Test: Bearings


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Bearings


Description
This mock test of Test: Bearings for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Bearings (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bearings quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Bearings exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bearings extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following are functions of bearings?

Solution:

Explanation: Bearings are used for all the above listed purposes.

QUESTION: 2

A radial bearing supports the load that acts along the axis of the shaft.

Solution:

Explanation: Radial bearing supports the load acting perpendicular to the axis of the shaft.

QUESTION: 3

A_______ bearing supports the load acting along the axis of the shaft.

Solution:

Explanation: Thrust bearing supports load acting along axis of shaft.

QUESTION: 4

Sliding contact bearings, also called plain bearings have no problem of wear.

Solution:

Explanation: Surface of shaft slide over surface of the bush resulting in friction and wear.

QUESTION: 5

 In steam and gas turbines, rolling contact bearings are used.

Solution:

Explanation: Sliding contact bearings are generally used.

QUESTION: 6

Which of the following are true about plasticity?

Solution:

Explanation: This is the basic definition of plasticity.

QUESTION: 7

Which of the following is measure of stiffness?

Solution:

Explanation: Stiffness is the ability of material to resist deformation under external load. Hence it is measured by modulus of elasticity.

QUESTION: 8

Which of the following facts are true for resilience?

Solution:

Explanation: Toughness is ability to store energy till proportional limit during deformation and to release this energy when unloaded.

QUESTION: 9

Modulus of resilience is defined as

Solution:

Explanation: Modulus of resilience is strain energy per unit volume.

QUESTION: 10

In gear boxes and small size motors, rolling contact bearings are used.

Solution:

Explanation: In small size applications, rolling contact bearings are preferred.

Similar Content

Related tests