Laxmikanth Test: Chief Minister


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: Chief Minister


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Chief Minister for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Chief Minister (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Chief Minister quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Chief Minister exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Chief Minister extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements about the Chief Minister.

1. He plays a very significant and highly crucial role in the state administration

2. The discretionary powers enjoyed by the governor reduces to some extent the power, authority, influence, prestige and role of the Chief Minister in the state administration

Which of these statements are correct?

Solution: He plays a very significant and highly crucial role in the state administration. However, the discretionary powers enjoyed by the governor reduces to some extent the power, authority, influence, prestige and role of the Chief Minister in the state administration.

QUESTION: 2

Consider the following statements about the Chief Minister.

1. He is a member of the Inter State Council and the National Development Council.

2. National Development Council is headed by the Prime Minister and the Inter State Council is headed by the Home Minister

Which of these statements are correct?

Solution: Both are headed by the Prime Minister.

QUESTION: 3

Consider the following statements.

1. The Chief Minister cannot be dismissed by the Governor as long as he enjoys the majority support in the legislative assembly.

2. The salary and allowances of the chief minister are determined by the state legislature.

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The salary and allowances of the chief minister are determined by the state legislature.

As long as the CM enjoys the majority support in the legislative assembly, he cannot be dismissed by the Governor. However, if he loses the confidence of the legislative assembly, he must resign or the Governor can dismiss him

 

QUESTION: 4

Which of the following is not considered under the Oath of chief minister?

Solution: To preserve, protect and Defend the constitution and the law - is considered Under The Oath of Governor.

QUESTION: 5

Which of the following are correctly matched?

1. Conduct of business of the Government of a State - Article 166

2. Council of Ministers to aid and advise governor - Article 164

3. Duties of Chief Minister - Article 167

Choose from the following options.

Solution: Article No. 163 - Council of Ministers to aid and advise Governor Article 164 - Other provisions as to Ministers Article 166 - Conduct of business of the Government of a State Article 167 - Duties of Chief Minister

QUESTION: 6

Which of the following comes under the article 164:

1. The ministers shall hold office during the pleasure of the Governor

2. It shall be the duty of the chief minister to communicate to the governor of the state all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the state

Which of these statements is/are correct?

Solution: It shall be the duty of the chief minister to communicate to the governor of the state all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the state - it comes under Article 167.

QUESTION: 7

Consider the following statements.

1. The Governor appoints only those persons as ministers who are recommended by the Chief Minister

2. If there is a resignation or death of any minister, it is not compulsory to be filled by Chief Minister

Which of these statements are correct?

Solution: The resignation or death of any other minister merely creates a vacancy which the Chief Minister may or may not like to fill.

QUESTION: 8

Consider the following statements.

1. Article 164 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the legislative assembly of the state

2. This means that all the ministers own joint responsibility to the legislative assembly for all their acts of omission and commission

Which of these statements are correct?

Solution:

The fundamental principle underlying the working of the parliamentary system of government is the principle of collective responsibility. Article 164 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the legislative assembly of the state. This means that all the ministers own joint responsibility to the legislative assembly for all their acts of omission and commission.

 

QUESTION: 9

Consider the following statements.

1. When the legislative assembly passes a no-confidence motion against the council of ministers, all the ministers have to resign except those ministers who are from the legislative council

2. Each Minister needs to resign separately 

Which of these statements is/are not correct?

Solution:

When the legislative assembly passes a no-confidence motion against the council of ministers, all the ministers have to resign including those ministers who are from the legislative council. Each Minister need not resign separately. The resignation of the Chief Minister amounts to the nation of the entire council of ministers. (See notes and references)

 

QUESTION: 10

Consider the following statements.

1. It is the duty of every minister to stand by the cabinet decisions and support them both within and outside the state legislature.

2. If any minister disagrees with a cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign

Which of these statements are correct?

Solution: The principle of collective responsibility also means that the cabinet decisions bind all cabinet ministers (and other ministers) even if they deferred in the cabinet meeting. It is the duty of every minister to stand by the cabinet decisions and support them both within and outside the state legislature. If any minister disagrees with a cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign. Several ministers have resigned in the past owing to their differences with the cabinet.

Related tests