Test: Brakes


9 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Brakes


Description
This mock test of Test: Brakes for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Brakes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Brakes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Brakes exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Brakes extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The energy absorb by brake is always kinetic.

Solution:

Explanation: It can be either kinetic or potential.

QUESTION: 2

 Pneumatic brakes are same as electrical brakes.

Solution:

Explanation: Pneumatic brakes are operated by fluid pressure.

QUESTION: 3

 Disc brakes are radial brakes.

Solution:

Explanation: Disc brakes are axial brakes.

QUESTION: 4

Internal shoe brakes are radial while external shoe brakes are axial brakes

Solution:

Explanation: Both internal and external shoe brakes are radial brakes.

QUESTION: 5

A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Calculate energy absorbed by the brake if square of radius of gyration is 0.2.

Solution:

Explanation: E=mk²ω²/2.

QUESTION: 6

A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Square of radius of gyration is 0.2. Calculate the average angular velocity during braking period.

Solution:

Explanaton: ω(avg)=[ω()initial+ω(final)]/2.

QUESTION: 7

 A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Square of radius of gyration is 0.2. Calculate the angle through which disk rotated during braking period.

Solution:

Explanation: ω(avg)=[ω()initial+ω(final)]/2 and θ=ωt.

QUESTION: 8

A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Square of radius of gyration is 0.2. Calculate the torque capacity of the brake.

Solution:

Explanation: M=E/θ.

QUESTION: 9

 An automobile brake is only used to reduce the speed or bring the vehicle to hault.

Solution:

Explanation: It can also be used to hold the car stationary.

Related tests