Test: Human Geography


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Human Geography


Description
This mock test of Test: Human Geography for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Geography (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Geography quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Geography exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Geography extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name one of the important tribal groups of Japan.

Solution: Ainu is one of the important tribal groups of Japan

QUESTION: 2

The winter snow house of Eskimos are called

Solution: An Igloo is a winter snow house or snow hut built when the snow can be easily compacted.

QUESTION: 3

Consider the following statements and select the correct answer

from the codes given below:

Assertion (A): There are disparities in regional development on a

global scale and within each country too.

Reason (R): Such disparities are mainly due to the lack of

adequate skilled labour.

Codes:

Solution: Disparities in regional development on a global scale are not mainly due to the lack of adequate skilled labour.

QUESTION: 4

The Groups of people inhabiting Asiatic Tundra is known as

Solution: The group of people inhabiting Asiatic Tundra is known as Samoyed. The Samoyedic people are those groups that speak Samoyedic languages, which are part of the Uralic family. They are a linguistic grouping, not an ethnic or cultural one.

QUESTION: 5

Match List-I with List-II. Select the correct answer from the

codes given below:

Codes:

Solution:
  • The Semang are a Negrito ethnic group of the Malay Peninsula. They are found in Perak, Kedah and Pahang of Malaysia.

  • The Kyrgyz people are a Turkic ethnic group native to Central Asia, primarily Kyrgyzstan.

  • The Bushmen tribe is found in the Kalahari Desert.

  • Pygmies are found in Congo Basin.

QUESTION: 6

Which one of the following pairs is not correctly matched?

Solution: The Semang are a Negrito ethnic group of the Malay Peninsula. They are found in Perak, Kedah and Pahang of Malaysia. During the colonial British administration, Orang Asli living in the northern Malay Peninsula were classified as Sakai.

QUESTION: 7

Lapland is a cultural region largely within the Arctic Circle in the north of the Scandinavian Peninsula. Who inhabited the Lapland?

Solution: The Sami people are an indigenous Finno-Ugric people inhabiting the Arctic area of Sápmi, which today encompasses parts of far northern Norway, Sweden, Finland, the Kola Peninsula of Russia, and the border area between south and middle Sweden and Norway.

QUESTION: 8

Tuareg is a pastoral nomad living in the desert of

Solution: The Tuareg is a pastoral nomad living in the desert of Sahara. They are found in Algeria, Mali Burkina Faso and Niger.

QUESTION: 9

To which of the following racial groups, the natives of North America belong?

Solution: Natives of North America belong to the Mongoloid race.

QUESTION: 10

In describing the process of spatial interaction, geographers are most concerned with-

Solution: Spatial interaction is a dynamic flow process from one location to another. In describing the process of it, geographers are most concerned with Accessibility and Connectivity.

Similar Content

Related tests