepage pressure is important for which of the following purpose?

Solution:

The seepage structure is vital importance in the stability analysis of earth structures subjected to the action of seepage.

QUESTION: 10

The total head at any point on a soil may be regarded as__________per unit weight of water measured.

Solution:

Flow occurs between two points only when there is a difference in the potential energies or simply potential.

Similar Content

Related tests