Test: Agriculture - 1


15 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Agriculture - 1


Description
This mock test of Test: Agriculture - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Agriculture - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agriculture - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Agriculture - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agriculture - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Parts of Himachal Pradesh had evolved a local system of canal irrigation over four hundred years ago. It is called—

Solution: Kuhls are a traditional irrigation system in Himachal Pradesh. They are surface channels diverting water from natural flowing streams (khuds). A typical community Kuhl services 6 to 30 farmers, irrigating an area of about 20 ha.

QUESTION: 2

The chief characteristics of shifting cultivation are

1. High dependence on manual labour

2. Low level of technology

3. Utilization of poor soils through fallowing

4. Use of chemical fertilizers

Codes:

Solution: Shifting cultivation is a type of farming where people make temporary clearings in the forest to grow food. When the soil is no longer fertile after two to three years, the shifting cultivators abandon the field to look for another suitable plot of land. The first field is left to fallow, or rest, while the cultivators begin the cycle of activities on a new plot of land. The farmers may return to the same plot of land after 20 to 30 years.

QUESTION: 3

Double cropping is a common practice in areas having

1. a lot of rainfall.

2. good irrigation facilities.

3. a long growing period.

4. alluvial soils.

Codes:

Solution:
  • In agriculture, multiple cropping is the practice of growing two or more crops in the same piece of land during a single growing season. It is a form of polyculture. It can take the form of double-cropping, in which a second crop is planted after the first has been harvested, or relay cropping, in which the second crop is started amidst the first crop before it has been harvested.

  • A related practice, companion planting, is sometimes used in gardening and intensive cultivation of vegetables and fruits. One example of multi-cropping is tomatoes + onions + marigold; the marigolds repel some tomato pests.

QUESTION: 4

What are the conditions favourable for tea cultivation?

1. Warm temperature

2. High rainfall

3. High altitude

4. Sloping land

Codes:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) All the four


Solution:

India is the largest producer and exporter of tea in the world. The ideal climatic conditions for the production and growing of tea are as follows:

  • Temperature: 21°C to 29°C is ideal for the production of tea. High temperature is required in summer. The lowest temperature for the growth of tea is 16°C.

  • Rainfall: 150-250 cm of rainfall is required for tea cultivation.

  • Soil: Tea shrubs require fertile mountain soil mixed with lime and iron. The soil should be rich in humus.

  • Land: Tea cultivation needs well-drained land. Stagnation of water is not good for tea plants. Heavy rainfall but no stagnancy of water, such mountain slopes are good for tea cultivation.

QUESTION: 5

What is the chief cause of low yields of crops in India?

1. Small size of holdings

2. Traditional methods of farming

3. Mass illiteracy among farmers

4. Low level of farm mechanization

Codes:

Solution:

The low productivity in India is a result of the following factors:

  • The average size of land holdings is very small (less than 2 hectares) and is subject to fragmentation due to land ceiling acts, and in some cases, family disputes

  • Adoption of modern agricultural practices and use of technology is inadequate

  • India has inadequate infrastructure and services.

  • Illiteracy, general socio-economic backwardness, slow progress in implementing land reforms and inadequate or inefficient finance and marketing services.

  • Inconsistent government policy.

  • Irrigation facilities are inadequate,

QUESTION: 6

Match the Crops with the Soil required by them and accordingly select the correct alternative:

Solution:

Tea – Hill slopes with alluvial soil

Millets – Less fertile and sandy soil

Rice – Alluvial soil with clayey subsoil

Coffee – well-drained loamy soil

QUESTION: 7

In an area with an annual rainfall of more than 200 cm and sloping hills which crop will be ideal?

Solution: In an area with an annual rainfall of more than 200 cm and sloping hills will be the ideal for tea plantation.

QUESTION: 8

Which soil needs little irrigation as it retains soil moisture?

Solution: Black soil is formed due to Solidification of lava spread over large areas during volcanic activity in the Deccan plateau. The Soil is rich in iron and nitrogen. It is suitable for cotton and groundnuts.

QUESTION: 9

Monoculture is a distinct characteristic of

Solution: Monoculture is a distinct characteristic of commercial grain farming. Monoculture is the agricultural practise of producing or growing a single crop or plant species over a wide area and for a large number of consecutive years.

QUESTION: 10

Which of the following crops are grown mostly under subsistence farming?

Solution: Millets and Rice are grown mostly under subsistence farming. Subsistence agriculture is self-sufficiency farming in which the farmers focus on growing enough food to feed themselves and their families. The typical subsistence farm has a range of crops and animals needed by the family to feed and clothe themselves during the year.

QUESTION: 11

Dapog method of rice nursery was developed in

Solution:
  • The Dapog method of rice nursery was developed in the Philippines. The dapog method of raising seedlings originated in the Philippines and is now fairly common in South and Southeast.

  • The dapog nursery is constructed for the raising of seedlings without any soil whatsoever.

  • Rice seeds contain sufficient food in the endosperm to permit the young seedling to grow for up to 14 days without receiving any outside nutrients except air, water, and sunlight.

  • Consequently, it is possible to nurse seedlings without actually sowing them in soil.

QUESTION: 12

Which crop is afflicted by the disease called red rot?

Solution: Red rot disease is caused by fungus and sugarcane is affected by it.

QUESTION: 13

Match column I with column II and select the correct answer using the code given below the columns:

Solution:

Rice is produced under 15 - 25̊ C, Tea is produced under 30 – 40 ̊ C, Cotton is produced under 25 ̊ C while coffee is produced under 20 ̊ C.

QUESTION: 14

Which of the following methods is/are suitable for soil conservation in the hilly region?

1. Terracing and contour bunding

2. Shifting cultivation

3. Contour ploughing

Select the correct answer using the codes given below :

Solution: Level terrace or contour bunding involves the construction of bind passing through the points having same elevation ploughing and/or planting across a slope following its elevation contour lines.

QUESTION: 15

Tank irrigation is practised mainly in Peninsular India because

1. undulating relief and hard rocks make it difficult to dig canals and wells

2. rives are rainfed

3. of compact nature of population and agricultural field

Select the correct answer using the codes given below :

Solution: The tank irrigation is practised mainly in the peninsular India due to the following reasons

1. The undulating relief and hard rocks make it difficult to dig canals and wells.

2. There is little percolation of rainwater due to hard rock structure and groundwater is not available in large quantities.

3. Most of the rivers of this region are seasonal and dry up in the summer season. Therefore, they cannot supply water to canals throughout the year.

4. The scattered nature of the population and agricultural fields also favours tank irrigation.

Similar Content

Related tests