Laxmikanth Test: Scheduled And Tribal Areas


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: Scheduled And Tribal Areas


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Scheduled And Tribal Areas for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Scheduled And Tribal Areas (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Scheduled And Tribal Areas quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Scheduled And Tribal Areas exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Scheduled And Tribal Areas extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. Article 244 in Part X of the Constitution envisages a special system of administration for certain areas designated as 'scheduled areas' and tribal areas'.

2. The Fifth Schedule of the Constitution deals with the administration and control of Tribal areas in any state except the four states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram'.

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The Fifth Schedule of the Constitution deals with the administration and control of scheduled areas and scheduled tribes in any state except the four states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram'. The Sixth Schedule of the Constitution, on the other hand, deals with the administration of the tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.

QUESTION: 2

Consider the following statements.

1. The president is empowered to declare an area to be a scheduled area

2. He can also increase or decrease its area, alter its boundary lines, rescind such designation or make fresh orders for such designation on an area in consultation with the state legislature of the state concerned

Which of these statements is/are incorrect?

Solution:

The president is empowered to declare an area to be a scheduled area. He can also increase or decrease its area, alter its boundary lines, rescind such designation or make fresh orders for such redesignation on an area in consultation with the governor of the state concerned.

QUESTION: 3

Consider the following statements.

1. The executive power of a state extends to the scheduled areas therein

2. The governor has a special responsibility regarding such areas

3. He has to submit a report to the president regarding the administration of such areas, annually or whenever so required by the president

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The executive power of a state extends to the scheduled areas therein. But the governor has a special responsibility regarding such areas. He has to submit a report to the president regarding the administration of such areas, annually or whenever so required by the president. The executive power of the Centre extends to giving directions to the states regarding the administration of such areas.

QUESTION: 4

Consider the following statements.

1. Each state having scheduled areas has to establish a tribes advisory council to advise on welfare and advancement of the scheduled tribes

2. It is to consist of 20 members, two-third of whom are to be the representatives of the scheduled tribes in the state legislative assembly

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Each state having scheduled areas has to establish a tribes advisory council to advise on welfare and advancement of the scheduled tribes. It is to consist of 20 members, three-fourths of whom are to be the representatives of the scheduled tribes in the state legislative assembly.

QUESTION: 5

Consider the following statements.

1. The governor is empowered to direct that any particular act of state legislature does not apply to a scheduled area or apply with specified modifications and exceptions

2. This power does not apply to any act of parliament

3. He can also make regulations for the peace and good governance of a scheduled area after consulting the tribes advisory council

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The governor is empowered to direct that any particular act of Parliament or the state legislature does not apply to a scheduled area or apply with specified modifications and exceptions. He can also make regulations for the peace and good government of a scheduled area after consulting the tribes advisory council.

QUESTION: 6

Consider the following statements.

1. The tribal areas in the four states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram have been constituted as autonomous districts

2. The executive power of a state extends to the tribal areas therein 

Which of these statements is/are correct?

Solution:

They do not fall outside the executive authority of the state concerned.

QUESTION: 7

How many Election Commissioners are in the Election Commission?

Solution:

There are 3 commissioners in the election commission which includes one Chief Election Commissioner and two other Election Commissioners.

QUESTION: 8

Which of the following statements is correct?

Solution:

The term of the Election Commissioners is up to 6 years or 65 years of age.

QUESTION: 9

 What kind of procedure should be followed to remove the Chief Election Commissioner?

Solution:

As it is followed to remove the Judge of the Supreme Court.

QUESTION: 10

Which qualification is given in the constitution to be elected a commissioner of Election Commission? 

Solution:

No qualification has been fixed in the constitution to be appointed as election commissioner.