Test: Belt Constructions


15 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Belt Constructions


Description
This mock test of Test: Belt Constructions for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Belt Constructions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Belt Constructions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Belt Constructions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Belt Constructions extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The layer of a belt is generally called as

Solution:

Explanation: Terminology.

QUESTION: 2

Velocity ratio for chain drive is lesser than that for belts.

Solution:

Explanation: Velocity ratio for chain drives is about 15:1 while for belts it is around 7:1.

QUESTION: 3

Fabric rubber belts are not widely used as they can’t be operated at high speeds.

Solution:

Explanation: These belts can be operated at 300m/s.

QUESTION: 4

Power transmitting capacity of V belts is more than that of flat belt.

Solution:

Explanation: Coefficient of friction is 2.92times of flat belts in V belts for identical materials.

QUESTION: 5

The optimum velocity of the belt for maximum transmission is given by √P/6m.

Solution:

Explanation: It is given by √P/3m.

QUESTION: 6

Creep is the slight absolute motion of the belt as it passes over the pulley.

Solution:

Explanation: It is a relative and not absolute motion.

QUESTION: 7

 In horizontal belt, the loose side is generally kept on the bottom.

Solution:

Explanation: Loose side is kept on the top so that arc of contact increases and hence efficiency of the drive increases.

QUESTION: 8

 Vertical drives are preferred over horizontal.

Solution:

Explanation: In vertical drive, gravitational force on the belt causes slip which reduces the efficiency.

QUESTION: 9

The law of belting states that the centreline of the belt when it approaches a pulley must not lie in the midplane of the pulley.

Solution:

Explanation: The centreline must lie in the midplane.

QUESTION: 10

 It is possible to use the belting reverse direction without violating the law of belting.

Solution:

Explanation: Law of belting is violated if belt is used in reverse direction.

QUESTION: 11

A shorter centre distance is always preferred in belt drives.

Solution:

Explanation: It is more stable and compact.

QUESTION: 12

If velocity ratio is less than 3, then centre distance is given by D+.5d.

Solution:

Explanation: It is given by D+1.5d.

QUESTION: 13

If velocity ratio is more than 3, then centre distance is given by 2D.

Solution:

Explanation: It is given by D

QUESTION: 14

 Is it possible to reduce the centre distance as much as we want?

Solution:

Explanation: It depends on physical dimension and the minimum angle of wrap required to transfer the required power.

QUESTION: 15

The diameter of the shorter pulley in leather belt drive is 265mm. It is rotating at 1440 rpm. Calculate the velocity of the belt.

Solution:

Explanation: v=πdn/60×1000.

Similar Content

Related tests