Test: Rivet Heads & Terminology


15 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Rivet Heads & Terminology


Description
This mock test of Test: Rivet Heads & Terminology for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Rivet Heads & Terminology (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rivet Heads & Terminology quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Rivet Heads & Terminology exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rivet Heads & Terminology extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which of the following rivet head consist of frustum of cone attached to the shank?

Solution:

Explanation: Cone head rivet consist of frustum of cone attached to shank.

QUESTION: 2

 Among flat head and snap head rivet, which has the higher head height?

Solution:

Explanation: Flat head has lesser height of protruding head and thus it does not weaken the plates being assembled.

QUESTION: 3

Which of the following are used in light sheet metal work?

Solution:

Explanation: Tinmen’s rivets are flat head rivets of small sizes.

QUESTION: 4

 Two plates each of thickness t are to be riveted together. If length of shank portion necessary to form the closing head is a, then length of rivet shank is given by?

Solution:

Explanation: l=t₁+t₂+a.

QUESTION: 5

A strap is used in a lap joint which is riveted to each of the two plates.

Solution:

Explanation: That joint is called butt joint.

QUESTION: 6

What is the other name for pitch?

Solution:

Explanation: Transverse, back and row pitch are all same. It is the distance b/w two consecutive rows of pitch.

QUESTION: 7

Are the rivets subjected any bending moment in case of lap joint?

Solution:

Explanation: The rivets are subjected to bending moment which causes distortion.

QUESTION: 8

Lozenge joint is a kind of lap joint.

Solution:

Explanation: Lozenge joint is another name for diamond joint and it is a kind of butt joint.

QUESTION: 9

Can we use rivets of the same materials as the parts to be joined?

Solution:

Explanation: Heterogeneous material may lead to formation of galvanic pairs which can cause corrosion.

QUESTION: 10

Failure in rivet occurs by which mode?

Solution:

Explanation: Rivet may fail by shearing, plates between two rivets can undergo tensile failure and plates might fail by crushing.

QUESTION: 11

Fullering is done with a pointed tool.

Solution:

Explanation: Fullering is done to close the joint with a tool of thickness same as that of the plate.

QUESTION: 12

 Calculate the diameter of the rivets by shear considerations if permissible shear stress in rivets is 60N/mm² and P=15kN.

Solution:

Explanation: P=4x[τ x πd²/4].

QUESTION: 13

Calculate the diameter of the rivets by crushing consideration if permissible compression stress in rivets is 120N/mm², thickness of plate 3mm and P=15kN.

Solution:

Explanation: P=4x[d t σ].

QUESTION: 14

Calculate width of the band if permissible tensile stress is 80N/mm². Force P=15kN and diameter of the rivet can be taken as 9mm. Given thickness=3mm

Solution:

Explanation: [w-2d]tσ=P.

QUESTION: 15

 If diameter of rivets is 9mm, then margin can be taken as?

Solution:

Explanation: m=1.5d.

Similar Content

Related tests