Test: Plain Carbon Steels - 2


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Plain Carbon Steels - 2


Description
This mock test of Test: Plain Carbon Steels - 2 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Plain Carbon Steels - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plain Carbon Steels - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Plain Carbon Steels - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plain Carbon Steels - 2 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following property is affected by heat treatment?

Solution:

Explanation: Heat treatment involves changes in the micro structure and hence all the internal properties are effected.

QUESTION: 2

Annealing involves heating the component to a temperature

Solution:

Explanation: In annealing, component is heated to a temperature above than critical temperature.

QUESTION: 3

Which of the following is true?

Solution:

Explanation: In annealing, the furnace is switched off and component cools slowly. In normalising, component is air cooled.

QUESTION: 4

 Quenching

Solution:

Explanation: During quenching, component is rapidly cooled which leads to formation of martensite. Hence hardness increases.

QUESTION: 5

Tempering involves

Solution:

Explanation: Tempering involves reheating the quenched product to a temperature less than transformation range. It improves ductility and reduces brittleness.

QUESTION: 6

Silicon addition in spring steel increases its toughness.  

Solution:

Explanation: Silicon addition increases strength without lowering the ductility.

QUESTION: 7

Nickel addition in alloys

Solution:

Explanation: Nickel addition increases toughness by limiting grain growth.

QUESTION: 8

 Flame hardening involves

Solution:

Explanation: Flame Hardening is a process of heating the surface with a flame above critical temperature and then quenching it.

QUESTION: 9

 Induction hardening process involves

Solution:

Explanation: Heating can only be done in presence of alternating current and not constant current.

QUESTION: 10

Case carburising involves

Solution:

Explanation: Case carburising involves introducing carbon at surface layer. Medium can be liquid, solid or gas and high case depths are possible.

Similar Content