Test: Class 6 Polity NCERT Based-2


25 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: Class 6 Polity NCERT Based-2


Description
This mock test of Test: Class 6 Polity NCERT Based-2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Class 6 Polity NCERT Based-2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Class 6 Polity NCERT Based-2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Class 6 Polity NCERT Based-2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Class 6 Polity NCERT Based-2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In India the system of democracy followed is

Solution:
  • Representative democracy is a system of government in which all eligible citizens vote on representatives to pass laws for them.

QUESTION: 2

Which of the following characteristics is not related to the Presidential System?

Solution:
  • The presidential system is a form of government in which the president is the chief executive and is elected directly by the people. In this system all three branches – executive, legislative, and judiciary – are constitutionally independent of each other, and no branch can dismiss or dissolve any other.

  • The president is responsible for enforcing laws, the legislature for making them, and the courts for judging. Each is given specific powers to check and balance the others. This system was invented by America’s founders to provide an alternative to the parliamentary form of government.

  • It became known as ‘presidential’ because a directly elected president was its most salient difference. This doesn’t mean that the president holds supremacy like the prime minister or parliament. In fact, power in the presidential system is divided among many, so no individual or institution can ever become supreme. In principle, the characteristics of the presidential system are the following:

    1. The Executive Power is undivided. It is deposited in a president who is both the head of State and the head of government.

    2. The president is elected by the people and not by the Legislative Branch, which gives him independence before this branch.

    3. The president freely appoints and removes the secretaries of State.

    4. Neither the president nor the secretaries of State are politically responsible before Congress.

    5. Neither the president nor the secretaries of State, as a general rule, can be members of congress.

    6. The president can be affiliated to a political party different to that of the congress majority.

    7. The president cannot dissolve the congress, but the congress can give him a vote of censure.

QUESTION: 3

In the Federal Government:

Solution: A federal government is a system of government that divides the power between a larger central government, and the local and regional governments beneath it.

QUESTION: 4

Which of the following is not matched correctly?

Solution: Rights against exploitation: Article 20-22

QUESTION: 5

Which of the following committees recommended the Panchayati Raj System in India?

Solution: The Balwant Rai Mehta Committee was a committee originally appointed by the Government of India on January 16, 1957 to examine the working of the Community Development Programme (1952,Oct 2nd) and the National Extension Service (1953 Oct 2nd) and to suggest measures for their better working.

QUESTION: 6

How many posts are reserved for women at all levels in the Panchayati raj system?

Solution:
  • One-third posts (for both the member and the chief) are reserved for women. As per provisions contained in Article 243 D of the Constitution, 1/3rd of the Seats of Panchayati Raj Institutions and 1/3rd offices of the Chairperson at all levels of Panchayati Raj Institutions covered by Part IX of the Constitution are reserved for women.

  • The following states have made legal provision for 50% reservation for women among members and Sarpanches: Andhra Pradesh, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Kerala, Maharashtra, Orissa, Rajasthan, Tripura and Uttarakhand.

  • A statement giving the position about the Elected Women Representatives in all States and UTs as per the State of Panchayat Report 2007-08 commissioned by the Ministry of Panchayati Raj is given in Annexure.

QUESTION: 7

Which statement is true about Panchayati Raj?

Solution: Election of the Panchayati Raj institutions is conducted under the guidance of the State Election Commission.

QUESTION: 8

Which of the following states was the first to establish Panchayati raj institutions?

Solution: The Panchayat Raj system was first adopted by the state of Rajasthan in Nagaur district on 2 Oct 1959. During the 1950s and 60s, other state governments adopted this system as laws were passed to establish panchayats in various states. The second state was Andhra Pradesh, while Maharashtra was the ninth state.

QUESTION: 9

The panchayat system was adopted to:

Solution: The prime objectives of the three tier Panchayati Raj System are to curb poverty, uplift standard of living of people in the rural areas, and enhance a healthy and wealthy society by creating awareness among them about hygiene, sanitation and eradication of illiteracy.

QUESTION: 10

Which of the following states have no panchayati raj institution at all?

Solution:
  • Nagaland, Meghalaya & Mizoram there are no any Panchayati Raj as because they exempted under Article 243M(2) and also enjoying Special Constitutional Provision under Article 371A, 371B, 371C,371F,371G,371H by the Constitution of India.

QUESTION: 11

Which of the following systems is established on the basis of direct election?

Solution:
  • Gram Panchayat consists of a village or a group of villages divided into smaller units called “Wards”.

  • Each ward selects or elects a representative who is known as the Panch or ward member.

  • The members of the Gram Sabha elect the ward members through a direct election. The Sarpanch or the president of the Gram Panchayat is elected by the ward members as per the State Act.

  • The Sarpanch and the Panch are elected for a period of five years. Gram Panchayat is governed by the elected body and administration. The secretary is normally in charge of the administrative duties of the Gram Panchayat.

QUESTION: 12

Which of the following statements is not correct?

Solution: First of all the Panchayati Raj system was established in Rajasthan (2 October 1959) after which Andhra Pradesh adopted this system.

QUESTION: 13

Which statement is not correct regarding "Gram Sabha"?

Solution:
  • The Gram Sabha is the fulcrum of the Panchayati Raj and village development. People use the forum of the Gram Sabha to discuss local governance and development, and make need- based plans for the village.

  • The Panchayat implements development programs under the overarching mandate, supervision and monitoring of the Gram Sabha. All decisions of the Panchayat are taken through the Gram Sabha and no decision is official and valid without the consent of the Gram Sabha.

QUESTION: 14

How many tiers are in the Panchayati Raj system of India?

Solution:

Three tier system is arranged i.e. Gram Panchayat, Panchayat Samiti and Zila Parishad. Panchayati Raj is the oldest system of local government in the Indian subcontinent.

QUESTION: 15

Where was the first Municipal Corporation set up in India?

Solution:
  • Urban Local Government’ in India means the governance of a specific urban area, demarcated for this purpose by the state government, by the people through their elected representatives.

  • Evolution of urban local bodies - It was during the British rule that the institutions of urban local government originated and developed in modern India. 1687-88 - First municipal corporation in India was set up at Madras.

QUESTION: 16

Which one of the following is a primary sector activity?

Solution:
  • The primary sector of the economy extracts or harvests products from the earth, such as raw materials and basic foods.

  • Activities associated with primary economic activity include agriculture (both subsistence and commercial), mining, forestry, grazing, hunting and gathering, fishing, and quarrying.

QUESTION: 17

Seasonal unemployment is found basically in sectors:

Solution:
  • Seasonal unemployment occurs when people are unemployed at particular times of the year when demand for labour is lower than usual.

QUESTION: 18

Nearly two-fifths of all rural families in our country are

Solution: In India, nearly two-fifths of all rural families are agricultural labourers. Some of them have small plots while others are landless and work on other's land for livelihood. They are not being able to earn sufficient money to carry out their families.

QUESTION: 19

Central Council of Local Government was setup in –

Solution:
  • The Central Council of Local Government was set up in 1954.It was established under Article 263 of the Constitution of India by an order of the President of India. The original name was Central Council of Local Self-Government. In 1980’s ‘self-government’ was replaced by the term ‘government’.

QUESTION: 20

Which of the following are true regarding Municipal Corporation and Municipality?

1. Mayor is mostly elected for one year.

2. Municipal Commissioner is indirectly elected by the elected members of the Municipal Corporation.

3. The President of Municipality has executive powers.

Solution:
  • Municipal corporations are established for administration of big cities like Delhi, Mumbai, Hyderabad etc. They are established in the states by the acts of State Legislatures, and in the union territories by the acts of the Parliament.

  • There may be one common act or separate acts for all the municipal corporations in a state.

  • A municipal corporation has three authorities - the council, the standing committees and the municipal commissioner.

  • The Council is the deliberative and legislative wing and consists of the Councilors directly elected by the people.

QUESTION: 21

Following are the names of which body: Anchalic Panchayats, Janpad Panchayats and Anchal Samities.

These all are the names of Intermediate Level Panchayat.

Solution:
QUESTION: 22

Which of the following are urban local government bodies?

1. Pollution Control Boards.

2. Township.

3. Port Trust.

4. Town Area Committee.

5. Urban Development Authorities.

Choose correct answer:

Solution:

The following eight types of urban local bodies are created in India for the administration of urban areas - 1. Municipal Corporation. 2. Municipality. 3. Notified Area Committee. 4. Town Area Committee. 5. Cantonment Board. 6. Township. 7. Port Trust. 8. Special Purpose Agency.

 

 

QUESTION: 23

Which of the following are the recommendation/recommendations of the L. M. Singhvi Committee?

1. Nyaya Panchayats should be created for a cluster of villages.

2. Constitutional recognition for Panchayati Raj institutions.

3. More financial resources for village Panchayats.

Choose correct answer:

Solution:
  • Rajiv Gandhi government in 1986 appointed a committee on ‘Revitalisation of Panchayati Raj Institutions for Democracy and Development’.

  • It was under the chairmanship of L. M. Singhvi.

  • Its recommendations were -

1. Constitutional recognition to the Panchayati Raj institutions.

2. For it, a new chapter should be added in the Constitution of India.

3. Thus their identity and integrity will be reasonably and substantially inviolate.

4. Constitutional provisions to ensure regular, free and fair elections to the Panchayati Raj bodies.

5. Nyaya Panchayats should be created for a cluster of villages.

6. Reorganize villages to make Gram Panchayats more viable.

7. Emphasized the importance of the Gram Sabha; called it as the embodiment of direct democracy.

8. More financial resources for Village Panchayats

9. Judicial tribunals in each state to adjudicate controversies about election to the Panchayati Raj institutions, their dissolution and other matters related to their functioning.

QUESTION: 24

Which of the following is/are true regarding Balwant Rai Mehta Committee?

1. Recommended establishment of a three-tier Panchayati Raj system.

2. There should be direct elections for Panchayat Samiti.

3. Establishment of a scheme of democratic decentralization.

4. District collector should be the chairman of the zila parishad.

Choose correct answer:

Solution:
  • Recommendations of the Balwantrai Committee -In January 1957, the Government of India appointed a committee under chairmanship of Balwant Rai G. Mehta to examine the working of the Community Development Programme (1952) and the National Extension Service (1953).

  • It was to suggest measures for better working of the programs. While submitting its report in November 1957, it recommended the establishment of the scheme of ‘democratic decentralization’.

  • This finally came to be known as Panchayati Raj.

  • It recommended -

1. Establishment of a 3-tier Panchayati Raj system - gram panchayat at the village level, panchayat samiti at the block level and zila parishad at the district level.

2. Linking these tiers should be organic i.e. through indirect elections.

3. The village panchayat should be constituted by directly elected representatives.

4. The panchayat samiti and zila parishad should be constituted by indirectly elected members.

5. All planning and development activities should be entrusted to these bodies.

6. Panchayat samiti should be the executive body.

7. Zila parishad should be the advisory, coordinating and supervisory body.

8. District collector should be the chairman of the zila parishad.

9. There should be a genuine transfer of power and responsibility to these democratic bodies.

10. Adequate resources should be transferred to these bodies to enable them to discharge their functions and fulfill their responsibilities.

QUESTION: 25

The Federal System in India is based on the model of which country?

The Federal System in India is based on the model of which country Canada.

Solution: