Test: Indian Coastal Plains & Islands


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Indian Coastal Plains & Islands


Description
This mock test of Test: Indian Coastal Plains & Islands for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Coastal Plains & Islands (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Coastal Plains & Islands quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Coastal Plains & Islands exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Coastal Plains & Islands extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is a part of the Eastern Coast?

Solution: The Coromandel Coast is the southeastern coast of the Indian Subcontinent between Kanyakumari and False Divi Point. It may also include the southeastern coast of the island of Sri Lanka.

QUESTION: 2

Consider the following statements:

Statement I: India’s offshore and deep-sea fish catch is very poor considering the marine potential.

Statement II: Indian coast does not have many gulfs, bays, estuaries and backwaters.

Code :

Solution: India’s offshore and deep-sea fish catch is very poor considering the marine potential of 20-25 million tonnes because Indian coast does not have many gulfs, bays, estuaries and backwaters as is the case with Norway. As such it lacks good fishing grounds.

QUESTION: 3

Which one of the following coasts of India is located between Krishna delta and Cape Comorin?

Solution: Coromandel coast is the southeastern coast region of India.

QUESTION: 4

Which one among the following lakes is situated on the west coast of India?

Solution: Ashtamudi lake is situated in the Kollam District of Kerala.

QUESTION: 5

The biggest island of the Indian Ocean is

Solution: The biggest Island of the Indian Ocean is Madagascar. Madagascar, officially the Republic of Madagascar and previously known as the Malagasy Republic, is an island country in the Indian Ocean, off the coast of Southeast Africa.

QUESTION: 6

Consider the following statements regarding Andaman and Nicobar Islands

I. It enjoys an equatorial climate

II. This is the only place in India where a volcano is located

III. This is the only place in India where the coral bed is found

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 and 2 are correct.

     

    Andaman and Nicobar islands enjoy the equatorial type of climate.

    Baren island in Northern Andaman has India's only active volcano.

    Coral beds are found not just here but also in Lakshadweep islands and in few coastal areas in India.

    Andaman and Nicobar is one of the seven union territories of India comprising 572 islands of which 37 are inhabited, are a group of islands at the juncture of the Bay of Bengal and Andaman Sea.

     

    The territory is about 150 km (93 mi) north of Aceh in Indonesia and separated from Thailand and Myanmar by the Andaman Sea. It comprises two island groups, the Andaman Islands (partly) and the Nicobar Islands, separated by the 150 km wide Ten Degree Channel (on the 10°N parallel), with the Andamans to the north of this latitude, and the Nicobars to the south (or by 179 km). The Andaman Sea lies to the east and the Bay of Bengal to the west.

     

    The territory's capital is the city of Port Blair. The total land area of these islands is approximately 8,249 km2 (3,185 sq mi). The islands host the Andaman and Nicobar Command, the only tri-service geographical command of the Indian Armed Forces. The territory is dived into three districts: Nicobar District with Car Nicobar as capital, South Andaman district with Port Blair as capital and North and Middle Andaman district with Mayabunder as capital.

     

    The Andaman Islands are home to the Sentinelese people, an uncontacted people. The Sentinelese are the only people currently known to not have reached further than a Paleolithic level of technology.

     

    In December 2018, Prime Minister Narendra Modi, who was on a two-day visit to the Andaman and Nicobar Islands, renamed three of the islands as a tribute to Netaji Subhash Chandra Bose. The Ross Island was renamed as Netaji Subhash Chandra Bose Dweep; the Neil Island as Shaheed Dweep; and the Havelock Island as Swaraj Dweep. The PM made this announcement during a speech at the Netaji Stadium, marking the 75th anniversary of the hoisting of the Indian flag by Bose there.

 

QUESTION: 7

Which one of the following islands is of volcanic origin?

Solution:
  • The Piton de la Fournaise, a shield volcano on the eastern end of Réunion Island, rises more than 2,631 m (8,632 ft) above sea level and is sometimes called a sister to Hawaiian volcanoes because of the similarity of climate and volcanic nature.

  • It has erupted more than 100 times since 1640, and is under constant monitoring, most recently erupting on 2 April 2020. The hotspot that fuels Piton de la Fournaise also created the islands of Mauritius and Rodrigues.

QUESTION: 8

In which one of the following islands of India is an active volcano found?

Solution: Barren Island is located in the Andaman Sea. It is the only confirmed active volcano in South Asia.

QUESTION: 9

Which one among the following is the coral group of islands of India?

Solution: Lakshadweep is about 220 to 440 Kms away from the coast of Kerala, lying one of the world’s most spectacular tropical Islands systems in a scattered group of 36 coral islands. All these islands have been built up by corals and have fringing coral reefs very close to their shores.

QUESTION: 10

Which is the highest peak in Andaman and Nicobar Islands?

Solution: Saddle Peak is the highest peak of Andaman and Nicobar Islands. It has a height of 732 metres.

Similar Content

Related tests