Test: Agriculture - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Agriculture - 2


Description
This mock test of Test: Agriculture - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Agriculture - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agriculture - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Agriculture - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agriculture - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements

1. Rural forestry aims to raise the trees on community land and privately owned land.

2. Farm forestry encourages individual farmers to plant trees on

their farmland to meet the domestic needs of the family.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

Solution:
  • Rural forestry (also known as community forestry) aims to raise the trees on community land and privately owned land as in farm forestry.

  • Farm forestry encouraged individual farmers to plant trees on their farmland to meet the domestic needs of the family. All these schemes are taken up under the social forestry programme.

QUESTION: 2

Which of the following are responsible for the decrease of per capita holding of cultivated land in India?

1. Low per capita income.

2. Rapid rate of increase of population

3. Practice of dividing land equally among the heirs.

4. Use of traditional techniques of ploughing.

Select the correct answer using the codes given below:

Solution: The factors responsible for the decrease of per capita holding of cultivated land in India are

1. Rapid rate of increase in population.

2. Practice of dividing land equally among the heirs.

QUESTION: 3

Which one of the major sources of irrigation in India?

Solution: Tea is the major cash crop.

QUESTION: 4

Which is not a food crop from the following?                

Solution:

Tea is the major cash crop

QUESTION: 5

Which of the following are not examples of shifting cultivation? Select the correct answer from the codes given below:

1. Ladang

2. Jhum

3. Pondu

4. Fazenda

Codes:

Solution: A Fazenda is a plantation found throughout Brazil; during the colonial period, they were concentrated primarily in the northeastern region, where sugar was produced, expanding during the 19th century in the southeastern region to coffee production. Pondu is a traditional Congolese recipe for a classic stew of cassava leaves (saka-saka).

QUESTION: 6

Consider the following statements and select the correct answer by using the codes

Assertion (A): Assam is the largest producer of tea in India.

Reason (R): Cheap tribal labour is available in abundance in Assam

Codes:

Solution:
  • The state of Assam is the world’s largest tea-growing region, lying on either side of the Brahmaputra River, and bordering Bangladesh and Myanmar.

  • This part of India experiences high precipitation; during the monsoon period, as much as 10 to 12 inches (250–300 mm) of rain per day.

  • The daytime temperature rises to about 96.8F (36 °C), creating greenhouse-like conditions of extreme humidity and heat. This tropical climate contributes to Assam’s unique malty taste, a feature for which this tea is well known.

QUESTION: 7

A state in India has the following characteristics:

1. The northern part is arid and semiarid.

2. Its central part produces cotton.

3. Cultivation of cash crops is predominant over food crops.

Which one of the following states has all of the above characteristics?

Solution: The total geographical area of Gujarat is 19,602,400 hectares, of which crops take up 10,630,700 hectares. The three main sources of growth in Gujarat’s agriculture are from cotton production, the rapid growth of high- value foods such as livestock, fruits and vegetables, and wheat.

QUESTION: 8

Which one of the following statements is not correct regarding tank irrigation in peninsular India?

Solution: The underground water level is less in the peninsular region of India and high in the North region of India.

QUESTION: 9

Consider the following statements:

1. In India, natural rubber is produced in southern India only.

2. Among the coffee-growing states of India, the lowest average yield per hectare of plucked coffee is in Kerala.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Kerala is the largest producer of natural rubber producing 595 thousand tonnes or 92 per cent of total rubber production of India in 2002-03.

  • Kottayam, Kollam, Ernakulam, Kozhikode districts produce practically all the rubber of this state.

  • Tamil Nadu is the second-largest producer of rubber but lags far behind Kerala producing only 22 thousand or 3.39 per cent of the total Indian production in 2002-03. Nilgiri, Madurai, Kanyakumari, Coimbatore and Salem are the chief rubber-producing districts of Tamil Nadu.

QUESTION: 10

Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with a minimum cost of production and can develop an export-oriented industry in this field?

Solution: Arunachal’s rich and colourful orchids find a place of pride. Out of about a thousand species of orchids in India, over 600 are to be found in Arunachal alone. Hence this state can rightly be called the “Orchid Paradise” of our country.

QUESTION: 11

Consider the following statements and choose the correct codes given below:

1. Jhum cultivation is adopted in the North-Eastern State of India.

2. Jhum cultivation is a process of afforestation.

Solution:
  • Jhum (Shifting) cultivation is a primitive practice of cultivation in States of North Eastern Hill Region of India and people involved in such cultivation is called Jhumia.

  • The practice involves clearing vegetative/forest cover on land/slopes of hills, drying and burning it before the onset of monsoon and cropping on it thereafter.

  • After harvest, this land is left fallow and vegetative regeneration is allowed on it till the plot becomes reusable for the same purpose in a cycle. Meanwhile, the process is repeated in a new plot designated for Jhum cultivation during next year.

QUESTION: 12

What is mixed farming?

Solution: Mixed farming is an agrarian system that mixes arable farming with the raising of livestock. When on a farm along with crop production, some other agriculture-based practice like poultry, dairy farming or beekeeping etc. is adopted then this is known as mixed farming.

QUESTION: 13

The shaded area in the map given below is the major producer of which one of the following?

Solution: Sorghum is a genus of plants in the grass family. One species is grown for grain and many of which are used as fodder plants. Millets are a group of highly variable small-seeded grasses, widely grown around the world as cereal crops or grains for fodder and human food. Thus, Sorghum is categorized as millet.

QUESTION: 14

The agricultural production in different parts of India is very much affected by varying intensities of floods and droughts. Which one of the following measures would not be sustainable in this respect?

(a) Provision for extensive irrigation facilities

(b) Change in the crop calendar

(c) Avoidance of flood and drought-prone areas for agriculture

(d) Emphasis on the selection of crops best suited to flood and drought conditions


Solution: Avoidance of flood and drought-prone areas for agriculture would not be sustainable in this respect.

QUESTION: 15

Which among the following monoculture crops provide(s) immediate cash to the farmers?

1. Tea in Assam

2. Rubber in Africa

3. Sugarcane in Malaysia

4. Coffee in Brazil

Solution: Cash crops are those which are produced to generate cash or money. The products are therefore intended to be marketed for a profit. Sugarcane and coffee are cash crops which provide immediate cash to farmers.

QUESTION: 16

Farmers are requested to mix lime with soil while farming their fields. This is because

(a) lime is very helpful in maintaining the water content in the soil

(b) lime decreases the acidity of the soil

(c) lime decreases the basicity of soil

(d) the high concentration of lime is necessary for the plant growth


Solution: Farmers are advised to mix lime with soil while farming their fields because it increases the pH of acidic soil (the higher the pH the less acidic the soil); in other words, soil acidity is reduced and alkalinity increased.

QUESTION: 17

Leaves of which of the following plants are not used for the rearing of silkworms?

(a) Mulberry

(b) Castor

(c) Oak

(d) Teak


Solution: Castor plants are not used for rearing silkworms. Castor oil has many uses in medicine and other applications.

QUESTION: 18

Which of the following statements are correct?

1. Assam produces nearly 80% of jute in India.

2. Jute grows well on loamy soil.

3. Hot and humid conditions are ideal for growing jute.

4. Jute is commonly cultivated with wheat in rotation.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • In India, Jute (corchorus spp) is produced in West Bengal (Ist rank}, Bihar and Assam mainly. Jute grows well in loamy soils under hot and humid conditions-as ideal climatic condition.

  • Generally, Maize/Moong/Urd (spring season)- Jute-Rice crop rotation is followed, while Jute rice-wheat rotation is followed on less amount.

QUESTION: 19

Calcium ammonium nitrate (CAN) is a popular nitrogen fertilizer because it is

Solution: Calcium Ammonium Nitrate (CAN) fertilizer is almost neutral and can be safely applied even to acid soils. Its total nitrogen (N) content is higher and may vary from 25 to 28% N content. Half (12.5% N) of this total nitrogen is in the ammoniacal form and rest half (12.5% N) in nitrate form. This is a good fertilizer applied in Agriculture.

QUESTION: 20

Which one of the following agriculture practices is eco -friendly?

Solution: Organic farming practices are eco friendly.

Related tests