Test: Springs


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Springs


Description
This mock test of Test: Springs for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Springs (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Springs quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Springs exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Springs extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The helix angle is very small about 2⁰. The spring is open coiled spring.

Solution:

Explanation: When the helix angle is small, the plane containing each coil is almost at right angles and hence it is called closed coiled spring.

QUESTION: 2

Which of the following function can the spring perform?

Solution:

Explanation: Spring can easily perform all the listed functions.

QUESTION: 3

The longest leaf in a leaf spring is called centre leaf.

Solution:

Explanation: It is called master leaf.

QUESTION: 4

Multi leaf springs are not recommended for automobile and rail road suspensions.

Solution:

Explanation: They are highly used in automobile and rail road suspensions.

QUESTION: 5

The helical spring ad wire of helical torsion spring, both are subjected to torsional shear stresses.

Solution:

Explanation: The wire of helical torsion sprig is subjected to bending stresses.

QUESTION: 6

If spring index=2.5, what can be concluded about stresses in the wire?

Solution:

Explanation: If indexis <3 then stresses are high due to curvature effect.

QUESTION: 7

The spring index is the ratio of wire diameter to mean coil diameter.

Solution:

Explanation: It is the ratio of mean coil diameter to wire diameter.

QUESTION: 8

A spring with index=15 is prone to buckling.

Solution:

Explanation: Due to large variation, such a spring is prone to buckling.

QUESTION: 9

If the spring is compressed completely and the adjacent coils touch each other,the the length of spring is called as?

Solution:

Explanation: Terminology.

QUESTION: 10

 If number of coils are 8 and wire diameter of spring 3mm, then solid length is given by?

Solution:

Explanation: Solid length=8×3.

Similar Content

Related tests