Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 1


30 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 1


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who was chosen as the interim President of the Constituent Assembly in its first meeting held on December 9, 1946?

Solution:

Dr Sachchidanand Sinha was elected as the temporary/interim President of the Assembly. Later, Dr Rajendra Prasad was elected as the President of the Assembly.
H.C. Mukherjee and V.T. Krishnamachari were elected as the Vice-Presidents of the Assembly.

QUESTION: 2

Who was the chief draftsman of the constitution in the Constituent Assembly?

Solution:

B.N. Rau was appointed as the constitutional advisor, H.V.R. Iyengar was the Secretary while S.N. Mukherjee was the chief draftsman of the constitution. Prem Behari was the calligrapher of the Indian Constitution.

QUESTION: 3

Consider the following provisions of the Constitution of India:
1. Citizenship
2. Electoral Process in India
3. Fundamental Duties
4. Fundamental Rights
5. Formation of States and Union Territories
Which of the above provisions came into existence on November 26, 1949?

Solution:

On November 261949, the final version of the Constitution received the signature of the president of the assembly and was declared as passed. The provisions relating to citizenship, elections, provisional parliament, temporary and transitional provisions were given immediate effect from November 261949.

QUESTION: 4

Constitution of India was passed and adopted on:

Solution:

The Constituent Assembly had 11 sessions over two years, 11 months and 18 days. The Constitution makers had gone through the constitutions of about 60 countries, and the Draft Constitution was considered for 114 days. The final draft of the Indian Constitution was passed and adopted on 26 th November 1949.

QUESTION: 5

Who was appointed as the constitutional advisor to the Constituent Assembly?

Solution:

B.N. Rau was appointed as the constitutional advisor (Legal advisor) to the Constituent Assembly. Dr B R Ambedkar was the Chairman of the Constituent Assembly while Dr K M Munshi and N Madhava Rau were members of the Drafting Committee.

QUESTION: 6

The 'Objective Resolution' was unanimously adopted by the Constituent Assembly on 22nd January 1947. Consider the following provisions of the Resolution:
1. Adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and depressed and other backward classes.
2. All power and authority of Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of government, are derived from the head of states.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

On December 13, 1946, Jawahar Lal Nehru moved the ‘Objective Resolution’ in the Constituent Assembly which was unanimously adopted by the assembly on January 22, 1947. The important provisions of the Resolution were:

  • This Constituent Assembly declares it's firm and solemn resolve to proclaim India as the Independent Sovereign Republic and to draw up for her future governance a Constitution.
  • Wherein the territories comprising present times British India, the territories that now form the Indian State and such other parts of India as are outside India and the States as well as other territories as are willing to be constituted into independent sovereign India, shall be a Union of them all
  • Wherein the said territories, whether with their present boundaries or with such others as may be determined by the Constituent Assembly and thereafter according to the law of the Constitution, shall possess and retain with the residuary powers and exercise all powers and functions of the Government and administration implied in the Union or resulting there from
  • Wherein all power and authority of Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of Government are derived from the people
  • Wherein shall be guaranteed and secured to all the people of India justice, social, economic and political; equality of status of opportunity, and before the law; freedom of thought, expression, belief, faith, worship, vocation, association and action, subject to the law and public morality
  • Wherein adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas and depressed and other backward classes
  • Whereby shall be maintained the integrity of the territory of the Republic and its sovereign rights on land, sea and air according to justice and the law of civilized nations
  • This ancient land attains its rightful and honoured place in the world and makes its full and willing contribution to the promotion of world peace and the welfare of mankind.
QUESTION: 7

Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Constituent Assembly was not a representative body as its members were not elected based on universal adult franchise.

Reason (R): Constituent Assembly was created against the proposal of the British government.
Select the correct answer using the code given below: 

Solution:

The critics argued that the Constituent Assembly was not a representative body as its members were not directly elected by the people of India based on universal adult franchise. Whereas, the critics maintained that the Constituent Assembly was not a sovereign body as it was created by the proposals of the British Government.

QUESTION: 8

Who put forward the idea of a Constituent Assembly for India for the first time?

Solution:

The idea of a Constituent Assembly for India was put forward for the first time by M. N. Roy, a pioneer of the communist movement in India, in 1934.

QUESTION: 9

Consider the following statements regarding features of the Consistent Assembly:
1. Indian Independence Act of 1947 maintained that the Constituent Assembly was a fully sovereign body.
2. Constituent Assembly composed representatives of Princely states which were nominated by the people of the princely states.
3. Seats allocated to each British province were divided among all communities, in proportion to their population.
Which of the above statements is/are not correct?

Solution:

Indian Independence Act of 1947 maintained that the Constituent Assembly was made a fully sovereign body, which could frame any Constitution it pleased. The features of composition for constituent assembly stated that the representatives of Princely states which were nominated by the heads of the princely states. Seats allocated to each British province were divided among three communities - Hindus, Muslims, and Sikhs, in proportion to their population.

QUESTION: 10

The Constitution as adopted on November 26, 1949, had:

Solution:

The Constitution as adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 Articles and 8 Schedules. The Preamble was enacted after the entire Constitution was already enacted.

QUESTION: 11

The constituent assembly was constituted under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan. Regarding the plan consider the following statements:
1. Allocation of seats for each province and princely state to be in proportion to their respective population
2. Representatives to be elected through proportional representation using a single transferable vote.
3. The representatives of the princely state were to be nominated by the heads of princely states.
4. Out of 296 seats allotted to British India, 291 members were to be drawn from the governor’s provinces and 5 from the chief commissioners’ provinces.
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The Cabinet Mission Plan provisioned for the following scheme for setting up the Constituent Assembly of India:

  • The total strength of the Constituent Assembly was 389. Of these, 296 seats were allotted to British India and 93 seats to the Princely States. Out of 296 seats allotted to British India, 292 members were drawn from the eleven governors’ provinces and 4 from the four chief commissioners’ provinces and one from each.
  • Each province and princely state were to be allotted seats in proportion to their respective population. Roughly one seat was to be allotted for every million population.
  • Seats allocated to each British province were to be divided among Muslims, Sikhs and General (others), in proportion to their population.
  • The representatives of each community were to be elected by members of that community in the provincial legislative assembly and voting was to be by the method of proportional representation using a single transferable vote.
  • The representatives of the princely states were to be nominated by the heads of the princely states. 
QUESTION: 12

Consider the following statements:
1. Constituent Assembly adopted the national flag on July 22, 1947.
2. Constituent Assembly adopted the national anthem on January 24, 1950.
3. Constituent Assembly elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 26, 1950.
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The constituent assembly adopted the national flag on July 22, 1947. It adopted the national anthem on January 24, 1950. It adopted the national song on January 24, 1950. It elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 24, 1950.

QUESTION: 13

Which of the following factors under the Government of India Act of 1935 were responsible for granting limited franchise?
1. Tax
2. Property
3. Education
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

The Government of India Act of 1935 marked a second milestone towards a completely responsible government in India. It was a lengthy and detailed document having 321 Sections and 10 Schedules. It granted a limited franchise based on tax, property and education.

QUESTION: 14

Which of the following committee was not a Major Committee under the Constituent Assembly?
1. Committee on the Functions of the Constituent Assembly
2. Ad-hoc Committee on Citizenship
3. Committee for Negotiating with States
4. Committee for North-East Frontier Tribal Areas
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

The Major Committees under the Constituent Assembly were:

QUESTION: 15

Consider the following statements:
1. Prem Behari Narain Raizada was the calligrapher of the Indian Constitution.
2. The calligraphy of the Hindi version of the original constitution was done by Beohar Rammanohar Sinha.
3. Nand Lal Bose illuminated, beautified and ornamented the original Preamble.
Which of the statement given above is/are not correct?

Solution:

(i) Prem Behari Narain Raizada was the calligrapher of the Indian Constitution.


(ii) The original version was beautified and decorated by artists from Shantiniketan including Nand Lal Bose and Beohar Ramm anohar Sinha. Beohar Ram manohar Sinha illuminated, beautified and ornamented the original Preamble calligraphed by Prem Behari Narain Raizada. 


(iii) The calligraphy of the Hindi version of the original constitution was done by Vasant Krishan Vaidya and elegantly decorated and illuminated by Nand Lal Bose.

QUESTION: 16

Consider the following pairs of Committees under the Constituent Assembly and their Chairman:
1. States Committee (Committee for Negotiating with States) - Jawaharlal Nehru
2. Provincial Constitution Committee - Sardar Patel
3. Drafting Committee - Dr B.R. Ambedkar
4. Special Committee to Examine the Draft Constitution- Dr Rajendra Prasad
Which of the above pairs are matched correctly?

Solution:

QUESTION: 17

Consider the following statements:
1. January 26 was specifically chosen as the ‘date of commencement’ of the Constitution because on this day in 1930 that Poorna Swaraj day was celebrated.
2. With the commencement of the Constitution, the Indian Independence Act of 1947 and the Abolition of Privy Council Jurisdiction Act (1949) was repealed.
Which of the following statements above is/are not correct?

Solution:

January 26 was specifically chosen as the ‘date of commencement’ of the Constitution because on this day in 1930 that Poorna Swaraj day was celebrated, following the resolution of the Lahore Session (December 1929) of the INC.
With the commencement of the Constitution, the Indian Independence Act of 1947 and the Government of India Act of 1935, with all enactments amending or supplementing the latter Act, were repealed. The Abolition of Privy Council Jurisdiction Act (1949) was however continued.

QUESTION: 18

Who was elected as the speaker of the Constituent Assembly, when it met as Dominion Legislature on November 17, 1947?

Solution:

For the first time, the Constituent Assembly met as Dominion Legislature on November 17, 1947 , and elected G V Mavlankar as its speaker. Sir B.N. Rau was appointed as the constitutional advisor (Legal advisor) to the Constituent Assembly. H.V.R. Iyengar was the Secretary to the Constituent Assembly. N Gopala swamy Ayyangar was one of the members of the Drafting Committee.

QUESTION: 19

The ‘August Offer’ of 1940 accepted which of these important demands of the Indian National Congress leadership?

Solution:

In 1938, Jawaharlal Nehru, on behalf the INC declared that ‘the Constitution of free India must be framed, without outside interference, by a Constituent Assembly elected based on adult franchise’. This demand was accepted by the British Government under its August Offer of 1940.

QUESTION: 20

The Constituent Assembly was constituted in November 1946 under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan. What was/were the salient features of the assembly?
1. The assembly had representation from both British India and princely states.
2. The system of proportional representation was adopted.
3. There was no communal representation in the assembly.
4. The Assembly included important ministers of the British Cabinet as ex -officio members.
Select the correct answer using the codes below:

Solution:

The Cabinet Mission Plan provisioned for the following scheme for setting up the Constituent Assembly of India:

  • The total strength of the Constituent Assembly was 389. Of these, 296 seats were allotted to British India and 93 seats to the Princely States. Out of 296 seats allotted to British India, 292 members were drawn from the eleven governors’ provinces and 4 from the four chief commissioners’ provinces and one from each.
  • Each province and princely state were to be allotted seats in proportion to their respective population. Roughly one seat was to be allotted for every million population.
  • Seats allocated to each British province were to be divided among Muslims, Sikhs and General (others), in proportion to their population.
  • The representatives of each community were to be elected by members of that community in the provincial legislative assembly and voting was to be by the method of proportional representation using a single transferable vote.
  • The representatives of the princely states were to be nominated by the heads of the p rincely states. 
QUESTION: 21

The ‘Objectives Resolution’ was passed in:

Solution:

On December 13, 1946, Jawahar Lal Nehru moved the ‘Objective Resolution’ in the Constituent Assembly which was unanimously adopted by the assembly on January 22, 1947. The important provisions of the Resolution were:

  • This Constituent Assembly declares it's firm and solemn resolve to proclaim India as the Independent Sovereign Republic and to draw up for her future governance a Constitution.
  • Wherein the territories comprising present times British India, the territories that now form the Indian State and such other parts of India as are outside India and the States as well as other territories as are willing to be constituted into independent sovereign India, shall be a Union of them all
  • Wherein the said territories, whether with their present boundaries or with such others as may be determined by the Constituent Assembly and thereafter according to the law of the Constitution, shall possess and retain with the residuary powers and exercise all powers and functions of the Government and administration implied in the Union or resulting therefrom
  • Wherein all power and authority of Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of Government are derived from the people
  • Wherein shall be guaranteed and secured to all the people of India justice, social, economic and political; equality of status of opportunity, and before the law; freedom of thought, expression, belief, faith, worship, vocation, association and action, subject to the law and public morality
  • Wherein adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas and depressed and other backward classes
  • Whereby shall be maintained the integrity of the territory of the Republic and its sovereign rights on land, sea and air according to justice and the law of civilized nations
  • This ancient land attains its rightful and honoured place in the world and makes its full and willing contribution to the promotion of world peace and the welfare of mankind.
QUESTION: 22

Which of the following statements is/are correct regarding the Indian Constitution?
1. The original constitution of India was handwritten by Prem Behari Narain Raizada.
2. It was written in a flowing italic style.
3. The calligraphy of the Hindi version of the original constitution was done by Vasant Krishan Vaidya.
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:
  • S.N. Mukherjee was the chief draftsman of the constitution in the Constituent Assembly.
  • Prem Behari Narain Raizada was the calligrapher of the Indian Constitution. He had handwritten the original text of the constitution in a flowing italic style.
  • It was beautified and decorated by artists from Shanti Niketan including Nand Lal Bose and Beohar Ram manohar Sinha.
  • The calligraphy of the Hindi version of the original constitution was done by Vasant Krishan Vaidya and decorated and illuminated by Nand Lal Bose.
QUESTION: 23

Which of the animal was carved on the seal of the Constituent Assembly?

Solution:

The elephant was adopted as the symbol of the Constituent Assembly. Thus, its figurine was carved on the seal of the assembly.

QUESTION: 24

Which constitutional amendment act provisioned for the authoritative text of the Constitution in the Hindi Language?

Solution:

Originally, the Constitution of India did not make any provision concerning an authoritative text of the Constitution in the Hindi Language. Later, a provision in this regard was made by the 58th Constitutional Amendment Act of 1987 which inserted a new Article 394-A in the last part of the constitution.

QUESTION: 25

Arrange the following countries based on the time taken by the framers of the Constitution of those countries.
1. America
2. Australia
3. Canada
4. South Africa
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

QUESTION: 26

Who is the Chief architect of the Constitution of India?

Solution:

Dr B.R. Ambedkar, the then Law Minister, who piloted the Draft Constitution in the Assembly is considered as the Chief architect of the Indian Constitution. S.N. Mukherjee was the Chief Draftsman of the Indian Constitution.

QUESTION: 27

Consider the following statements regarding the Constitution of India adopted on November 26, 1949:
1. The preamble was not the part of the original draft of the Indian Constitution and was inserted by the 1st Constitutional Amendment Act.
2. It had 395 articles and 8 schedules.
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The Constitution as adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 Articles and 8 Schedules. The Preamble was enacted after the entire Constitution was Enacted.

QUESTION: 28

Which of the following Committees of the Constituent Assembly was not headed by J.L. Nehru?

Solution:

QUESTION: 29

Consider the following statements regarding the Committees of the Constituent Assembly:
1. Only the members of the assembly could become the chairman of these committees.
2. Mahatma Gandhi was the chairman of the Advisory Committee on Fundamental Rights, Minorities and Tribal and Excluded Areas.
Which of the above statements is/are not correct?

Solution:

Several minor committees like Ad-hoc committee on the Supreme Court, Linguistic Provinces Commission etc. had non-member heads. Mahatma Gandhi was neither a member nor head of any of the committees of the constituent assembly.

QUESTION: 30

Arrange the following events in their correct chronological order:
1. Ratification of India’s membership of the Commonwealth
2. Adoption of National Flag
3. Adoption of National Anthem
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Other Functions performed by the Assembly:

  • Ratified India’s membership of the Commonwealth in May 1949
  • Adopted National Flag of India on July 22, 1947
  • Adopted National Anthem on January 24, 1950
  • Elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 24, 1950

so correct order will be 2-1-3