Laxmikanth Test: Subordinate Courts


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: Subordinate Courts


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Subordinate Courts for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Subordinate Courts (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Subordinate Courts quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Subordinate Courts exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Subordinate Courts extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. The district judge is the highest judicial authority in the district 

2. He possesses original and appellate jurisdiction only in civil matters 

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The district judge is the highest judicial authority in the district. He possesses original and appellate jurisdiction in both civil as well as criminal matters. 

  • In other words, the district judge is also the sessions judge. When he deals with civil cases, he is known as the district judge, and when he hears the criminal cases, he is called as the sessions judge. 

  • The district judge exercises both judicial and administrative powers. He also has supervisory powers over all the subordinate courts in the district.

QUESTION: 2

Consider the following statements.

1. The sessions judge has the power to impose any sentence including life imprisonment and capital punishment 

2. A capital punishment passed by him is subject to confirmation by the High Court, whether there is an appeal or not 

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • He also has supervisory powers over all the subordinate courts in the district. Appeals against his orders and judgements lie to the High Court. The sessions judge has the power to impose any sentence, including life imprisonment and capital punishment (death sentence). 

  • However, a capital punishment passed by him is subject to confirmation by the high court, whether there is an appeal or not. Below the District and Sessions Court stands the Court of Subordinate Judge on the civil side and the Court of Chief Judicial Magistrate on the criminal side.

QUESTION: 3

Consider the following statements. 

1. At the lowest level, on the civil side, is the Court of Munsiff and on the criminal side, is the Court of Judicial Magistrate 

2. The munsiff possesses limited jurisdiction and decides civil cases of small pecuniary stake 

Which of these statements are correct?

Solution:

At the lowest level, on the civil side, is the Court of Munsiff and on the criminal side, is the Court of Judicial Magistrate. The munsiff possess limited jurisdiction and decides civil cases of small pecuniary stake". The judicial magistrate tries criminal cases which are punishable with imprisonment for a term up to three years.

 

 

 

QUESTION: 4

Consider the following statements.

1. Below the District and Sessions Court stands the Court of Subordinate Judge on the civil side and the Court of Chief Judicial Magistrate on the criminal side 

2. The subordinate judge exercises unlimited pecuniary jurisdiction over civil suits' 

3. The chief judicial magistrate decides criminal cases which are punishable with imprisonment for a term up to 10 years 

Which of these statements is/are correct?

Solution: Below the District and Sessions Court stands the Court of Subordinate Judge on the civil side and the Court of Chief Judicial Magistrate on the criminal side. The subordinate judge exercises unlimited pecuniary jurisdiction over civil suits'. The chief judicial magistrate decides criminal cases which are punishable with imprisonment for a term up to seven years.

QUESTION: 5

Consider the following statements. 

1. The munsiff possesses limited jurisdiction and decides civil cases of small pecuniary stake 

2. The judicial magistrate tries criminal cases which are punishable with imprisonment for a term up to three years 

Which of these statements is/are correct?

Solution: At the lowest level, on the civil side, is the Court of Munsiff and on the criminal side, is the Court of Judicial Magistrate. The munsiff possess limited jurisdiction and decides civil cases of small pecuniary stake". The judicial magistrate tries criminal cases which are punishable with imprisonment for a term up to three years.

QUESTION: 6

A person to be appointed as district judge should have which of the following qualifications? 

1. He should not already be in the service of the Central or the state government 

2. He should have been an advocate or a pleader for 10 years 

3. He should be recommended by the governor for appointment 

Which of these statements is/are correct?

Solution:

A person to be appointed as district judge should have the following qualifications: 

(a) He should not already be in the service of the. Central or the state government. 

(b) He should have been an advocate or a pleader for seven years. 

(c) the high court should recommend him for the appointment.

 

 

QUESTION: 7

The first Lok Adalat camp was organized in:    

Solution: The first Lok Adalat camp in the post-independence era was organized in Gujarat in 1982. This initiative proved very successful in settlement of disputes. Consequently, the institution of Lok Adalat started spreading to other parts of the country.

QUESTION: 8

Consider the following statements regarding the award by Lok Adalat. 

1. The award by the Lok Adalat is binding on the parties, and it has the status of a decree of a civil court 

2. It is non-appealable 

Which of these statements is/are correct?

Solution: The award by the Lok Adalat is binding on the parties, and it has the status of a decree of a civil court, and it is non-appealable, which does not cause the delay in settlement of disputes finally.

QUESTION: 9

Consider the following statements. 

1. The pecuniary jurisdiction of the Permanent Lok Adalat shall be up to rupees ten lakhs 

2. The Central Government may increase the pecuniary jurisdiction from time to time 

Which of these statements is/are incorrect?

Solution: The pecuniary jurisdiction of the Permanent Lok Adalat shall be up to rupees ten lakhs. However, the Central Government may increase the said pecuniary jurisdiction from time to time.

QUESTION: 10

Consider the following statements. 

1. The constitution does not place any restriction on this power of superintendence over the subordinate courts

2. It is not only through an appeal by the person, but it can also be suo motto 

3. It is of the nature of revision as it verifies the earlier judgments 

Which of these statements is/are correct?

Solution: The constitution does not place any restriction on this power of superintendence over the subordinate courts; it is not only through an appeal by the person, but it can also be a suo motto. It is of the nature of revision as it verifies the earlier judgments. In this regard, it is considered as a special function as the Supreme Court has no similar power vis a vis the High Court.

Related tests