Test: Drainage - 2


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Drainage - 2


Description
This mock test of Test: Drainage - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Drainage - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Drainage - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Drainage - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Drainage - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is the result of concern over rising pollution in our rivers?

Solution:

The Government of India and many concerned state governments have started implementing various programmes to deal with the problems arising out of river pollution. They have made action plans and are vigorously implementing these plans.

QUESTION: 2

Which of the following affects the self-cleansing capacity of the river?

Solution:

The self cleansing capacity of a river refers to the natural ways in which the river gets rid of the pollutants discharged into it. The flow of the river, the presence of bacteria which decompose the pollutants and make them into harmless substances, are some factors which contribute to the self cleansing capacity of the river. But this can work to a certain limit only. Natural processes can help to keep the river clean to a certain extent but they cannot overcome uncontrolled pollution.

QUESTION: 3

Which of the following is not one of the causes of river pollution?

Solution:

The aquatic organisms cause no harm to rivers it’s the human activities that causes pollution to happen breaking the ecosystem balance.

QUESTION: 4

Which one of the following cities of India is not located on a riverbank?

Solution:
QUESTION: 5

Lakes are of great value to human beings. Which of the following statements about lakes given below is incorrect?

Solution:
QUESTION: 6

Why have the river banks attracted settlers from ancient times?

Solution:

Rivers have been of fundamental importance throughout human history. Water from the rivers is a basic natural resource, essential for various human activities. The river banks have attracted settlers from ancient times. These settlements have also become big cities, that is why rivers are considered the lifelines of human civilization.

QUESTION: 7

In which of the following states are Nainital and Bhimtal located?

Solution: Bhimtal is a town and a nagar panchayat in Nainital district in the state of Uttarakhand, India, situated at an altitude of 1370 meters above sea level and is about 22 kilometers from Nainital. The major attraction in Bhimtal is the Bhimtal Lake, which has an island at its centre. Besides tourism, Bhimtal has also now become a mini district headquarters since most of the district administration offices have been shifted to the newly constructed Vikas Bhawan, the building complex for district administrative offices.
QUESTION: 8

Which of the following is an artificial lake located in Andhra Pradesh?

Solution: Kolleru Lake is one of the largest freshwater lakes in India located in the state of Andhra Pradesh and forms the largest shallow freshwater[ lake in Asia, 15 kilometers away from the city of Eluru. Kolleru is located between Krishna and Godavari deltas. Kolleru spans into two districts - Krishna and West Godavari. The lake is fed directly by water from the seasonal Budameru and Tammileru streams and is connected to the Krishna and Godavari irrigation systems by over 67 major and minor irrigation canals. This lake is a major tourist attraction.
QUESTION: 9

Which one of the following is not a lake created by human beings?

Solution:

Barapani Lake is not created by human being. It’s a Natural Lake. Located at a distance of around 15 km from Shillong, Barapani Lake is a picnic spot. It is also known as Umiam Lake.

QUESTION: 10

Which one of the following freshwater lakes is the largest?

Solution:

Wular Lake (also spelt Wullar) is one of the largest fresh water lakes in Asia. It is sited in Bandipora district in the Indian state of Jammu and Kashmir. The lake basin was formed as a result of tectonic activity and is fed by the Jhelum River.

QUESTION: 11

Where does the Tapi river rise -      

Solution:

Tapi river rises near Multai in the Betul district of Madhya Pradesh at an elevation of about 752 m and flows for about 724 km before outfalling into the Arabian Sea through the Gulf of Cambay.

QUESTION: 12

Where are most of the freshwater lakes located ?       

Solution:
QUESTION: 13

Which is the largest natural fresh water lake of India -           

Solution:
QUESTION: 14

"The river rises in Tibet, near lake Manasarovar and flows into Arabian Sea". Identify the river

Solution: Indus River originates near Manasarovar Lake from Mount Kailash of China. It flows through Leh in India and later through Pakistan before emptying into the Arabian Sea. Its major tributaries are divided into 2 groups. Panjnad includes the famous Ravi, Chenab, Jhelum, Beas and Sutlej.
QUESTION: 15

"On reaching the Namcha Barwa (7757 m) the river takes a 'U' turn and enters India in Arunachal Pradesh through a gorge". Identify the river -           

Solution: The Brahmaputra originates in the Mansarovar lake, also the source of the Indus and the Satluj. It is slightly longer than the Indus, but most of its course lies outside India. It flows eastward, parallel to the Himalayas. Reaching Namcha Barwa (7757 m), it takes a U-turn around it and enters India in Arunachal Pradesh and known as dihang. The undercutting done by this river is of the order of 5500 metres. In India, it flows through Arunachal Pradesh and Assam, and is joined by several tributaries.
QUESTION: 16

Which of the following rivers has a braided Channel?

Solution:

Brahmaputra is a braided river because it one of the number of channel type and has a channel which consists of network of small channels which are separated by small islands which braids.

QUESTION: 17

Which of the following pair of rivers flow west and make esturies ?           

Solution:
QUESTION: 18

"The river rises in the Amarkantak hills in Madhya Pradesh and flows towards the west in a rift valley formed due to faulting". Identify the river -           

Solution:
The drainage basins of the peninsular rivers are comparatively small in size. The Narmada rises in the Amarkantak hills in Madhya Pradesh. It flows towards the west in a rift valley formed due to faulting.

QUESTION: 19

Which of the following rives is known as the 'Dakshin Ganga' ?           

Solution: The Godavari flows from North to South in Dharmapuri, hence the river is locally called 'Dakshina Vahini' Kaleshwaram – Sri Kaleswara Mukhteswara Swamy Temple is situated here on the banks of Triveni sangamam of rivers Godavari and pranahita. 
QUESTION: 20

Which of the following rivers do not form delta ?
(i) Tapi
(ii) Narmada 
(iii) Yamuna
(iv) Ganga           

Solution:

Narmada and tapi are western rivers and Western rivers do not form Delta whereas they form Estuaries because Hard Rocks of Western ghat don't allow Western flowing rivers to widen their mouth into sea, so these rivers form Estuaries whereas Eastern rivers flow through broken hills and mountain ranges.

QUESTION: 21

Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree ?           

Solution: Dendritic or tree-shaped drainage pattern is the most common and widespread pattern to be found on the earth’s surface. The pattern is called dendritic on the ground that the network of tributaries of various orders and magnitudes of the trunk or master stream resembles the branches and roots and rootlets of a tree.
QUESTION: 22

In which of the following states in\s the Wular lake located?           

Solution: Wular Lake is one of the largest fresh water lakes in Asia. It is sited in Bandipora district in the Indian state of Jammu and Kashmir. The lake basin was formed as a result of tectonic activity and is fed by the Jhelum River. 
QUESTION: 23

The river Narmada has its sources at:           

Solution: Amarkantak is a pilgrimage known for the source of the river Narmada – the fifth largest in India. Located in Madhya Pradesh at an elevation of 3500 feet. Relatively remote, the nearest railway station is Pendra road, 48kms from Amarkantak. There are road connections from Jabalpur, Kati and Pendra.
QUESTION: 24

Which one of the following lakes is a salt water lake?           

Solution:
QUESTION: 25

Which one of the following is the largest river of the Peninsular India?           

Solution:
The Godavri basin is the largest river basin in peninsular India. The Godavari is the second longest river in India after the river Ganga. It starts in Maharashtra and flows for 1,465 kilometres (910 mi) into the Bay of Bengal via the states of Telangana and Andhra Pradesh. It forms one of the largest river basins in India.

QUESTION: 26

Which one of the following rivers flows through a rift valley?           

Solution:

The Narmada, also called the Rewa, is a river in central India and the fifth longest river in the Indian subcontinent. It is the third longest river that flows entirely within India, after the Godavari, and the Krishna. It is one of only three major rivers in peninsular India that run from east to west (longest west flowing river), along with the Tapti River and the Mahi River. It is one of the rivers in India that flows in a rift valley, flowing west between the Satpura and Vindhya ranges. The other rivers which flow through rift valley include Damodar River in Chota Nagpur Plateau and Tapti. The Tapti River and Mahi River also flow through rift valleys, but between different ranges.

QUESTION: 27

Which one of the following rivers have Nagarjun Sagar Dam, a river valley project?           

Solution:

Nagarjuna Sagar Dam is a masonry dam across the Krishna river at Nagarjuna Sagar which straddles the border between Guntur district, Andhra Pradesh and Nalgonda district, Telangana.

QUESTION: 28

What is the name of the river, which rises at Yamunotri glacier?           

Solution:
QUESTION: 29

Which of the following rivers rises in Nasik?

Solution: Godavari River: The Godavari is the second longest river in India after the riverGangeshaving its source at Triambakeshwar, Maharashtra. It starts in Maharashtra and flows east for 1,465 kilometers (910 mi) emptying intoBay of Bengal. The four places where the nectar fell are at the banks of river Godavari in Nashik, river Kshipra in Ujjain, river Ganges in Haridwar and at Triveni Sangam of Ganga, Yamuna and invisible Saraswati River in Allahabad.
QUESTION: 30

The area drained by a single river system is called a –           

Solution:

The term drainage describes the river system of an area. Look at the physical map. You will notice that small streams flowing from different directions come together to form the main river, which ultimately drains into a large water body such as a lake or a sea or an ocean. The area drained by a single river system is called a drainage basin. A closer observation on a map will indicate that any elevated area, such as a mountain or an upland, separates two drainage basins. Such an upland is known as a water divide (Figure 3.1).

 

Similar Content

Related tests